Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2021,
8.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

PIAZZ kosilnica z nitjo baterijska kosilnica motorna kosilnica električna kosilnica robotska kosilnica Telekom Slovenije kosilnica advertorial

Torek, 1. 6. 2021, 8.43

2 meseca, 1 teden

Kako izbrati pravo kosilnico za urejeno zelenico?

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Poleti je pravi užitek posedeti ob lepo negovani zelenici. Za lepo trato pa je potrebno kar nekaj vloženega dela in časa. Vsak lastnik lepo negovane zelenice se zaveda, da je poleg pravočasne setve, ustreznega zalivanja in gnojenja treba izbrati tudi pravo kosilnico.

Lepa zelenica je ponos vsakega vrta. | Foto: Getty Images Lepa zelenica je ponos vsakega vrta. Foto: Getty Images

Morda se sliši preprosto. Obiščemo najbližjo trgovino z vrtno opremo in izberemo naši denarnici primerno. Pa je res tako preprosto? Prav mogoče je, da na ta način ne bomo kupili optimalne kosilnice za svoje potrebe, zato pri nakupu upoštevajmo spodnja priporočila.

Košnja trave je eno najpogostejših vrtnarskih opravil

Ker kosilnico kupujemo za več sezon, izberimo kakovostno. Preden gremo v nakup, se pozanimajmo, kakšna bo najprimernejša za našo zelenico. Niso namreč vse primerne za vsako. Zadnji hit so zagotovo robotske kosilnice, ki delo opravijo namesto nas. A pri izbiri optimalne je treba upoštevati več kot le najnovejše trende.

Pred nakupom premislimo o pogostosti košnje in velikosti zelene površine. To sta dva ključna dejavnika, ki ju upoštevajmo pri nakupu kosilnice.

Če bomo kosili redkeje, je priporočljivo izbrati kosilnico z izmetom oziroma zbiranjem v košaro. Za pogosto košnjo in lepo travno preprogo pa izberimo kosilnico z mulčenjem.

Glede na velikost zelene površine bomo izbirali širino rezil, konstrukcijo in moč motorja. Večja ko je površina, večja je širina rezil, košnja trave pa bo v tem primeru prijetnejša s kosilnico na pogon.

Na trgu je več vrst kosilnic, vsaka s svojimi prednostmi. Največjo kakovost reza dosežemo z nekoliko dražjimi vretenastimi ali robotskimi kosilnicami. Le taka z ustrezno naostrenimi rezili bo poskrbela, da bo trata po košnji lepa in zelena ter se bo tudi hitreje obnovila.

Z redno košnjo bomo poskrbeli za pravilno rast ter razraščanje travnih bilk in korenin. Prav od tega opravila je odvisno, kako bogata in zelena bo naša zelenica.  | Foto: Getty Images Z redno košnjo bomo poskrbeli za pravilno rast ter razraščanje travnih bilk in korenin. Prav od tega opravila je odvisno, kako bogata in zelena bo naša zelenica. Foto: Getty Images

Bencinska, električna ali baterijska kosilnica?

Kosilnice se razlikujejo po vrsti pogona. Lahko so opremljene z bencinskim ali električnim motorjem. Za manjše zelene površine so najprimernejše električne kosilnice, za od srednje do velike površine pa motorne kosilnice. Ekološko ozaveščeni posezite po baterijskih kosilnicah, robotskih ali ročnih, ki delujejo na potisk s hojo.

Čeprav smo priča vseprisotni elektrifikaciji hišnih pripomočkov, bencinske kosilnice še vedno najdemo v vsaki bolje založeni trgovini z vrtno opremo. Bencinske kosilnice veljajo za najmočnejše. Izbira take bi bila na majhnih površinah izredno neekonomična, saj so stroški delovanja in vzdrževanja bencinske kosilnice bistveno večji v primerjavi z električno kosilnico. Baterijske porabijo še manj elektrike, a je treba upoštevati menjavo baterije na vsakih nekaj let.

Vsi sodobni modeli kosilnic pa so bistveno močnejši in varčnejši ter omogočajo izredno poenostavljen način košnje.

Pripravili smo izbor kosilnic, ki jih lahko najdete na PIAZZU:

Kosilnico izberite glede na velikost zelenice

Za površino zelenice do petsto kvadratnih metrov je najprimernejša uporaba električne kosilnice, saj njihov doseg omejuje dolžina pripadajočega električnega kabla. Nerodnost tega se povečuje z njegovo dolžino. Običajno je njihov motor malenkost šibkejši, a ker je manjši, so tovrstne kosilnice okretnejše za košnjo v težje dostopnih delih domačega vrta. Električne kosilnice so izredno preproste za vzdrževanje, zelo vzdržljive in zagotovo trajnostna izbira, saj najmanj onesnažujejo okolje. Električni motorji so tišji in nimajo težav z zagonom.

Bencinske kosilnice so primerne za urejanje zelenic, večjih od petsto kvadratnih metrov. V ponudbi tovrstnih kosilnic bomo našli tudi samohodno, ki od nas zahteva le hojo za njo in njeno upravljanje. Bencinske kosilnice so opremljene z daljšimi rezili, tako lahko v eni potezi pokosimo širši pas trate ter prihranimo čas in tudi gorivo. Kosilnice so primerne tudi za grmičaste trate. Za optimalno delovanje zahtevajo reden servis ter menjavo olja in svečk.

Baterijske kosilnice so izjemno priročne in z izboljševanjem baterij postajajo vse bolj uporabne tudi pri košnji večjih zelenih površin. Zagotovo so ekološko boljša izbira v primerjavi z bencinskimi, a smo največkrat omejeni z zmogljivostjo priložene baterije. Baterijske kosilnice omogočajo košnjo tudi bolj oddaljenih površin, kar je zagotovo prednost v primerjavi z električnimi. Dobro se odrežejo tudi pri košnji ob drevesih in robovih travnika.

Na težje dostopnih mestih vrta, površinah z večjim naklonom in v delih okoli dreves so najpriročnejša izbira kosilnice z najlonsko nitko oziroma motorne kose. So izredno okretne, z njimi lahko sežemo praktično kamorkoli. S kosilnico na nitko tudi najlažje odstranimo neželene večje rastline z vrta.

Odkrite preprostejši način za vedno urejene zelenice

Robotske kosilnice prihranijo naš čas, saj delo opravijo namesto nas in nam zagotovijo vedno popolno pokošeno zelenico. Medtem bomo lahko uživali v prostem času ali se posvetili drugim opravilom. Nega trate postane preprosta. Sodobnejše robotske kosilnice so izredno zmogljive in lahko pokosijo tudi več kot tisoč kvadratnih metrov zelenih površin naenkrat, obvladujejo pa tudi naklone do trideset odstotkov in ozke prehode. Lahko se uporabljajo ne glede na vreme. Delo opravijo skoraj neslišno in se samodejno vrnejo na polnilno postajo, ko končajo. Če vnaprej nastavimo čas košnje, bomo popolnoma brez skrbi, naša zelenica pa bo vedno urejena.

Nega trate z robotsko kosilnico postane preprosta in lahka. | Foto: Getty Images Nega trate z robotsko kosilnico postane preprosta in lahka. Foto: Getty Images

Triki za lepo zelenico

Lepa zelenica okoli hiše zahteva redno prezračevanje tal, odstranjevanje "mrtve" trave in maha ter rahljanje rastišča. To je najbolje opraviti spomladi, a ne pred prvo košnjo. Ne smemo pa biti prezgodnji, saj bi s tem lahko poškodovali koreninice travnih bilk. Po končanem prezračevanju površino posujemo s kremenovim peskom, ki tla dodatno zrahlja.

Prezračevanje tal je bistvenega pomena, da preprečimo zbitost podlage ter zagotovimo zadostno dostopnost zraka, vode in hranil za travne bilke. Zelenico prezračimo na vsaj dve leti.

Zelenico prvič po setvi pokosimo, ko doseže do deset centimetrov. Nato jo vzdržujemo enkrat tedensko, če želimo močno in gosto trato okoli hiše. Pri košnji se velja držati pravila, da odstranimo eno tretjino listne površine. Če želimo kositi nižje, pazimo, da ne poškodujemo travne ruše.

Poskrbimo tudi za redno zalivanje in gnojenje. Včasih je dovolj, da pokošeno travo pustimo na zelenici, da odmre in razpade, s tem se hranilne snovi vrnejo v zemljo.

Za košnjo izberimo kakovostno kosilnico in preverimo, da je dobro nastavljena, rezilo pa ostro, da ne puli mladih rastlinic. Prava kosilnica nam bo močno olajšala delo na vrtu.

Za več izdelkov pokukajte na PIAZZ.

Spletno nakupovalno tržišče PIAZZ je idealno za nakupovanje vseh vrst kosilnic za lepo urejeno domačo zelenico. V ponudbi je več kot 90 tisoč izdelkov. Vstopite v nakupovalni svet PIAZZ ter nakupujte brezskrbno, varno in ugodno.
Ne spreglejte