Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 10. 2018,
17.09

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

dom Vrt Vrt okolica kostanj Divji kostanj

Sobota, 27. 10. 2018, 17.09

2 meseca, 1 teden

Divji kostanj ni užiten, a pomaga pri marsičem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
divji kostanj | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Jesen je odličen čas za nabiranje bogatih plodov, ki nam jih daje narava. Nabiranje kostanjev je za marsikoga obvezen jesenski hobi. Čeprav divji kostanj ni užiten, pa pomaga odpraviti številne zdravstvene tegobe. 

Trendi Iz zelišč smo izdelovali žgane pijače #video

Divji kostanj ni v sorodu z navadnim kostanjem, zato njegovi plodovi v primerjavi z navadnim niso užitni. Prvi raste na listnatem drevesu, ki spada v družino sapindovk, navadni pa na drevesu iz družine bukovk.

Plodovi navadnega kostanja so bogati s škrobom, medtem ko divji kostanj vsebuje vrsto strupov, zaradi katerih ga ni primerno uživati. Od navadnega se razlikuje predvsem po velikosti, saj je ta neprimerno večji od domačega - navadnega. 

Levo: Divji kostanj: svetlejše barve, nepravilnih oblik, debelejši. Desno: Navadni domači kostanj: manjše oblike, temnejše barve.
 | Foto: Thinkstock Levo: Divji kostanj: svetlejše barve, nepravilnih oblik, debelejši. Desno: Navadni domači kostanj: manjše oblike, temnejše barve. Foto: Thinkstock

Levo: bodičasta ježica divjega kostanja. Desno: bodičasta ježica navadnega kostanja. | Foto: Thinkstock Levo: bodičasta ježica divjega kostanja. Desno: bodičasta ježica navadnega kostanja. Foto: Thinkstock

Preveč strupen za uživanje

Zdravnik Damjan Grenc, vodja oddelka na Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo, je dejal, da med zastrupitvami še niso imeli primera zaradi zaužitja divjega kostanja, prav tako ne pričakuje, da bi v prihodnosti kdo zaradi tega prišel na njihov oddelek, saj so težave, ki bi jih povzročilo zaužitje ploda, preblage.

Plodovi in rastlina so strupeni, vsebujejo toksin aescin. To je kompleksna mešanica saponinov, strupov, ki lahko povzročijo prebavne težave, kot so slabosti, siljenje na bruhanje in tudi samo bruhanje, bolečine oziroma krče v trebuhu in drisko. V primeru, da bi se divjega kostanja najedli, bi nam povzročil večje težave, en ali dva plodova pa bi lahko povzročila le prebavne motnje. Povzroči lahko tudi alergijske reakcije, nam je še pojasnil zdravnik.

Zaradi aescina neužiten, zato pa je zdravilen

Čeprav divji kostanj ni primeren za prehrano, lahko iz njega izdelamo vrsto zdravilnih mazil in tinktur, s katerimi si lahko pomagamo lajšati bolečine krčnih žil, hemoroidov in ran.

divji kostanj | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Lokalna uporaba divjega kostanja zmanjšuje otekline pri udarcih, pomaga pa tudi pri odpravljanju podplutb, ki nastanejo ob pikih injekcij in infuzij. Poleg tega izvleček divjega kostanja vsebuje vrsto antioksidantov, ki telesu pomagajo pri lajšanju kroničnih bolečin.

S kostanjevim mazilom nad krčne žile

Ker vsebuje kemijsko spojino aesin, divji kostanj ni užiten, je pa ta toksin zelo primeren za lokalno zdravljenje pri obolenju krčnih žil, saj pomaga krepiti in ožiti venske stene in kapilare. 

krčne žile | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ljudje, ki trpijo zaradi pojava krčnih žil, imajo v svojem telesu visoko stopnjo določenih encimov, ki oslabijo kapilarne stene in se zato pojavijo krčne žile. Aescin zelo učinkovito pomaga pri preprečevanju delovanja tovrstnih encimov. Ravno tako pomaga pri lajšanju oteklin in utrujenosti nog, ki nastanejo kot posledica - stranski učinek krčnih žil. 

Iz njega lahko kar sami doma izdelate zdravilna mazila

Uporaba olj in mazil iz divjega kostanja lahko ob dosledni uporabi pomiri bolečine v nogah in opazno skrči izbočene krčne žile. Preberite si, kako lahko doma na povsem enostaven način izdelate zdravilno mazilo.

Mazilo za krčne žile:
- 20-25 plodov divjega kostanja (odvisno od želene količine)
- olivno olje
- ponev za kuhanje
- bombažna krpa

olje iz divjega kostanja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Pred mletjem divjega kostanja poskrbite, da bo ta olupljen in suh. Zmeljete ga lahko po želji, v kavnem mešalniku, multipraktiku ali ga preprosto potolčete s kuhinjskim kladivom.

Zmleti kostanj nato še dobro premešajte, večje nezmlete delce lahko daste ven. Kostanj stehtajte na kuhinjski tehtnici. 

Ko izdelujete olje iz divjega kostanja, se ravnajte po načelu 1:5. Stotim gramom zmešanega kostanja bo treba dodati 500 mililitrov olivnega olja. Mešanico dobro premešajte. 

Ker je suh kostanj trši, zdravilne lastnosti težje pronicajo skozenj, zato bo potreben postopek segrevanja, da bi aktivirali zdravilne lastnosti.

Kuhalni lonec napolnite do ene četrtine z vodo. Vanj boste nato postavili plastično posodo, v katero boste zlili mešanico olivnega olja in kostanja. Da se ta ne bi neposredno dotikala vroče vode, lahko vmes postavite tudi bombažno krpo, s katero boste preprečili premikanje posode. Počasi segrevajte olje na srednje močni temperaturi.

divji kostanj mazilo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Idealna temperatura za segrevanje tovrstnega olja je med 40 in 45 stopinj Celzija. Pazite, da olja ne boste segrevali nad zgornjo mejo, saj ga lahko zažgete.

Olje kuhajte približno dve uri, ne pozabite pa tudi nenehno preverjati njegove temperature. Segreto olje nato filtrirajte skozi filtrirni papir ali cedilko. Ohlajeno olje shranite v primerni embalaži. Nanesete ga lahko na boleče predele nog enkrat do dvakrat na dan, odvisno od bolečin. Olje hranimo v temnem in hladnem prostoru. 

Naravni detergent za perilo

Iz divjega kostanja lahko izdelate tudi domači detergent za perilo, ki je primeren še posebej za tiste, ki imate občutljivo kožo. Opran divji kostanj olupite in ga razrežite na četrtine. Iz celotne mase vzemite tolikšen del kostanjev, kolikor menite, da bo potrebno za pranje, in jih zmeljite v mešalniku, da nastane prah.

Preostale četrtine pa pripravite za shranjevanje, da bodo primerne še za nadaljnjo uporabo. Razporedite četrtine kostanja na pekač in jih segrejte v pečici na nizki temperaturi, približno 40 do 50 stopinj Celzija za uro ali dve. Ohlajene kostanje pospravite v kozarec ali drugo posodo. 

detergent divji kostanj | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za izdelavo pralnega praška boste iz prej zmlete količine vzeli dve čajni žlički kostanjevega prahu in ga zmešali v kozarec vrele vode. Pustite 15 do 20 minut, da se kostanjev prah namoči in da se aktivirajo saponini. Snovi lahko dodate tudi kapljico do dve eteričnega olja po želji.  

Pred uporabo detergenta v pralnem stroju mešanico precedite skozi cedilnik, da bi se znebili prahu. Očiščen detergent nato lahko daste v boben pralnega stroja ali v režo za detergent. 

Če nimate časa, da bi se ukvarjali z mletjem kostanja, lahko četrtine kostanja vržete v nogavico ali majhno bombažno vrečico. Dobro jo zaprite in jo odvrzite v strojni boben. Tovrstna metoda je učinkovita samo pri pranju z visoko temperaturo, ker začnejo saponini delovati samo v primeru toplote. 

Divji kostanj odganja molje

Divji kostanj lahko uporabite tudi v preventivne namene za zaščito omare pred prisotnostjo nadležnih moljev. Manjšo bombažno vrečko napolnite s plodovi divjega kostanja in sivke. Za lepši vonj pa lahko nakapljate nekaj kapljic eteričnega olja. Vrečko obesite na obešalnik ali jo položite v predalnik. Kombinacija vonjav divjega kostanja in sivke molje namreč draži, zato se ne želijo zadrževati v njegovi bližini.

sivka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

zelenica jeseni
Trendi Oskrba zelenice v jesenskih mesecih
Ne spreglejte