Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Natisni članek

vrtnarjenje delo pozeba Vrt Vrt

Sobota, 2. 3. 2019, 4.00

2 meseca

Ali nam letos grozi pozeba? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Toplejših dni smo bili letos deležni že v februarju, kar je v številnih prebudilo vrtnarsko mrzlico. Kdaj začeti vrtnarsko sezono, pa je večinoma odvisno od vremenskih razmer in kako te vplivajo na hitrost kaljenja zelenjave. Nasvete o zgodnjem vrtnarjenju so z nami delili meteorologi in izkušeni vrtnarji.

hranjenje ptic
Trendi Kako pravilno hraniti ptice pozimi

Dežurnega meteorologa iz Agencije Republike Slovenije (Arso) smo vprašali, ali nam v naslednjem obdobju letu grozi pozeba. Ker vremena ne moremo napovedati več mesecev vnaprej, so napovedi omejene na prva dva tedna v marcu. 

zelenjava | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Zemlja je še vedno v mirovanju

Dnevi bodo vremensko ugodni za popoldansko delo na prostem, saj večjih presenečanj, kot so nenadne ohladitve in snežne pošiljke, v prihodnjih dveh tednih ne bo.

Jutranje temperature se bodo še lahko spustile pod ledišče, povprečne dnevne temperature pa bodo dosegle živo srebro med 10 in 15 stopinjami Celzija.

Pozebe v marcu niso običajne

Kljub temu, da bo precej toplo, pa je na začetek prave vrtnarske sezone priporočljivo še malce počakati, svetujejo iz agencije.

Ker se v teh dneh jutranje temperature spustijo pod ničlo, sta zemlja in narava še vedno v naravnem ciklu mirovanja in počivanja. Opozarjajo pa tudi na možnost vetra, zato odsvetujemo premikanje trajnic na prosto. Pozebe v marcu niso značilen pojav, saj so po navedbah agencije pogostejše v aprilskih dneh. 

Prijetne dnevne temperature pa lahko v prihodnjih dneh izkoristite za manjša vrtnarska opravila. Tako se lahko lotite obrezovanja in sajenja dreves, presajanja, priprave vrtnega terena in gredic.

Vrtičkanje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Kmetje že pripravljajo zemljo

Tone Čemžar z ekološke kmetije Pr'Konc pravi, da je zaradi neobičajno visokih temperatur za zimski čas zemlja že ugodna za pripravo in setev ter da že lahko posadimo tiste rastline, ki jim morebitna ohladitev ne bo škodovala.

Tako so na njegovem vrtu že posadili grah, korenček, peteršilj, solato berivko in špinačo. Ker pa so temperaturna nihanja čez dan še vedno velika, je zaščita s pokrivkami nujna. 

Ne hitite, ker se lahko vrtnine poškodujejo

Andreja Sušnik, agrometeorologinja na Arsu, pojasnjuje, da lahko prezgodaj posajene vrtnine brez pokrivk utrpijo nekatere poškodbe, na katere vplivajo hladna jutra.

Zato s sajenjem v novi vrtni sezoni ni treba hiteti. "Tiste rastline, ki pridejo prve na vrsto, ko so tla ogreta nekje na okoli 5 stopinj Celzija, so na primer pesa, blitva, solate, bob, grah, redkev, mogoče tudi špinača in spomladanske repice," je z nami delila Sušnikova. 

Kako temperature tal vplivajo na kalitev zelenjave. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Kako temperature tal vplivajo na kalitev zelenjave. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Čeprav so tla ogreta, je lahko težava suša

"Tla je treba tudi zaliti. To pa v hladnih jutrih pomeni, da nam lahko površinski sloj tal tudi zmrzne," razlaga agrometeorologinja, zato je s sajenjem na vrtovih smiselno vsaj še malo počakati. 

mobilne hiške Hona
Trendi Slovenec, ki izdeluje drzne mobilne hišice #foto #video
Ne spreglejte