Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
14.21

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

poletje dekoracija vrta senca terasa pergola

Petek, 26. 4. 2013, 14.21

6 let, 1 mesec

Uživanje pod senco pergole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

V pretoplih dneh s pomočjo pergole dobimo senčen prostor za sedenje, ki je zaščiten pred soncem in pogledi, poleg tega je čudovit element za oblikovanje vrta ali terase.

Pergole, ute in latniki so arhitektonski vrtni elementi, ki ločujejo ali povezujejo dele vrta. Najlepše učinke pergola doseže, če je obdana z listjem in cvetovi. Pergolo so k nam verjetno prinesli že stari Rimljani, saj so že v antiki oblikovali in negovali te zelene stene in hodnike.

Kadar je pergola namenjena dajanju sence na terasi, je njena lega že vnaprej določena, temeljito pa je treba premisliti o mestu postavitve pergol, ki so v okolici hiše in bodo postale središčne točke. Postavitev pergole Kot vedno pri vseh elementih za oblikovanje morate tudi tukaj paziti, da se pergola harmonično vključuje v podobo vaše terase ali vrta.

V večjih vrtnarskih centrih prodajajo že pripravljene sestavljive pergole, ki jih lahko kar sami postavite. Preprosto pergolo pa lahko uredite tako, da med dva pravokotna stebra ogrodja namestite latnike, ki z blago ograditvijo nudi zaščito pred soncem in vetrom, a je kljub temu zračna. Če vas skrbi stabilnost pergole, lahko postavite stebre na betonsko podnožje.

Pergole so najpogosteje lesene, čeprav je mogoče napraviti tudi kovinsko. Les je naraven material in se zelo dobro ujame z rastlinami. Uporabite trpežen les (hrast, kostanj, sibirski macesen), ki je pooblan in dobro impregniran.

Izbira rastlin Izbor rastlin je pester. Vsekakor pridejo v poštev vse vrste plezalk in ovijalk. Če želite, da bo vaša pergola hitro preraščena z rastlinami, potem izberete hitro rastoče vzpenjavke, kot je npr. glicinija, pri kateri pa morate pa računati, da jo boste pozneje morali zelo pogosto obrezovati, poleg tega bodo odcveteli cvetovi padali na teraso. Poleg tega so vsi deli glicinije strupeni in še posebej nevarni za otroke. Tudi trta je zelo primerna. Prek poletja bo dajala gosto senco s svojimi velikimi listi, jeseni pa boste lahko živali v sladkobnem vonju zorečega grozdja, ki ga boste lahko zobali kar s terase. Za poletno senco je primerna vzpenjavka z velikimi listi, kot je trokrpa vinika, ki je tudi jeseni sijajno obarvana.

Zimzelene vzpenjalke, kot je recimo bršljan, lahko celo leto krasijo vaš vrt, a morate vedeti, da obstajajo različne sorte te rastline, zato vedno izberite takšno, ki tudi odrasla ne bo prevelika za izbrano rastišče na vašem vrtu.

Za plezanje po ogrodju pa je primeren tudi kivi, ki daje senco še pred plodovi.

Ne spreglejte