SiolNET. Dom Prenova in gradnja
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodobno stanovanje v prostorih, kjer so nekoč skladiščili krompir

1,20

termometer

Foto: www.houbenvanmierlo.nl

Iz dveh nekdanjih skednjev za shranjevanje krompirja, so arhitekti amsterdamskega studia Houben & Van Mierlo Architecten zasnovali sodobno prostorno stanovanje.

Ob prenovi nekdanjih gospodarskih poslopij je nastalo stanovanje, ki več odkriva kot zakriva. Zasnova prisega na odprt in zračen tloris, kjer se bivalni del čez velike steklene površine odpira navzven. Visoki stropi na vrhu odkrivajo lesene tramove, ki pričajo o izvoru stavb.

Zračen tloris ter prostore, ki odkrivajo svojo gradbeno in uporabno preteklost, so prelevili v sodobnost. Zračen tloris ter prostore, ki odkrivajo svojo gradbeno in uporabno preteklost, so prelevili v sodobnost. Foto: www.houbenvanmierlo.nl

Odstranjevanje posegov

Objekta, ki sta zdaj povezana v eno bivalno enoto, sta iz različnih časovnih obdobij. Prvi je bil zgrajen med drugo svetovno vojno, drugi z jeklenim ogrodjem, lesenimi tlemi in fasado iz betona pa sega v 60. leta prejšnjega stoletja.

S prenovo je izvorna konstrukcija postala vidna. S prenovo je izvorna konstrukcija postala vidna. Foto: www.houbenvanmierlo.nl

Pri prenovi so odstranili posamezne posege, ki sta jih prostora doživela skozi desetletja, in se na tak način dokopali do njunih izhodiščnih arhitekturnih lupin. S tem je prišla tudi odločitev, da bo izvorna konstrukcija vidna.

Velike steklene površine omogočajo več naravne svetlobe in odpirajo poglede navzven. Velike steklene površine omogočajo več naravne svetlobe in odpirajo poglede navzven. Foto: www.houbenvanmierlo.nl

Ob osvežitvah, na novo ometanih tal in vključevanju opečnate strukture tudi v notranjosti se tako notranji prostori vidno nanašajo na svojo preteklost. Izbrani materiali, ki imajo estetsko in tehnično vlogo, so izbrani tako, da dopolnjujejo industrijsko vzdušje. Vendar ravno prav zmehčano in šik za domovanje.

V spodnjih prostorih je bivalni del domovanja

Foto: www.houbenvanmierlo.nl

Foto: www.houbenvanmierlo.nl

Foto: www.houbenvanmierlo.nl

V zgornjem delu so ob spalnici tudi knjižnica, delovni prostor in soba za goste

Foto: www.houbenvanmierlo.nl

Foto: www.houbenvanmierlo.nl

Foto: www.houbenvanmierlo.nl

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin