Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2014,
12.02

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Situla luksuz

Četrtek, 16. 1. 2014, 12.02

6 let, 1 mesec

Prestižna stanovanja ob ljubljanski železniški postaji (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Pokukali smo v nov stanovanjsko-poslovni objekt Situla, ki izstopa po številnih presežkih, tudi denarnih.

Prvi presežek je celostna arhitekturna podoba Situle, ki so jo zasnovali Bevk Perović arhitekti. V promocijskem materialu, ki je narejen na res visoki ravni, kot predstavitveni list kakšnega prestižnega zdravilišča, kjer je polno lepih fotografij in preobilje presežnikov, so zapisali: "Situla je urbani hibrid inovativne in unikatne arhitekture, luksuznih domovanj, edinstvenih poslovnih prostorov, klasične visokokulturne elegance, drznega oblikovalskega stila, nakupovalnega glamurja, navdihujoče umetnosti in kozmopolitanskega okusa."

Presežek je tudi to, da je stanovanjsko-poslovni objekt eden izmed redkih večjih objektov, ki so ga v teh gospodarsko težkih časih zgradil do konca. Investicijska vrednost je ocenjena na 90 milijonov evrov.

Milijon evrov za največje stanovanje Presežek pa sta tudi cena in velikost stanovanj. Stanovanja so velika od 45 do 235 kvadratnih metrov, cene pa se gibljejo med 2.500 in 3.500 evri za kvadratni meter. Vsakemu stanovanju pripada najmanj eno parkirno mesto v garaži, tista največja imajo tri. Stavba ponuja tudi dva 235 kvadratnih metrov velika penthousa, ki imata najvišjo lego v stavbi in seveda tudi najvišjo ceno. Približno milijon evrov.

Presežek, ki to pravzaprav ni, je tudi lokacija. Res je blizu mesta in prometnih povezav, a pogled na železniško vozlišče? Priznati moramo, da zaradi dobre zaščite pred hrupom vlakov na novinarski konferenci nismo slišali, nas pa pogled na stare slovenske vlake z zenovskih japonskih vrtov ni pomiril.

Luksuz ob železnici Investitor Triada, d. o. o, in financer projekta Hypo Alpe Adria-Bank, d. d., sta nad lokacijo in osupljivimi razgledi navdušena. Bosta tudi morala biti, če bosta želela v prihodnjih petih letih prodati 228 elitnih stanovanj. Prodanih naj bi bilo šest stanovanj, 40 kupcev pa je zainteresiranih za nakup.

Na prvi novinarski konferenci ob dokončanju del smo imeli novinarji možnost pokukati v vzorčno stanovanje v velikosti 166 kvadratnih metrov in s ceno 490 tisoč evrov, če bi seveda bilo na trgu nepremičnin. Z njim želijo investitorji prodati celotno zgodbo stavbe, stanovanja in slog bivanja. Stanovanje ima vse, kar imajo veliki. Zasebno teraso, japonski vrt, velike zastekljene površine, visoke strope, zaščito pred hrupom, centralno prezračevanje s sistemom rekuperacije odpadne toplote, talno gretje, učinkovito zaščito pred soncem z drsnimi aluminijastimi paneli, visokokakovostni hrast parket in prvovrstno kopalniško opremo.

Stanovanje s posluhom za umetnost Samo stanovanje je postavljeno po idejni zasnovi arhitekturnega biroja GAO arhitekti. Petra Zakrajšek, direktorica podjetja in ljubiteljica japonskega minimalizma, je razložila nekaj arhitekturnih elementov stanovanja: "Vsi elementi, ki smo jih uporabili v stanovanju, so predvsem rdeča nit zgodbe o sodobnem, odprtem in družabno-urbano naravnanem življenju z nekim širokim posluhom za umetnost in vse, kar je lepo. Najbolj poseben element je zagotovo stena pri vhodu, ki je iz kortena in s svojim kovičenjem posameznih kvadratkov ter vmesnimi luknjami odpira in hkrati zapira pogled na celotni bivalni del. Cenovno je v stanovanju paleta različno dragih kosov, od tipskih cenejših kosov do dizajnerskih luči in stolov ter po meri izdelanih kosov."

Njen najljubši kos? "Jedilno mizo po celotni dolžini krasi zlato tkan japonski obi, ki je moje osebno darilo ob poroki na Japonskem in sem ga za vzorčno stanovanje posodila."

Vzorčno stanovanje bo zaživelo čisto svoje življenje, kot tudi celotna stavba. Investitorjem želimo, da bi čim prej prodali čim več stanovanj in poslovnih prostorov ter da bi stavba res zaživela kot "veliko mesto znotraj majhne prestolnice", ne pa postala mesto duhov kot kakšne njene "kolegice".

Ne spreglejte