SiolNET. Dom Prenova in gradnja
1,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odvetniška pisarna v Novi Gorici, ki jo krasi idrijska čipka #foto

1,14

termometer

Odvetniška pisarna SK |  | Foto: Kreadom
Foto: Kreadom

Kako ustvariti navdihujoče delovno okolje, ki bo ustrezalo tako zaposlenim kot tudi njihovim strankam? S tem ciljem so arhitekti zasnovali prostore novogoriške odvetniške pisarne.

Prostori odvetniške pisarne SK, ki sta jih zasnovala arhitekta Adrijan Cingerle in Renata Jakopin iz biroja Kreadom, zavzemajo polovico nadstropja poslovne stavbe PH2 v Novi Gorici in so funkcionalno razvrščeni v dva sklopa. Jedro ureditve predstavlja črni kvader, v katerem so združeni servisni prostori: čajna kuhinja, sanitarije in omare.

Odvetniška pisarna SK | Foto: Kreadom Foto: Kreadom

Pisarne in preostali delovni prostori, kot sta sprejemni pult pri vhodu in sejna soba, pa so smiselno razvrščeni okrog dekorativnega jedra in povezani s hodnikom.

Črna dekorativna stena servisnih prostorov se zaključi v sejni sobi s krožnim kovinskim stopniščem, ki ima ograjo spiralne oblike. Stopnišče vodi na teraso, s katere prihaja blaga dnevna luč, ki dodatno osvetljuje delovne prostore, saj so originalna okna v pisarnah relativno majhna.

Odvetniška pisarna SK | Foto: Kreadom Foto: Kreadom

"Avtorja sta pravzaprav ustvarila velik kontrast med črnim jedrom, ki v simboličnem jeziku ponazarja trdnost oziroma moč, in svetlimi pisarnami, v katerih prevladuje bela barva," je ureditev prostorov opisala umetnostna zgodovinarka Nataša Kovšca.

Celotno površino kvadra prekriva reliefni motiv stilizirane idrijske čipke avtorice Tine Koder Grajzar, oblikovalke sodobne idrijske čipke, isti motiv čipke v beli barvi se pojavi na stekleni predelni steni, ki loči pisarne od središčnega kvadra, opazimo pa ga tudi na črni podlagi zunanje strani mize direktorja.

Odvetniška pisarna SK | Foto: Kreadom Foto: Kreadom

Z aplikacijo likovne podobe čipke na temno podlago so arhitekti želeli izpostaviti vztrajnost in povezovalno funkcijo, je pojasnila Kovšca, saj je tkanje in razpredanje odnosov bistvo odvetniškega poklica.

Arhitekti so po besedah Kovšce pri prenovi prostorov odvetniške družbe smotrno prerazporedili prej neustrezno razvrščene prostore ter ustvarili uravnotežen in zračen ambient, ki daje vtis povezanosti in enotnosti prostorov, obenem pa uslužbencem nudi tudi dovolj delovne zasebnosti.

Kakovost zasnove poslovnih prostorov so prepoznali tudi pri projektu Odprte hiše Slovenije, saj so odvetniško pisarno SK predstavili na svojem festivalu.

Oglejte si še:

Hotel Dam Trendi Nov slovenski butični hotel, ki dokazuje, da je bistvena vsebina klet Batič Trendi Vinska katedrala v Šempasu: sodobna klet znane vipavske vinske družine #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin