Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2019,
17.09

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

9

Natisni članek

ničenergijske hiše ničenergijska gradnja Sejem Dom hiša

Sobota, 9. 3. 2019, 17.09

5 let, 1 mesec

Graditelji, pozor! Pripravite se na nove standarde pri novogradnjah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

9

Hiše in druge stavbe bodo že v bližnji prihodnosti uporabljale vedno večji delež obnovljivih virov energije. Takšni visoki standardi že veljajo za vse javne stavbe, ki jih gradijo na novo. Od januarja 2021 pa bodo morale biti povsem ničenergijske tudi novogradnje. 

Proizvajalci materialov so na to pripravljeni, vprašanje pa je, kaj to pomeni za graditelje, saj je tovrstna gradnja dražja, predvsem pa je nujen večji nadzor, so poročali v oddaji Danes na Planetu. Z omenjenimi zahtevami se naša država prilagaja evropski direktivi o energijski učinkovitosti stavb in težnji po zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov.

Arkup hiša
Trendi Plavajoča hiša, ki ji tudi orkan ne more do živega #foto

Za gradnjo ničenergijske hiše je najpomembnejša izolacija

Naj gre za zidano ali leseno hišo, v vsakem primeru je za gradnjo ničenergijske hiše najpomembnejša izolacija. "Največje toplotne izgube so statistično na zunanjih stenah, na drugem mestu pa so strehe," je pojasnil Domen Ivanšek iz podjetja Knauf Insulation.

Zato ni čudno, da proizvajalci montažnih hiš največkrat predstavljajo prereze sten. "Sestavljena je iz jedra stene, ki vsebuje kameno volno, potem inštalacijsko ravnino na notranji strani, na zunanji strani pa imamo možnosti dveh izolacij, kamene volne ali stiroporja," je razložila Alenka Pipp Vogelnik iz Jelovice.

Skeletna gradnja pa je zagotovo najtanjša zunanja stena, ki še ustreza merilom Eko sklada za ničenergijsko hišo. "Govorimo o zunanji steni debeline konstrukcije 20 centimetrov, vmes je vpihana izolacija, na zunanji strani lesno vlaknena plošča debeline šest centimetrov, OSB-plošča debeline 15 milimetrov in lesnovlaknena plošča za izvedbo inštalacijskega kanala debeline pet centimetrov," je pojasnila Maja Mehlin iz Tesarstva Mehlin.

Trendi Tako je videti hišica na drevesu za več sto tisoč evrov #video

Vsaka hiša potrebuje izolacijo in pametno izbiro oken

Če vam je za debelino stene vseeno, pa lahko izberete tudi klasiko. Na zidake prisega Tomo Zidar iz Goriških opekarn: "Govorimo o tipu strukture go mini zidaka, ki ima linijski pretok zraka z nekoliko povečanimi komorami in go term zidaka, kjer smo to mrežo razbili."

Hiša še vedno potrebuje izolacijo in seveda tudi pametno izbiro oken. "Pri izbiri okna je ključno, da združujejo ne samo dizajn, ampak tudi tesnjenje in zasteklitve, te morajo vsebovati vse novodobne premaze, ki zagotavljajo ničenergijsko smer," je razložil Bojan Špilak iz podjetja M Sora.

Pametna izbira je trislojno okno, ki pa ne opravlja več funkcije zračenja. "Prezračevalni sistem je skoraj nujen v vsaki hiši, da sta vlažnost in kakovost zraka v prostoru ves čas optimalna in normalna," je pojasnil Domen Gjuras iz Lunosa. Subvencije za gradnjo ničenergijskih in pasivnih hiš so za zdaj še na voljo, kako bo po letu 2021, pa je vprašanje. so še poročali na Planetu.

Trendi Ko več kot 60 let stara hiša doživi moderno prenovo #foto #video
Ne spreglejte