Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2022,
7.38

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

URSA Slovenija d.o.o. energetska učinkovitost prihranek dom izolacija PR članek

Ponedeljek, 7. 11. 2022, 7.38

1 leto, 5 mesecev

En evro, vložen v izolacijo danes, pomeni sedem evrov prihranka v prihodnosti

Oglasno sporočilo

Energetska kriza je trenutno ena najpogosteje izrečenih besednih zvez, kar pomeni, da si ljudje ne zatiskamo oči, ampak se dobro zavedamo negotove energetske prihodnosti. Po dve leti trajajoči pandemiji se višajo cene energentov, svoje so dodali mednarodni geopolitični pretresi, dodatno skrb vzbujajoče pa je to, da nam tudi narava kaže vedno ostrejše zobe.

Ursa_Naslovka | Foto:

Mesečno se višajo zneski na položnicah in vedno bolj očitno je, da si ne moremo (in ne smemo) več privoščiti, da bi energijo, ki smo jo v domove privedli za ogrevanje ali hlajenje bivalnih prostorov, lahkomiselno izgubljali skozi neučinkovit izolacijski ovoj.

Ursa_Slika2 | Foto:

Zato je čas za tehten premislek, in čeprav na svetovne dogodke in okoliščine, ki povzročajo negotovost, nimamo omembe vrednega vpliva, se moramo vprašati, kaj lahko za zmanjšanje posledic energetske krize že danes naredimo sami.

Največji potencial za varčevanje z energijo predstavljajo stavbe

V Evropi je na milijone stanovanjskih in nestanovanjskih stavb, ki bodo še prihodnjih 50 letih služile svojemu namenu, zato je zelo pomemben čimprejšnji proces njihove temeljite energijske prenove. Namreč krajše ko bo obdobje prenov, krajše bo obdobje energetske odvisnosti Evrope.

Načrti za okrevanje na nacionalni ravni zagotavljajo začetna finančna sredstva do leta 2026 za vse države EU s ciljem nemotenega prehoda v trajnostno prihodnost. URSA s svojimi produkti predstavlja srce energetske učinkovitosti in je več kot pripravljena podpreti proces preobrazbe v energetsko učinkovite stavbe in zmanjšanje emisij CO2.

Ursa_Slika3 | Foto:

Izberimo pravo fasado

Vsaka fasada mora biti sposobna zadrževati prehajanje toplote ali mraza v obeh smereh, obenem pa mora biti požarno varna in odporna proti morebitnim udarcem.

Izjemno pomembna je dobra paroprepustnost, ki s pomočjo uravnavanja primerne vlažnosti zraka v prostoru vašemu domu omogoča, da diha. Za čim boljše bivalno ugodje pa mora tudi odlično absorbirati zvok - tistega, ki prihaja od zunaj, in tistega, ki ga v svojem bivališču ustvarimo sami.

Ursa_Slika4 | Foto:

URSA s svojimi izolacijskimi izdelki ponuja rešitev za znatne prihranke izgube energije in povečuje udobje bivanja v prostorih. Letos je na trgu ponudila novo generacijo materialov iz mineralne volne, družino URSA TECTONIC. Že samo ime pove, da gre za materiale, ki na področju gradbenih materialov ustvarjajo tektonske premike ob že tako odličnih izolacijskih lastnostih, ki jih imajo izolacijski izdelki iz mineralne volne. Zgradba fasadnih plošč spominja na kompaktne tektonske plošče, od koder izvira tudi ime tega inovativnega izdelka. Prvi izmed materialov v novi družini je izolacijska fasadna plošča URSA FP Basic, ki je vrhunska rešitev za izolacijo kontaktnih fasad. Odlikujejo jo namreč izjemne izolativne in mehanske lastnosti, ki ustrezajo še tako zahtevanim standardom na področju energijske učinkovitosti zgradbe.

Fasadna plošča URSA FP Basic ima številne izolacijske prednosti, kot so nižja teža in optimalne dimenzije, ki omogočajo predvsem hitro in preprosto namestitev, z lahkoto jo tudi prilagodimo poljubnim oblikam in površinam. Poleg vseh naštetih lastnosti imajo izdelki URSA FP Basic še eno pomembno prednost: vedno so na zalogi in zaradi tega tudi hitro dobavljivi.

Ursa_Slika5 | Foto:

Izolacija stropov v garažah, delavnicah, kleteh …

V družini URSA TECTONIC so za namen zvočne in toplotne izolacije stropov razvili vrhunske univerzalne plošče (Uph), s katerimi vstopamo v nove dimenzije akustičnih lastnosti pri predelnih zidovih in spuščenih stropih oziroma tam, kjer je velik poudarek na preprečevanju prehoda zvoka med konstrukcijami. Material URSA UPh/Vv ima možnost, da se ga opremi s steklenim voalom, ki dodatno izboljša dušenje zvoka, zagotavlja pa tudi moderen videz brez dodatne obdelave. Zato se ga lahko uporablja pri izolaciji med etažnimi konstrukcijami, izolaciji stropov v garažah, delavnicah, kleteh - torej povsod, kjer je treba zagotoviti premium lastnosti: požarni razred (A1), absorpcija zvoka in toplotna izolativnost.

Ursa_Slika6 | Foto:

Skrivnost je v novi patentirani tehnologiji TECTONIC

Materiali družine URSA TECTONIC so proizvedeni s popolnoma novo inovativno tehnologijo TECTONIC, ki izdelkom zagotavlja izboljšano razplastno in tlačno trdnost ter ponuja najboljše razmerje med toplotno in zvočno izolativnostjo. Zato lahko z gotovostjo trdimo, da se z uporabo nove tehnologije začenja popolnoma nova doba razvoja rešitev na področju izolacije, kjer so zahtevane visoke mehanske lastnosti.

Ursa_Slika7 | Foto:

Zares pripravljeni na zimo in poletje

Uspešna priprava na zimo (ogrevanje), poletje (hlajenje) in negotovo energetsko obdobje, ki nas zagotovo čaka, torej ne pomeni zgolj skrbi za zadostno zalogo kuriva, ampak tudi za preprečitev izgube toplote in energije skozi neučinkovito izolirane sloje stavb. Ali ste vedeli, da kar dve tretjini vse porabljene energije na svetu porabijo stavbe, ali za ogrevanje ali hlajenje? Na drugi strani pa je več kot zgovorno dejstvo, da vsak evro, vložen v izolacijo danes, pomeni sedem evrov prihranka v prihodnosti.

Ursa_Slika8 | Foto:

Načelo TRIAS energetica

V nadaljevanju predstavljamo tri korake, kako lahko najhitreje in najučinkoviteje zmanjšamo porabo energije v zgradbah ter tako izboljšamo udobje bivanja in kakovost življenja.

1. Zmanjšajmo zahteve po energiji z uvedbo energetsko učinkovitih ukrepov (npr. zadostna izolacija, varčna okna). 2. Uporabljajmo energijo iz obnovljivih virov (npr. sončni sistemi, toplotne črpalke). 3. Fosilna goriva proizvajajmo in uporabljajmo čim manj in kar se da učinkovito (npr. učinkovit ogrevalni sistem).

(Vir: Globalni energetski pregled. IEA, 2008)

Uporaba tega načela na področju energetske učinkovitosti stavb kaže, da je dobra izolacija predpogoj za trajnostne zgradbe.

Z izbiro prave izolacije lahko torej na svetovni ravni znatno prispevamo k zmanjšanju prevelike porabe energije.

Ursa_Slika9 | Foto:

Pa ne le pripravljeni na varčevanje

Pravijo, da bo prihodnost zelena ali pa je ne bo. Iniciativa URSA goes green se zato med ljudmi trudi razširiti zavest o pomenu izbora boljših izolacijskih materialov, s katerimi bomo dejansko lahko tvorno prispevali k uresničevanju zaveze o zmanjšanju izpustov CO2. To poslanstvo omogoča širok izbor izdelkov URSA.

Naši proizvodi vsebujejo visok odstotek recikliranih materialov. Z izolacijskimi rešitvami URSA boste pripravljeni na zeleno prihodnost ter znatno prispevali k lepšemu in boljšemu jutri. Dodatne informacije o izolacijski plošči nove generacije družine izdelkov URSA TECTONIC ter preostalih izdelkih URSA in rešitvah na področju izolacije poiščite na spletni strani ali pri ponudnikih gradbenih materialov.

Ursa_Slika10 | Foto:

Naročnik oglasnega sporočila je URSA SLOVENIJA, D.O.O.

Ne spreglejte