Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2018,
10.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

hladilnik živila dom hrana pametni dom

Torek, 25. 9. 2018, 10.00

5 let, 7 mesecev

Zlaganje hrane v hladilniku vpliva na njeno svežino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
hladilnik | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Večina nas po nakupih hrano zloži v hladilnik tako, da damo najprej vanj tisto, kar imamo prvo pri roki, vendar je lahko nepravilno zlaganje hrane izjemno potratna in draga navada. Hrana se tako namreč v večini primerov začne kvariti, še preden nam jo uspe uporabiti.

pralni stroj
Trendi Kako počistiti pralni stroj, da bo spet kot nov

S preprostimi tehnikami zlaganja lahko ohranite kakovost in svežino svojih nakupljenih živil dalj časa. Obstajajo pravila, ki preprečujejo, da bi se živila prehitro pokvarila. Najpomembnejše pravilo je, da po hladilniku ne brskamo predolgo in da vedno za seboj dobro zapremo vrata.

shranjevanje v hladilnku | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock S tem onemogočimo uhajanje toplejšega zraka v hladilnik, saj ta lahko pokvari ravnovesje notranje temperature.

Prav tako v hladilnik ne zlagajte prevelike količine živil, saj tako onemogočite kroženje hladnega zraka in povzročite hitrejše gnitje odprte hrane.

Pomembno je, da med živili pustimo dovolj prostora, da lahko zrak nemoteno kroži, saj se ob tem ohranja konstantna temperatura, ki je osnova za ohranjanje svežine vaše hrane.

Temperatura hladilnika naj se giblje med štirimi in petimi stopinjami Celzija. Del s skrinjo naj bo ohlajen pod nič stopinj Celzija.

S pranjem živil do svežine

Nekateri zelenjavo in sadje spravite v hladilnik kar v plastičnih vrečkah iz trgovine, kar ni najbolj priporočljivo, saj zavezana vrečka blokira kroženje zraka, kar pospeši gnitje. Zelenjavo in sadje je najbolje oprati pred samim zlaganjem v hladilnik.

Lahko uporabite samo vodo ali pa mešanico vode in nekaj kapljic destiliranega belega kisa. Sadje in zelenjava naj se namakata približno deset minut. Naravne kisline kisa bodo tako uničile vse bakterije, ki povzročajo gnitje in nastajanje plesni. Po pranju sadje in zelenjavo dobro obrišite, da se posušita.

shranjevanje v hladilnku | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zelenjava ima raje vlažnost, pri sadju bodite selektivni

Zelenjavo je bolje shranjevati v vlažne prostore, večina hladilnikov pa nima vlažilcev zraka.

Zelenjavo pred pospravljanjem zato zavijte v vlažne papirnate brisačke. Tako boste poskrbeli, da se bo ohranjala potrebna vlažnost,  ki bo pomagala vaši zelenjavi zdržati neprimerno dlje kot ponavadi.

Shranjujte jo v spodnjem delu hladilnika v izvlečnem predalu. Ker bo zavita v vlažne brisačke, se ne sme dotikati preostalih živil.

Zelenjave in sadja nikoli ne shranjujte skupaj, saj sadje izloča plin etilen, ki lahko povzroči prezgodnje gnitje zelenjave. Načeloma sadja, ki je znano po izločanju tovrstnega plina, naj ne bi shranjevali v hladilniku.

Sem spadajo avokado, banane, nekatarine, breskve, slive in paradižnik. Brez večjih težav lahko v hladilnik shranjujete jabolka, marelice in fige, ampak ne v neposredni bližini zelenjave.

shranjevanje v hladilnku | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Mleko shranjujte v ozadju, pijačo v vratih

Običajno mleko shranjujemo v vratih hladilnika, kar je priročno mesto za stvari, ki jih uporabljamo redno in večkrat čez dan.

Vendar je mleko najbolje hraniti v zadnjem delu hladilnika, kjer je temperatura vedno najnižja, zato je to najprimernejše mesto.

Vrata so zaradi neprestanega odpiranja in zapiranja izpostavljena toplejšemu zraku, kar lahko privede do kvarjenja živil.

V vratih hladilnika lahko shranjujete brezalkoholne pijače in nepokvarljive začimbe, saj na te ne vplivajo rahle temperaturne spremembe.

shranjevanje v hladilnku | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Jajca v originalni embalaži, sredinski del hladilnika za maslo in sir

Čeprav imajo hladilniki v svojih vratih vgrajene police za jajca, jih je vseeno bolje shranjevati v originalni embalaži. Ta je prilagojena za njihovo shranjevanje v daljšem časovnem obdobju.

Embalažo z jajci položite na srednjo hladilno polico, na katero ne smete polagati težjih živil, saj lahko zlomijo vaša jajca.

Sredinski del hladilnih vrat, ki je nad polico za pijačo in pod polico za jajca, je namenjen shranjevanju masla in sira.

Po odprtju ju je najbolje shraniti v plastično posodo ali zaviti v PVC-folijo oziroma aluminijasto folijo, da se ne pokvarita.

Ostanke hrane shranjujte v prozorni embalaži

Pravilo je, da so ostanki hrane užitni vsaj še štiri dni po kuhanju, če jih pravilno shranimo v hladilnik. Zapakirajte jih v prozorne plastične ali steklene posode, lahko tudi plastične vrečke, da lahko preverite, kako so videti, ne da bi pri tem morali odpreti posodo in spustiti vanjo topel zrak.

Za lažji pregled vedno zapišite datum, kdaj ste jih položili v hladilnik. Prav tako jih shranjujte vedno na isto mesto. Postavite jih nekam v ospredje, da ne bi pozabili nanje, kajti v nasprotnem primeru, če jih pustite tam predolgo, lahko tvegate gnitje in plesen.

Shranjevanje mesa pred uporabo

Če shranit nezmrznjeno meso v hladilnik za kratek čas pred uporabo, ga zaprite v plastično posodico ali vsaj položite na krožnik. Sveže meso namreč pušča vodo, ki lahko kontaminira preostalo hrano, če se razlije po drugih živilih.

molji na oblekah
Trendi Kako se znebiti moljev v omari
Ne spreglejte