SiolNET. Dom Pametni dom
2,25

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Hiša, natisnjena s 3D-tiskalnikom #foto

2,25

termometer

hiša
Foto: Cover Images

Ukrivljena hiša je zmagovalni projekt natečaja, posvečenega premišljevanju o nestandardnih arhitekturnih oblikah, natisnjenih s 3D-tiskalnikom.

Futuristična vizija družinske hiše, opredeljene z valovitimi linijami tako zunaj kot v notranjosti, je delo chicaškega arhitekturnega studia WATG.

hiša Foto: Cover Images

Idejni projekt za hišo leta 2016 je zmagal na mednarodnem natečaju Freeform Home Design Challenge, tekmovanju, ki oblikovalce, arhitekte in inženirje vabi, da s svojimi rešitvami prispevajo k viziji družinskih stavb, natisnjenih s 3D-tiskalnikom, predvsem k premišljevanju o prevladujočih estetskih, ergonomskih in graditeljskih sistemih ter strukturah.

hiša Foto: Cover Images

Prvo tovrstno hišo "proste oblike", futuristični dom, bodo v ZDA zgradili letos. Njegova "prosta oblika" se nanaša na nestandardne arhitekturne oblike, ki so v tem primeru izražene z ukrivljenimi linijami in zastekljenimi površinami.

hiša Foto: Cover Images

Zasnova hiše Curve Appeal izvira iz ameriške povojne stanovanjske raziskave Case Study Houses, ki jih je med letoma 1945 in 1966 zagnala revija Arts & Architecture s ciljem zasnove cenovno dostopnih in učinkovitih modelov družinskih domov za ameriški stanovanjski bum tistega obdobja.

Številnim v program vključenim arhitektom so priznavali inovativnost predvsem v izbiri materialov, preprostost ter preplet med zunanjimi in notranjimi prostori. "Ob vključitvi modernističnih oblikovalskih načel hiša Curve Appeal predstavlja naslednji korak v evoluciji" stanovanjske arhitekture, na predstavitveni strani natečaja navajajo besede ustvarjalcev futurističnega družinskega doma.

hiša Foto: Cover Images

Hišo, ki je že šla čez študijsko in razvojno fazo, v notranjosti tako opredeljuje odprt in zračen bivalni prostor, ki se prek velikih steklenih površin odpira navzven, hkrati pa je tako v domovanju zagotovljeno največ naravne svetlobe.

hiša Foto: Cover Images

Hiša, zgrajena iz 28 s 3D-tiskalnikom natisnjenih panelov, bo tudi energetsko učinkovita.

hiša Foto: Cover Images

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Cene / 08.02.2018. ob 06:34 0 0

  Kam pa v teh "odprtih prostorih" postaviš omare? Ali ti obleko vsakič, ko greš ven, natisne 3D tiskalnik?

  0 0
 • branko01 / 07.02.2018. ob 16:31 0 0

  No, ja. Nekaj takšnega imamo v Sloveniji že od leta 1999, hiša pa je bila projektirana leta 1987. Z računalnikom. Ampak takrat še ni bilo 3D tiskalnikov temveč opeka in beton. Zato pa že stoji in je skoraj 20 let v uporabi. Pa še bolj energetsko varčna je od načrtovane, saj je večino objekta pod zemljo.

  0 0
 • slov1ec / 07.02.2018. ob 14:30 0 0

  Futuristična ali ne. Imel bi jo.

  0 0
delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin