SiolNET. Dom Pametni dom
2,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hiša, natisnjena s 3D-tiskalnikom #foto

2,25

termometer

hiša
Foto: Cover Images

Ukrivljena hiša je zmagovalni projekt natečaja, posvečenega premišljevanju o nestandardnih arhitekturnih oblikah, natisnjenih s 3D-tiskalnikom.

Futuristična vizija družinske hiše, opredeljene z valovitimi linijami tako zunaj kot v notranjosti, je delo chicaškega arhitekturnega studia WATG.

hiša Foto: Cover Images

Idejni projekt za hišo leta 2016 je zmagal na mednarodnem natečaju Freeform Home Design Challenge, tekmovanju, ki oblikovalce, arhitekte in inženirje vabi, da s svojimi rešitvami prispevajo k viziji družinskih stavb, natisnjenih s 3D-tiskalnikom, predvsem k premišljevanju o prevladujočih estetskih, ergonomskih in graditeljskih sistemih ter strukturah.

hiša Foto: Cover Images

Prvo tovrstno hišo "proste oblike", futuristični dom, bodo v ZDA zgradili letos. Njegova "prosta oblika" se nanaša na nestandardne arhitekturne oblike, ki so v tem primeru izražene z ukrivljenimi linijami in zastekljenimi površinami.

hiša Foto: Cover Images

Zasnova hiše Curve Appeal izvira iz ameriške povojne stanovanjske raziskave Case Study Houses, ki jih je med letoma 1945 in 1966 zagnala revija Arts & Architecture s ciljem zasnove cenovno dostopnih in učinkovitih modelov družinskih domov za ameriški stanovanjski bum tistega obdobja.

Številnim v program vključenim arhitektom so priznavali inovativnost predvsem v izbiri materialov, preprostost ter preplet med zunanjimi in notranjimi prostori. "Ob vključitvi modernističnih oblikovalskih načel hiša Curve Appeal predstavlja naslednji korak v evoluciji" stanovanjske arhitekture, na predstavitveni strani natečaja navajajo besede ustvarjalcev futurističnega družinskega doma.

hiša Foto: Cover Images

Hišo, ki je že šla čez študijsko in razvojno fazo, v notranjosti tako opredeljuje odprt in zračen bivalni prostor, ki se prek velikih steklenih površin odpira navzven, hkrati pa je tako v domovanju zagotovljeno največ naravne svetlobe.

hiša Foto: Cover Images

Hiša, zgrajena iz 28 s 3D-tiskalnikom natisnjenih panelov, bo tudi energetsko učinkovita.

hiša Foto: Cover Images

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin