Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2018,
9.51

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Dana

Video: Jan Žavbi

Natisni članek

Dana voda embalaža recikliranje Tetra Pak advertorial

Sreda, 11. 7. 2018, 9.51

2 meseca, 1 teden

Za ustvarjalne: Doma narejeni uporabni izdelki

Vsebino omogoča Dana

Video: Jan Žavbi

Dana voda | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Veliko tekočih živil in pijač je na voljo v tetrapakih, ki so okolju prijaznejša embalaža. A čeprav skrbno ločujemo odpadke in jih odlagamo v za to namenjene zabojnike, pa jih radi tudi shranjujemo in iz njih izdelujemo uporabne izdelke za vsak dan.

Več prostega časa je poleti kot nalašč za malce ustvarjanja. Ko se kateri od tetrapakov, v katerem so sokovi, mleko ali voda, izprazni, ga shranimo za trenutke, ko nas bo "prijela" ustvarjalna žilica ali ko bomo zaradi slabega vremena ostali doma. Za dolgočasen dan je kot nalašč, da kuhinjsko mizo spremenimo v delavnico, kjer nastajajo najrazličnejše stvari.

K delu povabimo otroke, saj bodo veliko manj nemirni, če jih zaposlimo s takšnimi aktivnostmi. Na ta način bodo tudi spoznali široko uporabnost embalaže, ki bi sicer pristala v košu za smeti. Tako pa si lahko polepšajo sobo (s cvetličnimi ali zeliščnimi lončki), uredijo pisalno mizo (lončki za barvice ali svinčnike), poskrbijo, da bo telefon vedno na svojem mestu (polnilna postaja za telefon), ali si naredijo denarnico za drobiž, sponke ali kakšne druge drobnarije (denarnica za drobiž).

Dana voda Izdelki | Foto:

Voda dobi novo podobo

Voda dana | Foto: Voda Dana v tetrapaku, ki je sicer prav zdaj začela svojo zmagovalno pot po slovenskih trgovskih policah, nas je očarala že na prvi pogled, saj je njena inovativna in privlačna embalaža nekaj povsem novega pri nas. Tetrapak v velikosti 0,75 l v svoji bleščeči modri barvi in z znanim belim napisom Dana nas je takoj prevzel in postal naša stalnica, ko potrebujemo osvežitev na poti, izletu, pikniku ali na delu.

Voda Dana je z novo embalažo tudi dobro zaščitena pred zunanjimi vplivi, saj je visoke temperature ne segrejejo tako hitro, pa še zaradi oblike se odlično prilega v roko. Ker je embalaža tetrapak izdelana večinoma iz kartona, je tudi lahka in prijazna do okolja.

Naravna mineralna voda Dana, ki se polni iz izvira Dana na Mirni, je prva slovenska voda s stalnimi biološkimi preizkusi zdravstvene varnosti.

Embalaža postane material za domačo delavnico

Dana voda Izdelki | Foto:

Prazna embalaža ni le odpadek, ampak je koristna surovina, iz katere po postopku reciklaže izdelajo številne druge izdelke.

Tudi mi smo si zadali poseben cilj: iz embalaže tetrapak, ki je ostala od vode Dana, izdelati nekaj praktičnih izdelkov za dom.

V spodnjih videih je prikazan postopek izdelave za vsak izdelek posebej:

Lonček za barvice

Dana voda lonček za barvice | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Potrebujemo: prazno embalažo, oster nož za lepenko (olfa nožek) in škarje.

Z nožkom previdno zarežemo v embalažo, in sicer nad imenom Dana, tako da zgornji del na koncu odrežemo. Ob straneh zarežemo diagonalno navzgor, tako da je zadnja stranica lončka višja od sprednje. Robovi lončka so dovolj trdni, da nanj lahko pripnemo različna obvestila.

VIDEO: Lonček za barvice

Denarnica za drobiž

Dana voda Denarnica za drobiž | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Potrebujemo: prazno embalažo, oster nož za lepenko (olfa nožek), škarje, ravnilo.

Pri denarnici bomo odrezali dno embalaže, tako da nam ostane zgornji del s pokrovčkom in navojem. Na obeh straneh odmerimo enako dolžino in zarežemo samo po sprednji strani embalaže. Zadnjo stranico obrežemo v krogu, ki nam bo služil kot poklopec denarnice. V zgornjem okroglem delu naredimo okrogel izrez, ki nam bo potem služil za zapiranje s pokrovčkom.

VIDEO: Denarnica za drobiž

Polnilna postaja za telefon

Dana voda Polnilna postaja | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Potrebujemo: prazno embalažo, oster nož za lepenko (olfa nožek), škarje, ravnilo.

Za polnilno postajo odrežemo zgornji del s pokrovčkom, tako da z nožkom zarežemo v sprednjo stran embalaže, v zadnji stranici embalaže pa naredimo dovolj velik ovalni izrez za polnilec.

Polnilno postajo, v katero postavimo telefon, preprosto "obesimo" na polnilec. Tako telefona ne odlagamo na tla zraven vtičnice, ampak varno stoji v postaji.

VIDEO: Polnilna postaja

Zeliščni lonček

Dana voda Izdelki | Foto: Potrebujemo: prazno embalažo, oster nož za lepenko (olfa nožek), škarje, prst, majhne sadike zelišč ali cvetlic in majhno lopatko.

Za lonček, v katerega bomo posadili zelenje, bomo zarezali po dolgem nad pokrovčkom. Ta nam lahko služi za odlivanje odvečne vode. V posodico, ki jo dobimo, ko odrežemo zgornji, podolgovati del embalaže, naložimo nekaj pesti prsti, vanjo potisnemo sadike in dodamo še nekaj prsti. Na koncu previdno zalijemo in uživamo v "pridelku".

Še lepše bo, če bomo naredili več takšnih cvetličnih lončkov in jih skupaj postavili na okensko polico.

VIDEO: Cvetlični lonček

Prva slovenska voda v Tetra Pak embalaži

Tetra Pak in Dana sta združila moči in potrošnikom ponudila inovativni izdelek – prvo vodo na svetu v embalaži Tetra Prisma® Aseptic v velikosti 750 ml. Voda Dana v embalaži Tetra Pak je trajnostni izdelek, s katerim sledijo zahtevam trga in trendom, ki jih postavljajo potrošniki.

Naravna mineralna voda Dana v embalaži Tetra Pak je na voljo v prodajalnah, drogerijah in na bencinskih črpalkah.

Ne spreglejte