Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2008,
8.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

razstava bonsai

Torek, 20. 5. 2008, 8.20

6 let, 1 mesec

Razstava bonsajev podrla več stereotipov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Člani Slovenskega bonsaj kluba so skupaj s klubi, združenimi v Evropski bonsaj zvezi, 17. in 18. maja v kongresnem centru Mons pripravili tretjo mednarodno razstavo bonsajev v Sloveniji.

Na ogled je bilo več kot 70 dreves

Na dvodnevni razstavi si je več kot tisoč obiskovalce ogledalo več kot 70 dreves, med njimi tudi nekaj starejših od 100 let. Strokovna komisija je med razstavljenimi drevesci izbrala bonsaj, ki so mu podelili naslov "najboljše drevo", svoje "naj drevo" pa so izbrali tudi obiskovalci razstave. "Na tokratni razstavi smo predstavili najbolj kakovostne bonsaje v Sloveniji doslej, širili znanje in podrli nekaj stereotipov o drevesih, kar so bili osrednji nameni razstave," je povedal predsednik Slovenskega bonsaj kluba Tomaž Kovšca.

Organizatorji so poskrbeli za bogat in zanimiv spremljevalni program. Umetnost, povezano z oblikovanjem in gojenjem drevesc je predstavil uveljavljeni češki mojster, član upravnega odbora Evropske bonsajske zveze Vaclav Novak, obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi aikido, veščino, ki ne pozna tekmovalnosti, in ceremonijo pitja čaja, ki sta bonsaj filozofiji zelo blizu. Aikido s svojo filozofijo, pitje čaja pa z meditativnostjo.

 

Tovrstne razstave širijo znanje o bonsajih

"Tokratna razstava je bila na najvišjem nivoju doslej, saj lepših bonsajev na enem mestu v Sloveniji še ni bilo. Slovenski bonsaj klub s tovrstnimi prireditvami širi znanja in podira nekatere neutemeljene mite o umetnosti oblikovanja in gojenja bonsajev, kot so, da je bonsaj posebna vrsta dreves, da drevesa mučimo ter da se bonsaje vzgaja iz semena. Nič od tega ni res in veseli smo, da je v dveh dneh več 1000 obiskovalcev izvedelo, kaj je pravi bonsaj," je še povedal Kovšca.

Ob robu razstave, na kateri so bila predstavljena drevesa iz Italije, Avstrije, Češke, Hrvaške in Slovenije, so bile podeljene tudi nagrade. Zmagovalec na tekmovanju novih talentov je bil Tomaž Hafner, prestižni naslov najboljše drevo po glasovanju obiskovalcev je prejel javor Aleša Zavodnika, najboljše drevo po mnenju strokovne komisije pa je prejelo drevo vrste rešeljika Tomaža Kovšce. Certifikat kakovosti sta iz rok Vaclava Novaka za macesen prejela Matjaž Modrijan in Vid Novak.

Bonsaj pomeni drevo v posodi

Beseda bonsaj izvira iz japonske besede BON - posoda in SAI - drevo, torej "drevo v posodi". Osnovni namen umetnosti je v čim krajšem času reproducirati to, za kar narava potrebuje leta in leta, morda celo stoletja, torej v posodi vzgojiti drevo, ki daje vtis od snega in vetra bičanega viharnika. Umetnost oblikovanja in gojenja bonsajev se je v 2. stoletju pred našim štetjem razvila na Kitajskem, pravi razcvet pa je doživela okoli 16. stoletja na Japonskem, kjer so umetnost dvignili na višji nivo.

Ne spreglejte