Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 4. 2021,
9.24

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča NLB

Video: Jan Lukanović

Natisni članek

nepremičnine stanovanjski kredit prenova Gremo mi na svoje NLB advertorial

Petek, 2. 4. 2021, 9.24

2 meseca, 1 teden

Pride trenutek, ko rečeš: "Oči, pomagaj!"

Vsebino omogoča NLB

Video: Jan Lukanović

NLB tretji video | Ivi in Boštjanu je pri prenovi na pomoč priskočil oče Ivan.

Ivi in Boštjanu je pri prenovi na pomoč priskočil oče Ivan.

Tako nekako je rekla Iva, ko se je skupaj z Boštjanom podala na pot nakupa in prenove staromeščanske hiše v Ljubljani. Njen oče Ivan se je namreč z gradbeništvom ukvarjal vso svojo kariero, zato je postal neprecenljiva pomoč pri ključnih odločitvah v projektu.


Toliko vprašanj, dilem in skrbi, za katere ne najdemo vedno pravega odgovora in rešitve. In ko brez pravega strokovnega znanja začenjamo tako velik projekt, kot je prenova hiše, je zelo dobro, da imamo ob sebi strokovnjaka, ki mu lahko zaupamo. V primeru Boštjana in Ive je ta pomoč še dragocenejša. Ob sebi imata namreč Ivinega očeta.

V novi epizodi Gremo mi na svoje bomo spoznali, kako spretno sta Iva in Boštjan izbrala svoje partnerje pri prenovi – pomembno je tudi partnerstvo z banko NLB, saj jima zagotavlja dodatno brezskrbnost tudi pri plačevanju avansov za najete storitve.


Ko se želje srečajo z resničnostjo

Oče je v zgodbi prenove postal tudi glas razuma, ne samo nepogrešljivi strokovni nadzornik, ki na vsakem koraku preveri, ali se zadeve dogajajo tako, kot se morajo. "Očetu zaupam, ker je bil dolga leta v gradbeništvu, zato vem, da naju bo znal voditi skozi vso  prenovo in naju usmerjati pri najinih željah in tem, kar je realno." Ne samo zaradi znanja, ki ga ima, tudi Ivino pomanjkanje časa je zelo pomemben razlog, zakaj je njegova pomoč tako neprecenljiva. "Sama preprosto ne bi zmogla," iskreno pove Iva, ki ji veliko časa ne vzame samo služba, ampak tudi vzgoja dveh majhnih otrok. "Obema res veliko odtehta, da imava ob strani nekoga, ki lahko vsak dan pride v hišo, ki zna med sabo povezovati izvajalce in nama pride naproti z nasveti. To je res dragocen dodatek pri procesu."

Pri tako zahtevni prenovi je pomembno, da so cilji jasni, da so želje usklajene z možnostjo izvedbe na eni strani in s finančno možnostjo na drugi. | Foto: Pri tako zahtevni prenovi je pomembno, da so cilji jasni, da so želje usklajene z možnostjo izvedbe na eni strani in s finančno možnostjo na drugi.

Seveda to pomeni, da je treba kdaj skleniti tudi kakšen kompromis. "Pri začetnih zamislih o prenovi hiše sva midva imela velike želje in včasih so te ali neizvedljive, ker potegnejo za sabo še ogromno drugih korakov, ali pa tudi finančno previsoke," in prav to so tisti trenutki, ko so očetovi nasveti ključni. "Takrat nama oče pove, kdaj je kakšna stvar nepotrebna, ker nima nobene dodane vrednosti, po drugi strani pa lahko pri tem tudi veliko prihraniva." Oče pomeni glas razuma, ki njune želje pogosto postavi na realna tla.

"Pri prenovi takšnega objekta, takšne hiše, ki ima tradicijo in vrednoto časa, je pomemben pristop. Želje tistih, ki to kupijo, so različne," razloži oče Ivan, prav zato, pravi, takšna hiša narekuje drugačen pristop, tudi pri izbiri materialov. To v praksi pomeni, da je treba ohranjati ravnovesje med sodobnimi pristopi in avtentičnostjo, ki hiši dodaja poseben pridih. "Pomembno je, da objekt pri prenovi ohranja svojo dušo." In prav pri strmenju k temu cilju so morali privoliti v največ kompromisov.

Prenova je v prvi fazi: rušenje in zidarska dela | Foto: Prenova je v prvi fazi: rušenje in zidarska dela

Prva faza prenove? Rušenje!

Oče je na pomoč prišel že prvi dan, še ko sta Iva in Boštjan kolebala, ali je nakup hiše dobra naložba ali ne. Z njo je šel tudi na prvi ogled hiše in takoj podal prvo strokovno oceno o realnem stanju hiše. V njej je takoj prepoznal predvsem kakovostno gradnjo, ki omogoča dobro prenovo – takšno, v kateri bosta lahko uresničila svoje ideje in hkrati obdržala avtentičnost arhitekture. "Moji prvi nasveti o prenovi so bili, da se morata osredotočiti na svoje želje. Da razdelata ideje, kako objekt ohraniti v prvotni obliki, to združiti s sedanjo arhitekturo in željo, da objekt ohrani svojo dušo," in to je nasvet, ki bi ga pravzaprav morali upoštevati vsi tisti, ki se srečujejo s podobno gradnjo.

In po nekaj mesecih priprav in načrtovanj so hišo zavzeli prvi delavci, ki so se lotili prve faze prenove – rušitve. Odstranjujejo dotrajana tla in rušijo stene in kopalnice. Prahu in odvečnega gradbenega materiala je ogromno – hiša se je v nekaj dnevih spremenila v pravo gradbišče. Toda rezultati so vidni takoj, prostori se večajo, postajajo svetlejši.

Oče Ivan je pravi steber v projektu. Za vsako težavico najde hitro in razumno rešitev. | Foto: Oče Ivan je pravi steber v projektu. Za vsako težavico najde hitro in razumno rešitev. Prvi fazi prenove bi lahko rekli tudi faza odkritij, saj se lahko pokažejo kakšne skrite napake. Večjih zapletov z njimi na srečo ni bilo, omembe vredno je samo razkritje dotrajanega lesa na tleh kopalnice. Čeprav tam zdaj zeva velika luknja, Ivan zamahne z roko: "To bo mogoče hitro urediti." In prav to je tisto, kar potrebujeta v tej fazi. Nekoga, ki bo takoj ugotovil, kdaj so razmere kritične.

Ko se bo ta faza prenove končala, bodo na vrsto prišla že prva zidarska dela, ki bodo omogočila delo inštalaterjev (vodovod, kanalizacija, elektrika, centralna kurjava …).  

Vrstni red je torej še kako pomemben, vsak mora vedeti, kakšna je njegova naloga in v katerem trenutku pride na vrsto. Bližnjic in prehitevanja ni. "Pomembno je, da si dela sledijo v določenem logičnem zaporedju, da ni prostega teka." In tudi to je ena od Ivanovih nalog, saj si je v tridesetih letih dela v gradbeništvu nabral dovolj izkušenj, da zna pristopiti tako, da na projektu ne bo nepotrebnih zamud.

NLB tretji video | Foto: Pomemben nauk ob začetku prenove

Kot že nekolikokrat povedano: dober in premišljen načrt je temelj za začetek prenove hiše. "Pri začetku prenove take hiše je treba imeti vse stvari že vnaprej dorečene – želje, način izdelave in finančno konstrukcijo. Na podlagi finančne konstrukcije se načrtujejo obseg dela, izbira materialov in tudi rok izvedbe," svetuje Ivan.

Temu potrjuje tudi Iva, ki pa doda še eno priporočilo, ki ga je spoznala že v prvi fazi prenove: "Da se z izvajalci, kot mi poudarja vedno tudi moj oče, res dogovori, kdo kaj dela in kje se bodo stvari naročile. Torej finančni konstrukt in jasen potek del, kdo bo ta dela izvajal."

Kako sta se Iva in Boštjan iz Nemčije preselila nazaj v Ljubljano in takoj začela nov življenjski projekt, smo pisali v prvem delu serije:

nlb
Trendi Ljubezen na prvi pogled: ljubljanska staromeščanska hiša bo dobila novo podobo

Vrstni red je pri takšni prenovi ključen. | Foto: Vrstni red je pri takšni prenovi ključen.

Ne samo oče, pravo pomoč ponuja tudi NLB

"Res sem vesela, da imava na eni strani pomoč očeta, ki nam pomaga z vso koordinacijo z izvajalci, tudi s svojimi res neprecenljivimi nasveti in izkušnjami, po drugi strani nam pa res prav pride tudi pomoč banke," poleg ugodnega stanovanjskega posojila sta Iva in Boštjan na NLB dobila še dodatno storitev, ki ju zavaruje pred morebitnimi lažnimi obljubami izvajalcev. "Slišala sva zgodbe, da so nekateri imeli slabe izkušnje. Avans je bil vplačan, a zadeva ni bila izpeljana, in na koncu so ostali brez storitve, ki so jo naročili, in brez avansa." Na kakšen način lahko v teh primerih pristopi banka?

Kako pomembno je skrbno vodenje dokumentacije, smo pisali in govorili v drugem delu serije:

NLB Gremo mi na svoje
Trendi Finance, papirji in čisti računi!

moster gradnja | Foto:

NLB svojim strankam omogoča plačevanje izvedenih del oziroma posameznih delov kupnine prek akreditiva.

Za fizične osebe je akreditiv zelo uporaben pri vseh poslih nakupa, gradnje in obnove nepremičnin, saj z avansnimi plačili izvajalcem kot kupci ostajamo povsem nezavarovani.

Akreditiv varuje kupca, hkrati pa zavaruje tudi izvajalca del, saj v obveznost plačila namesto kupca vstopi kupčeva banka. To je za vas lahko tudi dodaten pogajalski argument, ko se dogovarjate za izvedbo prenove/nakupa nepremičnine.

Kaj je akreditiv?

  • To je bančni instrument, ki zagotavlja enakovredno zavarovanje tako za kupca kot izvajalca. Kupca ščiti pred tveganjem neizvedbe pogodbenih obveznosti s strani izvajalca v dogovorjenih rokih in pri kakovosti, izvajalca pa ščiti pred tveganjem neplačila s strani kupca.
  • Z odprtjem akreditiva si kot kupec zagotovite, da bo banka denar nakazala izvajalcu samo, če bo ta izpolnil svoje pogodbene obveznosti v dogovorjenem času in obsegu.
  • Bančna plačila izvajalcu so izvedena le na podlagi dejanskih računov in/ali situacij (lahko tudi po fazah) ter morebitnih drugih dokumentov, zahtevanih po akreditivu. Torej ne vnaprej, temveč samo v primeru, ko izvajalec svojo obveznost res izvede, kar banki dokaže s predložitvijo v akreditivu zahtevanih dokumentov.

Kdaj je akreditiv prava izbira?

  • Ko kupujete hišo na ključ ali stanovanje v večstanovanjski stavbi.
  • Ko prenavljate hišo/stanovanje.
  • Ko najemate posojilo za nakup, obnovo ali gradnjo nepremičnine.
  • Ko se želite izogniti tveganju, da gradnja hiše/stanovanja, prenova ali katerakoli druga storitev oziroma nakup blaga izvajalca ne bodo opravljeni pravočasno in kakovostno.
  • Ko želite izvajalcu pokazati poslovno resnost in finančno stabilnost, ne želite pa mu izvršiti plačila vnaprej.
  • Ko je investitorjev za izvedbo enega (skupnega) projekta več.

Prvi korak za odprtje akreditiva

Pokličite nas ali nam pišite:

  • Tanja Cimperman Lenasi, vodja Akreditivnega in inkasnega poslovanja, tel.: 01 476 24 97, e-pošta: tanja.cimperman@nlb.si
  • Ksenija Majc, tel.: 01 476 24 57, e-pošta: ksenija.majc@nlb.si

Si ustvarjate nov dom?

Ne spreglejte najboljše ponudbe NLB Stanovanjskega kredita – za stranke vseh bank z odplačilno dobo tudi do 30 let.

Ujemite akcijske obrestne mere do 31. 8. in si ob sklenitvi kredita zagotovite še do 330 evrov popusta ob sklenitvi NLB Osebnega kredita* in bančnega paketa Premium**. Individualno ponudbo lahko za začetek pridobite kar prek spleta ali video klica.

NLB, mojster za vse | Foto:

Zakaj izbrati NLB Stanovanjski kredit?

  • Izjemno ugodne obrestne mere,
  • odplačilna doba do 30 let – tudi ob izboru fiksne obrestne mere,
  • še ugodnejša obrestna mera v primeru sklenitve življenjskega zavarovanja NLB Vita Odgovorna,
  • do 20-odstotni popust na stroške odobritve posojila za nove in obstoječe imetnike bančnega paketa Premium,
  • popust na sklenitev zavarovanja doma Generali Paket dom,
  • možnost financiranja gradnje hiše na ključ in ugodnejši nakup pohištva pri izbranih partnerjih,
  • NLB Zeleni stanovanjski kredit po nižji obrestni meri in z nižjimi stroški odobritve za nakup ali gradnjo pasivne/energetsko varčne hiše,
  • tudi za zaposlene za določen čas.

* Velja 12 mesecev od sklenitve NLB Stanovanjskega kredita.
** Velja za nove imetnike bančnega paketa Premium.

Ne spreglejte