Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2013,
11.56

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kava Vrt Vrt nasvet vrtnarjenje

Sreda, 26. 6. 2013, 11.56

2 meseca

Kako nam kava koristi na vrtu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Ste kdaj pomislili, kako lahko še drugače uporabite kavo, ki jo sicer pijete za boljšo voljo? Nekateri pravijo, da kava pride prav tudi na vrtu.

Saj poznate postopek: za vsako skodelico kave potrebujemo vsaj žličko mletih kavnih semen, ki jih, ko opravijo svoje, vržemo v smeti. Ste kdaj pomislili, da bi kavo ″reciklirali″ in uporabili še kje drugje?

Kavo s pridom uporabljamo recimo v kopalnici, saj masaža z mešanico mlete kave in olja pomaga v boju proti celulitu. Kavna semena pa tudi lepo odišavijo prostor, če jih denimo stresemo v kozarček, nanje pa postavimo čajno svečko. S kavo – svežo, prekuhano ali v zrnju – pa lahko marsikaj dobrega postorimo tudi na našem vrtu. Gnojilo za rastline Že uporabljena kavna gošča je še vedno polna hranilnih snovi, zato jo lahko dodajamo zemlji okoli rastlin, ki rastejo v kisli zemlji, na prostem ali v koritih. Najbolje je, da prst s kavo zmešamo, še preden se lotimo sejanja, saj bo tako uravnala kislost tal in pripomogla k boljši rasti rastlin. Dodatek kave v zemlji še posebej ustreza korenju, repicam in bučam. Če kavo zmešate z vodo, dobite tudi izjemno tekoče gnojilo, ki ga lahko sproti dodajate zemlji.

Kompostiranje Kompostiranje je naraven način recikliranja, saj tako narava poskrbi za razgradnjo. K temu dodatno pripomore prav kava. Če kompostu dodamo kavo, lahko z njim gnojimo vrtnice, rododendrone, azaleje, tudi borovnice in jagode. Prsti zagotavlja vlago in zmanjšuje pH-vrednost. Veseli so je tudi deževniki Tekstura kave deževnikom omogoča, da prebavijo več odpadkov. Deževniki rastejo hitreje, če se hranijo s prstjo, v katero smo dodali kavo, o koristih deževnikov za zemljo pa nam najbrž ni treba veliko pisati, saj je znano, da zračijo zemljo in zagotavljajo hranilne snovi ter kisik koreninam rastlin. Odganja mrčes! Vonj kave nikakor ne ugaja mravljam, zato velja, da je nekaj posujemo tja, od koder prihajajo te drobne žuželke. S kavo odženemo tudi polže oziroma z njo preusmerimo njihovo pot. Kava je vsekakor bolj prijazen nadomestek kupljenim pesticidom, kajne?

Ne spreglejte