Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
24. 6. 2018,
4.04

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

Natisni članek

Samsung prvi vtisi Vtisi Vtisi Samsung Dex Pad priključna postaja

Nedelja, 24. 6. 2018, 4.04

2 meseca

Prvi vtisi: Samsung Dex Pad

Samsung Dex Pad: Kako preleviti veliko devetico (in osmico) v mini računalnik

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60
Samsung Dex Pad | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

V primerjavi z lanskim predhodnikom je letošnja Samsungova priključna postaja Dex Pad napredovala v vseh pogledih (razen ene malenkosti).

Že lani, ko smo preizkušali takratno Samsungovo priključno postajo Dex Station, nas je navduševala misel o posredniški napravi, s katero bi zmogljiv pametni telefon postal edini računalnik, ki bi ga potrebovali tudi za veliki zaslon domačega ali službenega okolja – a smo se obenem morali zavedati, da ta pot takrat ni bila niti blizu svojega konca.

Letos, ko smo iz Samsungove hiše dobili pametna telefona Galaxy S9 in S9+, so nam Južnokorejci postregli tudi z naslednikom Dex Pad, ki je prevalil lep kos manjkajoče poti, ki je ostala pred lanskim predhodnikom.

Dex Pad je uradni pripomoček prav za trenutna dva Samsungova najzmogljivejša pametna telefona: Samsung Galaxy S9 in S9+. | Foto: Bojan Puhek Dex Pad je uradni pripomoček prav za trenutna dva Samsungova najzmogljivejša pametna telefona: Samsung Galaxy S9 in S9+. Foto: Bojan Puhek

Veliki obeti, malo pompa

Dex Pad je uradni pripomoček prav za trenutna dva Samsungova najzmogljivejša pametna telefona. Namenjen je predvsem poslovnim uporabnikom, z njim postane katerikoli od njiju (skoraj) povsem primerljiv običajnemu namiznemu računalniku.

Ideja o eni sami napravi, ki bi jo, kadar tako želimo ali potrebujemo, bodisi nosili v žepu bodisi priklopili na veliki zaslon, se sliši tako obetavna, da se včasih kar moramo vprašati, zakaj teh dosežkov ne obešajo na veliki zvon.

Lastne aplikacije pripravljene na velik zaslon

Verjetno zato, ker je še vedno veliko možnosti za izboljšavo, ne nujno vse povezane s samo postajo Dex Pad. Za začetek že to, da marsikatera aplikacija na pametnem telefonu ne zna delati v načinu velikega zaslona. Samsungove in Googlove aplikacije nimajo teh težav, a mnogo drugih je žal še vedno drugačna zgodba.

Priključna postaja Samsung Dex Pad je namenjena predvsem poslovnim uporabnikom, z njo postane S9, S9+, S8, S8+ ali Note 8 (skoraj) povsem primerljiv običajnemu namiznemu računalniku. | Foto: Bojan Puhek Priključna postaja Samsung Dex Pad je namenjena predvsem poslovnim uporabnikom, z njo postane S9, S9+, S8, S8+ ali Note 8 (skoraj) povsem primerljiv običajnemu namiznemu računalniku. Foto: Bojan Puhek

Zasnova je sicer sila preprosta: izkoristiti ne ravno majhno procesorsko zmogljivost Samsungovih vrhunskih pametnih telefonov za projiciranje njihovih aplikacij na namizni zaslon v okenskem vmesniku, ki smo ga vajeni pri računalnikih in prenosnikih.

Ker pa se pri intenzivni rabi sistemskih sredstev pametno telefon segreva, mu bo Dex Pad pomagal pri ohlajanju s svojim hladilnim ventilatorjem.

Z devetico višja ločljivost

Priključna postaja Dex Pad je še vedno črna in plastična, a vendarle že na pogled "resnejša" od lanske postaje Dex Station. Tudi resnejše je videti, a sta lepota in videz tako kot pri predhodniku nedvomno še naprej v drugem planu in z nižjo prioriteto kot njegova funkcionalnost.

Novi Dex Pad, njegova priporočena maloprodajna cena v Sloveniji je 99,99 evra, ne deluje samo z novima deveticama, temveč tudi z osmicami: Galaxy S8 (vse različice) in Note 8. Toda devetici pa le imata prednost, kajti z njima bo Dex Pad na večjem zaslonu poskrbel za sliko z višjo ločljivostjo (2K) kot pri osmicah.

Če katerega od podprtih Samsungovih pametnih telefonov ležeče priključimo na priključek USB-C na postaji Dex Pad, bomo dobili sledilno ploščico (touchpad), s katero bo mogoče krmariti med aplikacijami in drugimi vsebinami. | Foto: Bojan Puhek Če katerega od podprtih Samsungovih pametnih telefonov ležeče priključimo na priključek USB-C na postaji Dex Pad, bomo dobili sledilno ploščico (touchpad), s katero bo mogoče krmariti med aplikacijami in drugimi vsebinami. Foto: Bojan Puhek

Sledilna ploščica za tisoč evrov

Če katero od teh ležeče priključimo na priključek USB-C na postaji Dex Pad, bomo dobili sledilno ploščico (touchpad), s katero bo mogoče krmariti med aplikacijami in drugimi vsebinami. Dex Pad, ki mora biti med delovanjem priključen na elektriko, je takrat tudi hitri polnilec za priključeno devetico ali osmico.

Delo s to in takšno "sledilno ploščico" sprva gotovo ni tako udobno kot z zunanjo miško (ki jo seveda lahko po želji priklopimo), a z nekaj vaje je najbrž ta razlika vedno manjša.

Ovitek, ki je zelo dobrodošel za varovanje pametnega telefona, se lahko pri tovrstnem povezovanju izkaže za oviro, a če uporabljate Samsungov izvirni (in kar drag) ovitek, ne bo nikakršnih težav s priklopom in odklopom.

Zelo dobrodošlo je, da priklop in odklop pametnega telefona na Dex Pad ne zmoti izvajajočih se procesov na pametnem telefonu.

Samsung Dex Pad | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Etherneta ni več, dostop do priključka za slušalke pa na novo

Na svoji hrbtni strani ima Dex Pad dva vhoda USB (velika, klasična) in po en vhod USB-C in HDMI za povezovanje s tipkovnico in/ali miško ter seveda z velikim zaslonom (vseh kablov v zavojčku ni, pri našem preizkušancu je bil samo napajalni kabel, kar je bilo tudi jasno označeno).

Ni pa omrežnega priključka (Ethernet), s katerim bi se povezali do stacionarnega širokopasovnega dostopa, zato mora za internet poskrbeti sam pametni telefon bodisi prek mobilnega omrežja bodisi prek brezžične povezave.

Na svoji hrbtni strani ima Samsung Dex Pad dva vhoda USB (velika, klasična) in po en vhod USB-C in HDMI za povezovanje s tipkovnico in/ali miško ter seveda z velikim zaslonom  | Foto: Srdjan Cvjetović Na svoji hrbtni strani ima Samsung Dex Pad dva vhoda USB (velika, klasična) in po en vhod USB-C in HDMI za povezovanje s tipkovnico in/ali miško ter seveda z velikim zaslonom Foto: Srdjan Cvjetović

Zato pa je v nasprotju s predhodnikom pri postaji Dex Pad dostop do priključka za slušalko pametnega telefona, kar pomeni, da lahko priklopimo tudi velike zunanje slušalke.

Večokenski zaslonski vmesnik je glavna prednost

Takoj ob priklopu postaje Samsung Dex Pad s pametnim telefonom na veliki zaslon se tam prikaže vsebina zaslona devetice – ne enako, kajti v tem primeru ne gre za preslikavo zaslona na telefonu, temveč za prirejen operacijski sistem, ki obvlada okensko namizje – tisto značilno za klasične računalnike.

Takoj ob priklopu postaje Dex Pad s pametnim telefonom na veliki zaslon se tam prikaže vsebina zaslona devetice – ne enako, kajti v tem primeru ne gre za preslikavo zaslona na telefonu, temveč za prirejen operacijski sistem, ki obvlada okensko namizje – tisto značilno za klasične računalnike. | Foto: Bojan Puhek Takoj ob priklopu postaje Dex Pad s pametnim telefonom na veliki zaslon se tam prikaže vsebina zaslona devetice – ne enako, kajti v tem primeru ne gre za preslikavo zaslona na telefonu, temveč za prirejen operacijski sistem, ki obvlada okensko namizje – tisto značilno za klasične računalnike. Foto: Bojan Puhek

Če pa imate dober razlog za natančno preslikati sliko s telefona na veliki zaslon, bo Dex Pad poskrbel tudi za to – a s tem se odrekate tistemu specifičnemu in vsekakor očem prijaznemu okenskemu namizju na velikem zaslonu, ki je, upamo si trditi, Dex Padova največja prednost. Zaslon pametnega telefona bi lahko namreč preslikali na veliki zaslon tudi s cenejšim vmesnikom USB-HDMI.

Prišel bo dan …

Če nimate priklopljene zunanje tipkovnice, bo pri vnosu besedila, iskanih pojmov in drugih podatkov pomagala navidezna programska tipkovnica. Izbira znakov prek zaslona gotovo ni tako udobna kot tipkanje na pravi tipkovnici, a če tipkovnice ni v bližini, dela vendarle ne bo treba prekiniti.

Priključna postaja Samsung Dex Pad je še vedno črna in plastična, a vendarle že na pogled lepša od lanske postaje Samsung Dex Station. | Foto: Bojan Puhek Priključna postaja Samsung Dex Pad je še vedno črna in plastična, a vendarle že na pogled lepša od lanske postaje Samsung Dex Station. Foto: Bojan Puhek

Dex Pad omogoča udobno izvajanje marsikaterega opravila brez osebnega računalnika – zlasti poslovnih, kot so predvajanje predstavitev, preverjanje e-poštnega nabiralnika ter urejanje besedil ali razpredelnic. Prav bo prišel tudi za ogled kakšnega filma ali brskanje po spletu.A svojega osebnega in/ali prenosnega računalnika pa le ne zavrzite, kajti prav vsako opravilo le ni dovolj hitro, da bi lahko že zdaj naredili ta velik korak. Če vsaj malo uporabljate svoj računalnik za igre, boste hitro ugotovili, zakaj.

Toda dan, ko bodo pametni telefoni nadomestili osebne računalnike, bo prišel. Napredek, ki ga je Dex Pad prinesel glede na lanski Dex Station, je odličen pokazatelj, da nam v to ni treba več dvomiti.

Plus:
- hiter vklop in izklop, ki ne prekine izvajajočih se procesov na telefonu,
- vsi podatki na eni napravi, zato ni potrebe po sinhronizaciji,
- možnost priklopa slušalk.
Minus:
- zajeten seznam aplikacij, ki še ne znajo delati v načinu velikega zaslona,
- nekatere aplikacije ne delajo enako hitro,
- ni vmesnika za žično širokopasovno omrežje.
Ne spreglejte