Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2013,
17.47

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sony Vtisi Vtisi ocenili smo

Četrtek, 7. 2. 2013, 17.47

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Sony Handycam HDR-PJ260

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sonyjeva kamera HDR-PJ260 je impresivna naprava, ki se pri svojem poslanstvu zajemanja videoposnetkov odreže zelo dobro. Edina težava je, da je zanjo potrebno odšteti precejšnje število zelencev.

Po zunanjem izgledu se od svojih neposrednih sorodnic ne razlikuje pretirano, saj se oblikovno drži ustaljenih mer in oblik ostalih Sonyjevih kamer. Ohišje malce kazijo številne nalepke, ki reklamirajo glavne karakteristične adute naprave, kar je pri takem visokocenovnem produktu škoda, saj posledično celotna podoba izpade manj elitno, kot bi z bolj minimalističnim pristopom. Medtem, ko so informacije o funkcijah tipk razumljive, je naštevanje golih specifikacij na zunanjosti povsem nepotrebno. Sploh, ker PJ260 predstavlja enega od Sonyjevih paradnih konj in bi kot taka že na prvi pogled morala izžarevati poželjivost.

3, 2, 1 … Akcija! Ampak, ker zunanjost vseeno ni med poglavitnimi lastnostmi, ki zanimajo kupca, se raje osredotočimo na elektroniko pod pokrovom. Ker PJ260 velja za družinsko kamero, je pripravljena na akcijo že takoj, ko jo vzamemo iz škatle, tudi nedeljski snemalec pa bo z njo rokoval kot profesionalec že v nekaj minutah, saj je uporaba sila preprosta. Enostavno odprete poklopljiv LCD zaslonček (ob tem se avtomatično razpre tudi zunanji zaklop, ki ščiti lečo), pritisnete edino rdečo tipko (zadaj desno) in že snemate.

K instantni pripravljenosti pripomore tudi že vgrajenih 16 gigabajtov internega flash pomnilnika, na katerega lahko shranite do 75 minut videa v višjih ločljivostih, ali do pet ur nižjekakovostnih posnetkov. Na razpolago je sicer še razširitvena spominska špranja, v katero lahko zadegate SD kartico poljubne velikosti in si s tem povečate obseg snemalnega prostora. Količina prostora torej praktično nikomur ne bi smela povzročati preglavic, bolj gospodarno pa je potrebno ravnati z baterijo, katere avtonomija za snemanje znaša okoli 140 minut, za predvajanje pa dobrih 160 minut (obe številki sta sicer vredni spoštovanja).

Malce okoren, a vseeno učinkovit zaslonček Kamera je opremljena s 3-palčnim zaslonom na dotik z vgrajenimi zvočniki (obračalni krog 270°), preko katerega dostopamo do enostavnih menijev z raznoraznimi nastavitvami, seveda pa služi tudi kot prikazovalnik seznama že opravljenih video posnetkov in slik. Le-te si sicer lahko ogledujete tudi na dnevnosobnem televizorju ali računalniškem ekranu, saj je kamero moč enostavno priklopiti na oboje preko mini-HDMI, kompozitnega A/V ali USB izhoda. Vsi kabli za omenjene priključke so tudi priloženi zraven.

Čeprav ne gre za nikakršen presežek, je zaslonček načeloma soliden, nikakor pa ne pričakujte odzivnosti v stilu sodobnih pametnih mobilnikov. Vendar bolj kot to, moti dejstvo, da je neprilagojen ljudem z nekoliko debelejšimi prsti. Če štejete med slednje, se vam namreč kaj hitro lahko pripeti, da želeni posnetek nehote izbrišete, namesto predvajate.

V vlogi kino operaterja Daleč najbolj zanimiva lastnost zaslona pa je vgrajen mini projektor z ločljivostjo 640 x 360 slikovnih pik. Čeprav se sprva zdi, da gre zgolj za marketinško potezo, se zadevščina izkaže za povsem spodobno. Ne pričakujte sicer, da boste svoje posnete vragolije projicirali na sosednjo stavbo in blokovskim sostanovalcem omogočili zastonjski kino, za kratkočasenje večerov na kampiranju v šotoru pa bo povsem dovolj (s priloženo baterijo boste filmčke lahko vrteli uro in pol). Poudarek tu je na besedi "zvečer", saj projicirana slika na soncu oziroma luči ni razločna in gledljiva. Ko pa sonce zaide, se pa le pohvalite pred kolegi o super sposobnostih vaše kamere.

Več kot potrebujete za družinska srečanja HDR-PJ 260 se ponaša s 5.4-megatočkovnim senzorjem Exmor R CMOS in najvišjo snemalno ločljivostjo 1920 x 1080 pikslov pri 50-ih slikah na sekundo. V tem načinu kamera zapisuje podatke s hitrostjo 28 Mbps v formatu Mpeg-4, sta pa na voljo tudi manj kvalitetni snemalni opciji, 50i in 25p, ki zapisujta z nižjima hitrostma (17 oziroma 9 Mbps).

Vse te specifikacije v praksi poskrbijo za zelo lepe posnetke, predvsem pri dnevni ali umetni svetlobi, za odmet pa niso niti nočni. Tako eni kot drugi imajo dovolj ostrine, barve pa so dobro uravnotežene, čeravno se občasno zdijo malce obledele. Daljnosežen 30-kratni optični zoom omogoča, da posnamete tudi zelo oddaljene objekte, vendar ne pričakujte, da bo slika pri tem ohranila enako ostrino. Standardno dobro pa se odreže tudi že uveljavljeni sistem aktivne stabilizacije slike, tako da se tej ne kolca pretirano, ko snemate med hojo.

Če bi znala še speči jajca… Čeprav to ni primarna funkcija Sonyjeve kamere, je ta sposobna (to ni sicer nič nenavadnega, saj dotično početje obvladajo domala tudi vse ostale današnje kamere) tudi fotografiranja. Vse dokler slike zajemate pri dobri svetlobi, jim ne boste imeli česa očitati, čim pa se malce zmrači, pa se situacija spremeni. Predvsem je problem z ostrenjem, saj je brez stojala zelo težko narediti nezameglejno fotografijo.

Za konec je dobrodošel dodatek še GPS sprejemnik, ki posnetke opremi z datumom, časom in koordinatami zemljepisne širine in dolžine, tako da nikoli ne boste pozabili katere zaselke ste kdaj obiskali.

V pričakovanju naslednice Skupno vzeto je kamera s polnim imenom Sony Handycam HDR-PJ260 ena boljših, če ne kar najboljša v svojem razredu. Producira odlične videoposnetke ne glede na vremenske razmere ali čas snemanja ter tudi zadovoljive fotografije.

Poleg tega v rokavu skriva še en bombonček in sicer projektor, ki praktično kjerkoli (če je le dovolj temno) omogoča hipni ogled posnetkov shranjenih na internem ali zunanjem spominskem modulu. Gre torej za kvalitetno vsestransko napravo, ki pa vseeno ima eno hibo: ceno. Ta je pri dobrih 600 evrih občutno previsoka, saj le za malce več dobimo že višjerazredne DSLR-je, ki PJ-260 prekašajo. Poleg tega se na obzorju že riše naslednica, tako da gre nemara počakati kako se bo odrezala. Če ne drugega se zna pri dotičnemu modelu takrat nekoliko spustiti cena.

Končna ocena: 9

Specifikacije Mere: 58.5 x 116.5 x 64.5 mm Teža: 320 g Ločljivost senzorja kamere: 5.4 MP Ločljivost fotoaparata: 8.9 MP Zajemanje videoposnetkov: AVCHD 1920 x 1080, 1440 x 1080, MPEG-2 720 x 480 Zajemanje fotografij: JPEG 3984 x 2240, 2992 x 2240, 2816 x 1584, 1920 x 1080, 640 x 480, 640 x 360 Optični zoom: 30x Digitalni zoom: 350x Spomin: interni 16 GB flash Podprte pomnilniške kartice: Memory Stick PRO Duo, SD, SDHC Optični senzor: CMOS Exmor R 1/3.91 (4.6 mm) Hitrost zaslonke: min. 1/8 sek., max. 1/10000 sek. Zaslon: 3-palčni LCD občutljiv na dotik Baterija: Sony Li-ion NP-FV50 (cca. 2 uri) Priključki: mini-HDMI, kompozitni A/V, USB, vhod za slušalke Dodatki: projektor, GPS

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni

Ne spreglejte