Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2013,
0.01

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samsung Vtisi Vtisi ocenili smo prenosnik računalnik

Petek, 23. 8. 2013, 0.01

2 meseca

Ocenili smo: Samsung ATIV Book 5

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eleganten, uporaben, prenosljiv. Takšen je ATIV 5, srednjekategorni naslednik v Samsungovi družini ultra lahkih prenosnikov. Minusi? Takšen računalnik si nedvomno zasluži boljši zaslon.

Ultrabooki so še do nedavnega veljali za računalnike, ki si jih lahko privoščijo bolj kot ne le tisti z najglobljimi žepi. Ponašali so se z najboljšimi komponentami, dobrimi zasloni, elegantnimi ohišji in seveda odlično prenosljivostjo. Kljub vsej vrhunskosti, pa je bilo le še vprašanje časa, kdaj bodo postali dostopni tudi običajnim plebejcem.

V to smer so velik korak napravili pri Samsungu, kjer so si zadali ultrabooke (seveda njihove) ovesiti na vsako ramo. Tako so za različno debele denarnice izdelali tričlansko družino takšnih notesnikov, imenovanih Series 3, Series 5 ter Series 9. Ti otroci sedaj počasi odraščajo in se izpopolnjujejo. V test smo prejeli nadgradnjo petice, ki se sedaj imenuje ATIV Book 5. Poglejmo katera nova znanja je osvojila.

Poslovno subtilen Čeprav je v srednjem razredu navadno manj prostora za najbolj kvalitetne material, pri ATIVu tega na prvi pogled ni opaziti. Ohišje je trdno, masivno in dobro privijačeno skupaj. O cenenosti in škripajočih ter škrtajočih "čričkih" tako ni ne duha ne sluha. Medtem ko je večinski del obdan s sicer kakovostno plastiko, se je v proračunu vseeno našlo dovolj sredstev, da so pokrov prekrili z brušenim aluminijem, kar računalu daje videz industrijske elegantnosti.

Čeprav je pravi magnet za prstne odtise, mu ob brezkompromisno profesionalnem izgledu to brez pomislekov oprostimo. Za packe dovzetna ohišja so danes tako ali tako stalna praksa. Če vas umazanija tako neznosno moti, pa pač imejte vedno pri roki mehko krpico, s katero boste lahko svojega elektronskega spremljevalca loščili na vsakem koraku (četudi vas bo preostali svet ob tem gledal postrani).

Na testu je prijetno presenetila tipkovnica, ki ima zelo odzivne in ravno prav vdirajoče tipke. Pravo udobje za prste. Navdušilo je tudi dejstvo, da se tipkovnica na sredini ne pogreza v celoti, ko pritiskate po posameznih tipkah, kar je vse preveč pogost pojav že kar lep čas. Dodaten plus pa predstavlja še osvetlitev pisalnega pripomočka, tako da je pisanje romanov možno celo v najtemnejših jamah.

Če bi le disk bil v koraku s časom Dobro besedo si zasluži tudi drobovje. V središču najdemo Intelovo 1,8-gigaherčno procesorsko enoto Core i5 v navezi s pripojeno grafično kartico Intel HD 4000, po matični plošči pa so razporejeni še štirje gigabajti delovnega pomnilnika ter 500 gigazlogov trdega diska. Kakšen presežek našteto ni, je pa povsem solidno za vsakodnevno obratovanje.

Privzeto nameščena Okna 8 se zaženejo hitro, malce podpovprečno pa se stroj odreže pri raznoraznih testih zmogljivosti, predvsem pri PCMarku in 3DMarku. Prevedeno v prakso to pomeni predvsem znojenje pri igrah in zahtevnejših grafičnih orodjih. Če ga ne silimo v suženjska opravila, je abak med delovanjem zelo tih in hladen, ob hujšem naporu pa se kaj hitro spremeni v pečico, pripravljeno za cvrtje jajc. Najšibkejši člen v verigi, ki botruje takšnim rezultatom je nedvomno trdi disk, ki sopiha pri vsega 5400 obratih na minuto in deluje vsesplošno zastarel.

Računalo sicer nudi tudi standarden nabor vtičnic (bralnik spominskih kartic, HDMI, mini-VGA), čeprav malce škoda, da na njem najdemo zgolj ena sama tretjegeneracijska USB vrata (poleg sta še dve vtičnici USB 2.0).

Visoka ločljivost bi morala biti zakonsko predpisan standard Do zdaj torej sama hvala. Ampak kakšni preizkuševalci bi pa bili, če ne bi našli vsaj kakšne zamere. Tako smo tudi pri ATIVU se izbrskali pomanjkljivost, ki niti ni tako neopazna. Ločljivost zaslona. V časih, ko se že praktično vsaka druga tablica, ki da kaj nase pohvali s polnopravno visoko ločljivostjo, ta pri Samsungovem srednjekategorniku znaša vsega 1366 x 768 pik na palec. Prav tako šepa živahnost barvnih odtenkov, ki so vsi videti malce sprani. Včasih dobimo občutek, kot bi gledali "hipsterske" fotografije na Instagramu.

No, kljub graji je daleč od neuporabnega in ima tudi nekaj svetlih točk. Velikost ni standardna, ki se je uveljavila med ultrabooki (13 palcev), temveč v diagonalo meri palec več, v praksi pa se to izkaže za zelo koristno pridobitev. Prav tako gre pohvaliti odzivnost in natančnost pri dotikalnem upravljanju. Zaslon je namreč občutljiv na dotik in pri tem niti malo ne razočara. Pri premikanju in klikanju po klasičnem okenskem namizju smo ga preferirali celo pred sledilno ploščico (touchpadom).

Baterija, ki traja in traja in traja... Ko potegnemo črto, je ATIV 5 nedvomno spoštovanja vreden konkurent na trgu ultra lahkih prenosnikov. Na nobenem področju ne izstopa, hkrati pa je soliden na vseh. Poglavje zase je baterija, ki je doslej še nismo omenjali. V običajnem obratovalnem ciklu namreč zdrži tudi več kot sedem ur, s čimer krepko prekaša marsikaterega tekmeca.

Zanimiv bombonček vreden izpostavitve je tudi aplikacija SideSync, ki uporabniku omogoča upravljanje Androidnih Samsungovih naprav kar preko računala. Tako je možno pisati sporočila in klepetati v mobilnih aplikacijah s pomočjo prave tipkovnice, ter zakleniti mobilnik in spreminjati njegove raznorazne nastavitve kar preko avatarja telefona, ki se izriše na računalnikovem zaslonu. Škoda le, da slednjemu Južnokorejci niso pripeli višje ločljivosti.

Končna ocena: 9

Specifikacije: Dimenzije: 131,1 x 92,1 x 8,2 mm Teža: 2 kg Procesor: 1,8 GHz Intel Core i5-3337U Delovni pomnilnik: 4 GB Disk: 500 GB HDD (5400 rpm) Grafika: Intel HD 4000 Zaslon: 14-palčni (1366 x 768) Operacijski sistem: Windows 8 Omrežje: Bluetooth v4.0, Wi-fi Kamera: 720p Baterija: 57 Whr (Li-ion), cca. 7 ur Priključki, vhodi, izhodi: 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, HDMI, mini-VGA, reža za spominsko kartico (SD, SDHC, SDXC), izhod za slušalke

Ne spreglejte