Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
21.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo prenosnik računalnik

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 21.43

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Lenovo IdeaPad Yoga 13

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdi se, da so proizvajalci računalnikov komaj čakali, da Microsoft enega svojih operacijskih sistemov oplemeniti s podporo upravljanju na dotik. IdeaPad Yoga 13 je tako tič in tudi miš.

Starikava prispodoba o ptičih in glodavcih se seveda nanaša na Yogin "dvojni modus operandi" – lahko je namreč čistokrvni prenosni računalnik ali pa (skoraj) polnopravna tablica. Transformacija ne zahteva genija, saj Lenovo ni kompliciral z drsniki in zatiči – napravo je mogoče na pregibu prepogniti in zaslon tako obrniti za 360 stopinj. Trara, tablica! Proces je sicer izzivalen, saj je Yoga 13 izjemno toga – morda tudi na račun krepkega ohišja, ki je v celoti izdelano iz aluminija. Ob prvem razpiranju stranic se zdi tudi, da ju skupaj vleče magnet, a nič ne de, celokupno je občutek med držanjem računalnika zaradi trdne izdelave odličen. Že po nekaj minutah uporabe je kristalno jasno, da se tečaji ne bodo razmajali tako zlahka.

Še to, v tehnološki neozaveščeni družbi je Yogo s penastim pogledom in ob spremstvu kletvic precej zabavno pregibati prek 180-stopinjske prelomnice. Nekateri odzivi so bili smešni za umret.

Tri izvedenke, dobili smo zlato sredino Za najmanj 1100 evrov, koliko testna različica stane na tej strani Atlantika, je izbira komponent za testni hibridni računalnik kar posrečena. Srce Yoge 13 predstavlja varčen Intelov procesor tretje generacije Core i5-3317U s štirimi jedri in privzeto frekvenco 1,7 GHz, ob strani pa mu stojita 8 gigabajtov pomnilnika DDR3 in ekskluzivni trdi disk vrste SSD s 128 gigabajti prostora. Kombinacija je dovolj urna za vsakdanje mešetarjenje s 64-bitnimi Okni 8, ubadanje s pisarniškimi, spletnimi in multimedijskimi opravili ter grafičnimi aplikacijami, kot sta Flash in Photoshop CS6.

Pri slednjih se sicer zalomijo naprednejša 3D-opravila, saj Yoga 13 ne poseduje namenske grafične kartice, temveč se zanaša na integriran čip Intel HD4000, je pa na 13-palčnem zaslončku seveda tudi praktično nemogoče operirati s konkretnejšimi projekti. Še dobro torej, da je delovni prostor prek HDMIja mogoče razširiti z dodatnim zaslonom.

Zaradi grafične podhranjenosti odpade tudi večina novodobnih iger, ki niso ravno del strojno nezahtevne digitalne ponudbe Microsoftove spletne trgovine. Counter Strike: Globall Offensive je pri najvišji ločljivosti (13,3-palčni zaslon zmore prikazati 1600 x 900 pik) in zgolj srednji stopnji podrobnosti tekel pri neigralnih 12-15 slikah na sekundo, Just Cause 2 še pri treh manj, popolnoma nemogoče pa je bilo igrati tudi Grand Theft Auto 4. Še za gladko poganjanje Pro Evo Soccerja 6, polsedmo leto stare simulacije nogometa, je bilo treba sklepati kar hude kompromise. Igričice, kot so Angry Birds in njim podobne puhaste izpeljanke, v katerih kri praviloma ne brizga, po drugi strani zaradi nizkih strojnih zahtev delujejo brez težav in z razprtimi perutmi seveda zaobjamejo tudi tablično funkcionalnost.

Pohvaliti je sicer treba res izjemen zagonski čas – Windows 8 se postavijo v praktično manj kot desetih sekundah.

Tablica kot tablica? Ob transformaciji ultrabooka v tablico Yoga 13 samodejno izklopi tipkovnico. Te uporabnik med kasnejšim tapkanjem po zaslonu sicer ne more kar odmisliti, saj postane hrbtišče naprave, a to je treba vzeti v zakup – neverjetno moteče vendarle ni.

13,3-palčni zaslon je pri najvišji stopnji svetlosti videti odlično, za kar je zaslužna matrika IPS, je pa treba pograjati natančnost zaznavanja dotikov. Ta bi morala biti pri računalniku za več kot tisoč evrov na bistveno višji ravni, saj sem imel pri mejni ločljivosti 1600 x 900 malce težav s ciljanjem želenih ikonic in ukazov. Res je sicer, da so moji prsti videti kot klobase, a sta moje tarnanje s svojimi ošiljenimi svinčniki potrdili tudi druga in tretja oseba.

Odličen tablični dodatek je Lenovova aplikacija z dokumentacijo in orodji za upravljanje tovrstnih napravic z operacijskim sistemom Windows 8, še bolj pa navduši nadpovprečna baterija, ki se lahko kosa z najbolj vzdržljivimi komponentami iz polnopravnih tabličnih računalnikov. Ob redni uporabi se upeha šele po šestih do petih urah in pol (proizvajalec sicer pravi 8 ur, a morda le v testni komori). Tabličniki, kot sta iPad in Galaxy Note 10.1, ne zmorejo veliko več, še prej pa brez sape ostane večina namenskih ultrabookov. S pametnim cikliranjem spanja in hibernacije se lahko življenjski ciklus Yoge 13 raztegne na praktično cel dan.

Microsoft je v Yogi promocijski potencial videl (in ga kasneje tudi dodobra izkoristil) že ob napovedi na lanskem CESu, sejmu potrošniške elektronike - je namreč ena od naprav, ki lahko v polnosti izkoristijo praktično vse napredne prvine operacijskega sistema Windows 8. Videti je tudi, da se je Lenovo iz svojih preteklih oblikovalskih napak naučil ogromno - Yoga 13 in 11 dajeta občutek trdnosti in kakovostne izdelave, kar nam pomeni ogromno (spomnimo se namreč starejših ThinkPadov, ki so začeli škripati po mesecu uporabe). Čeprav še zdaleč ni poceni, Yoga 13 simbolizira hitrost, zanesljivost, robustnost in odlično podporo s strani proizvajalca - lastnosti, ki jih je pripravljen plačati marsikdo.

Še to - gumb za vklop je spredaj levo!

Splošna ocena: 9

Specifikacije: Dimenzije: 333 x 226 x 17 milimetrov Teža: 1,54kg Procesor: Intel Core i5-3317U 1,70 GHz, štiri jedra, turbo hitrost 2,6 GHz Delovni pomnilnik: 8GB DDR3 - 1600 MHz Disk: 128 GB SSD Grafika: Intel HD4000 Zaslon: 13,3", IPS, najvišja ločljivost 1600 x 900 (HD+), občutljiv na dotik Operacijski sistem: Microsoft Windows 8 64-bit Omrežje: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 Kamera: 1,0 megapiksla, 1280 x 720, spredaj Baterija: 4-celična litij-polimerska Priključki: USB 3.0, USB 2.0, HDMI, SD/MMC, audio Garancija proizvajalca: 1 leto

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte