Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
13. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

Natisni članek

Vtisi Vtisi prvi vtisi AVM FRITZ! Powerline 1260E širokopasovni dostop adapter računalniško omrežje

Sobota, 13. 10. 2018, 4.00

2 meseca

Prvi vtisi: omrežni adapter FRITZ!Powerline 1260E

FRITZ!Powerline 1260E: za res hitro domače omrežje stene niso več ovira

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58
FRITZ!Powerline 1260E, vtisi, AVM | V primerjavi s predhodniki prinaša adapter FRITZ!Powerline 1260E predvsem višje hitrosti prenosa in podporo širšem frekvenčnem območju za brezžične povezave (WiFi). | Foto Bojan Puhek

V primerjavi s predhodniki prinaša adapter FRITZ!Powerline 1260E predvsem višje hitrosti prenosa in podporo širšem frekvenčnem območju za brezžične povezave (WiFi).

Foto: Bojan Puhek

Z novimi večjimi hitrostmi omrežja, ki jih adapter FRITZ!Powerline 1260E zagotavlja tako pri brezžičnem signalu (WiFi) kot pri žični povezavi (Ethernet), so izginili še zadnji pomisleki za uporabo električne napeljave za večanje dosega domačega računalniškega omrežja.

Ob načrtovanju prenove električnih napeljav v stanovanju se neredko zazdi, da smo pomislili na vse - tudi na omrežne kable, ki bi povezavo domačega računalniškega omrežja, s tem pa tudi internet, pripeljali povsod, kjer bi ga lahko potrebovali.

Ko je pa vseh del konec, omet počiščen, pohištvo ponovno na svojem mestu, se po nekaj dneh ali tednih vendarle izkaže, da smo kakšno mizo ali vogal vendarle pozabili. In kaj zdaj? Razbijati stene za napeljavo dodatnih kablov gotovo ni privlačna možnost.

Za nadgradnjo računalniškega omrežja prek električne napeljave sta potrebna (vsaj) dva adapterja Powerline - najbolje je začeti s kompletom, saj je ta cenejši kot dva posamezna adapterja. | Foto: Bojan Puhek Za nadgradnjo računalniškega omrežja prek električne napeljave sta potrebna (vsaj) dva adapterja Powerline - najbolje je začeti s kompletom, saj je ta cenejši kot dva posamezna adapterja. Foto: Bojan Puhek

Brezžični signal ni vsemogočen

Takrat se kot možna rešitev pojavi brezžična povezava (WiFi), a tudi ta ne zmore vedno odpraviti vseh "sivih lis" v naših domovanjih.

Stene slabšajo signal. Če oddajna antena usmerjevalnika ni na odprtem oziroma vidnem položaju, bo doseg signala slabši, marsikdo pa ne mara, da bi mu bilo treba ves čas gledati antene v sobi. V večnadstropnih hišah signal iz pritličja najbrž ne bo povsem zlahka dosegel zadnjega kotička zgornjega nadstropja.

Lahko žično, lahko brezžično

Ena izmed rešitev za krepitev dosega signala brezžičnega omrežja so repetitorji (lahko bi jim rekli ojačevalniki brezžičnega signala), druga pa so adapterji, ki omrežni signal prilagodijo tako, da lahko potuje prek električne napeljave.

WiFi, omrežje, ojačevalnik, signal, Fritz! Repeater 1750E
Novice Z repetitorjem in/ali vtičnico pride brezžični signal tudi do najbolj skritega kotička stanovanja ali hiše

Za delovanje seveda potrebujemo dva adapterja: eden bo deloval kot vmesnik med žično računalniško povezavo in električnim omrežjem, drugi pa bo na cilju poskrbel za nadaljevanje poti iz električnega omrežja.

FRITZ!Powerline 1260E bo na izhodni strani, kjer ga preprosto vklopimo v stensko vtičnico, poskrbel tako za žično kot tudi brezžično povezavo. Na vstopni strani, od koder računalniško omrežje pošljemo v električno napeljavo, seveda potrebujemo še en adapter - v začetnem kompletu z oznako 1260E WLAN Set je tako en adapter 1260E kot izhodna enota in en adapter 1220E kot vhodna enota.

Adapter 1220E nima možnosti brezžičnega povezovanja (saj je kot vstopna enota ne potrebuje), zato pa ima svojo vtičnico, ki poskrbi, da stenska vtičnica, kamor smo priključili adapter 1220E, vendarle ostane na voljo za kakšno drugo napravo.

Adapter FRITZ!Powerline 1260E (na levi) deluje tudi kot brezžična dostopna točka, zato je primeren kot izstopna enota - torej v prostoru, kamor želimo pripeljati svoje domače računalniško omrežje. | Foto: Bojan Puhek Adapter FRITZ!Powerline 1260E (na levi) deluje tudi kot brezžična dostopna točka, zato je primeren kot izstopna enota - torej v prostoru, kamor želimo pripeljati svoje domače računalniško omrežje. Foto: Bojan Puhek

Razdelilnike si raje odmislite

Tovrstni adapterji se lahko tudi verižijo in tako poskrbijo za še večji doseg domačega računalniškega omrežja brez razbijanja sten. Za vsak novi prostor, kjer želimo imeti žični in/ali brezžični dostop do omrežja, uporabimo še en adapter 1260E, če je tam seveda prosta stenska vtičnica. V ta namen je adapter 1260E na voljo tudi posamično.

A nekaj omejitev pri tovrstnih omrežnih nadgradnjah z izkoriščanjem električne napeljave vendarle je: če vhodni in izhodni adapter nista na isti veji elektrike oziroma za isto varovalko, prenos omrežnega signala prek električnega omrežja morda ne bo najbolj uspešen. Prav tako se ne bo posrečilo, če boste kateregakoli od njih vklopili na razdelilnik - pravilno delovanje je najbolj verjetno le, če sta oba priključena neposredno na stensko vtičnico.

Adapter FRITZ!Powerline 1260E tik preden smo skozi električno napeljavo na drugem koncu spustili signal računalniškega omrežja (prek adapterja FRITZ!Powerline 1220E). | Foto: Bojan Puhek Adapter FRITZ!Powerline 1260E tik preden smo skozi električno napeljavo na drugem koncu spustili signal računalniškega omrežja (prek adapterja FRITZ!Powerline 1220E). Foto: Bojan Puhek

FRITZ! je morda že pri vas doma

Adapterji FRITZ!Powerline se bodo najbolje počutili v omrežjih, kjer so tudi usmerjevalniki FRITZ!Box - med drugim tudi zato, ker jih bomo tako lahko nadzirali in upravljali tudi prek spletnega vmesnika ali mobilne aplikacije MyFRITZ! - tudi daleč stran od doma.

Usmerjevalnike FRITZ!Box nemškega proizvajalca AVM v Sloveniji sicer že poznamo. Slovenski ponudniki interneta jih ponujajo (praviloma kot nadstandard) - za zdaj so v Sloveniji oni edini, ki vam lahko dobavijo in priključijo tisti usmerjevalnik, ki je neposredno povezan z vašim internetnim priključkom (dodatne lahko izbirate in postavljate sami).

Z dodatnimi adapterji Powerline (tudi različnimi) je mogoče nadgrajevati računalniško omrežje v dodatne dele stanovanja ali hiše, nadzor takšnega omrežja in upravljanje z njim pa precej olajša pregleden grafični vmesnik FRITZ!Powerline. | Foto: Srdjan Cvjetović Z dodatnimi adapterji Powerline (tudi različnimi) je mogoče nadgrajevati računalniško omrežje v dodatne dele stanovanja ali hiše, nadzor takšnega omrežja in upravljanje z njim pa precej olajša pregleden grafični vmesnik FRITZ!Powerline. Foto: Srdjan Cvjetović

Sicer pa bodo adapterji FRITZ! Powerline uspešno opravili svoje temeljno poslanstvo tudi v domačih omrežjih, kjer so usmerjevalniki drugih proizvajalcev. Za adapterje in repetitorje in vse druge dele svojega domačega računalniškega omrežja (z izjemo tistega usmerjevalnika tik ob internetnem priključku) pa vendarle ne potrebujete nobenega blagoslova svojega internetnega ponudnika.

Adapter FRITZ!Powerline 1220E (na desni), ki ga dobimo v kompletu z adapterjem FRITZ!Powerline 1260E (na levi), je primeren kot vstopna enota - torej v prostoru, od koder želimo pripeljati svoje domače računalniško omrežje. Ne deluje kot brezžična dostopna točka (saj je kot vstopna enota niti ne potrebuje), a zato ima vtičnico, s katero lahko stensko vtičnico, v katero je vklopljen, izkoristimo še za kakšno napravo. | Foto: Bojan Puhek Adapter FRITZ!Powerline 1220E (na desni), ki ga dobimo v kompletu z adapterjem FRITZ!Powerline 1260E (na levi), je primeren kot vstopna enota - torej v prostoru, od koder želimo pripeljati svoje domače računalniško omrežje. Ne deluje kot brezžična dostopna točka (saj je kot vstopna enota niti ne potrebuje), a zato ima vtičnico, s katero lahko stensko vtičnico, v katero je vklopljen, izkoristimo še za kakšno napravo. Foto: Bojan Puhek

Hitrost, hitrost, hitrost

V primerjavi s svojimi predhodniki iz hiše AVM prinaša adapter FRITZ!Powerline 1260E kar nekaj pomembnih izboljšav, predvsem glede hitrosti računalniških povezav na njegovi izhodni strani.

V območju višje frekvence je lahko teoretična hitrost brezžičnega prenosa podatkov do 866 megabitov v sekundi (802.11ac oziroma WiFi 5), v nižjem pa še 400 megabitov v sekundi (802.11n oziroma WiFi 4).

WiFi
Novice Standardi Wi-Fi se bodo preimenovali – zakaj je to dobro za uporabnike?

Pri žični povezavi prek vmesnika na izstopni enoti pa lahko računamo s hitrostjo 1,2 gigabita v sekundi (če kateri drugi del omrežja ni počasnejši), kar omogoča (tudi) gigabitni priključek.

V praksi bomo zaradi raznih razlogov dosegli manjše hitrosti od teoretičnih. Vedeti je treba, da je učinkovitost prenosa podatkov prek električnega omrežja odvisna še od številnih dejavnikov, ki niso odvisni od adapterja samega - razdalja ter konfiguracija in stanje električnega omrežja so le začetek.

Gigabitni vmesnik na adapterju FRITZ!Powerline 1260E. | Foto: Bojan Puhek Gigabitni vmesnik na adapterju FRITZ!Powerline 1260E. Foto: Bojan Puhek

Zdaj brez zatikanja televizijske slike

Če ravno nimate sreče, se vam lahko celo zgodi, da pride do kakšnih motenj, kar ni krivda samega adapterja, a bi v veliki večini primerov svoje poslanstvo znotraj stanovanja, tudi večjega, ali hiše, tudi eno- ali dvonadstropne moral opraviti brez težav.  

Razlika na boljše glede predhodnikov je nesporna: če se prej še vedno nismo mogli povsem zanesti takrat, ko je treba zagotoviti stalen in zanesljiv dotok in pretok ničel in enic (na primer pri internetni televiziji in pretočnem videu), s 1260E teh pomislekov ni nikjer več niti v bližini.

Omrežni adapter FRITZ!Powerline 1260E podpira primerno varovane in kriptirane brezžične povezave tudi v frekvenčnem območju pet gigahercev, in ne le v območju 2,4 gigaherca kot predhodniki. | Foto: Bojan Puhek Omrežni adapter FRITZ!Powerline 1260E podpira primerno varovane in kriptirane brezžične povezave tudi v frekvenčnem območju pet gigahercev, in ne le v območju 2,4 gigaherca kot predhodniki. Foto: Bojan Puhek

Več frekvenc na voljo

FRITZ!Powerline 1260E podpira primerno varovane in kriptirane brezžične povezave tudi v frekvenčnem območju pet gigahercev, in ne le v območju 2,4 gigaherca kot predhodniki, kar daje večje jamstvo, da se vam v večstanovanjskih stolpnicah ne bo treba tepsti s sosedi za prosti košček frekvenčnega prostora.

Polna funkcionalnost z nadgradnjo operacijskega sistema

Trenutno najprestižnejši AVM-jev adapter za prenos računalniškega omrežja po električnem omrežju podpira tudi funkcionalnost Mesh, ki, poenostavljeno povedano, zagotavlja optimalno usklajevanje vseh povezanih naprav v domačem omrežju, a pozor: za polno izkoriščanje teh zmogljivosti je treba imeti usmerjevalnik FRITZ!Box s podporo za Mesh (eden od teh je FRITZ!Box 7590), ki je nadgrajen najmanj na operacijski sistem FRITZ!OS 6.9.

FRITZ!Box 7590, širokopasovni modem, usmerjevalnik, AVM
Novice Modem, ki vas lahko zjutraj zbudi in vam skuha kavo

Prav tako je treba zagotoviti vsaj operacijski sistem FRITZ!OS 6.8, če želite, da bo sistem, ki ga vodi usmerjevalnik FRITZ!, sproti skrbel za optimalno izbiro delovne frekvence.

To pa je pri nas lahko malo težje uresničljivo, ker, kot povedano, imajo slovenski internetni ponudniki (še vedno) izključno pravico dobave usmerjevalnika na priključku, na njih pa je običajno prilagojena programska oprema (firmware), ki zaradi svoje specifičnosti nadgradnje prejme pozneje.

FRITZ!Powerline 1260E: ni ravno poceni, a je najzmogljivejši med svojimi sorodniki in je (če obstoječi signal WiFi "ne lovi") še vedno veliko cenejši način razširitve domačega omrežja, kot pa če bi razbijali stene doma za napeljavo novih omrežnih kablov. | Foto: Bojan Puhek FRITZ!Powerline 1260E: ni ravno poceni, a je najzmogljivejši med svojimi sorodniki in je (če obstoječi signal WiFi "ne lovi") še vedno veliko cenejši način razširitve domačega omrežja, kot pa če bi razbijali stene doma za napeljavo novih omrežnih kablov. Foto: Bojan Puhek

Višja cena za višjo zmogljivost in zanesljivost

Svojim novostim je primerna tudi cena - hitrost, širša frekvenčna podpora in funkcionalnost Mesh imajo svojo ceno. Že res, da se dobijo sorodne naprave za manj denarja, kot ga zase hoče FRITZ!Powerline 1260E (v Nemčiji od 130 evrov za WLAN Set in okrog 100 evrov za posamezni adapter 1260E), a se bo treba pri predhodnikih (starejši adapter 1240E je okrog 35 evrov cenejši) zaradi nižje cene vsaj delno odpovedati kakšne od teh dobrot.

Če boste FRITZ!Powerline 1260E kupovali v Nemčiji, a vam nemščina ni pri srcu, poskrbite za mednarodno različico, kjer so v uporabniškem vmesniku poleg nemščine podprte še angleščina, španščina, francoščina, italijanščina in poljščina.

A še takšna cena, kot jo ima 1260E, je bistveno nižja kot gradbeni poseg, s katerim bi pripeljali kabel za omrežje Ethernet. Če želite brez razbijanja sten pripeljati domače računalniško omrežje in internet nekam, kjer je pomembno, da je signal dober in zanesljiv, je Powerline 1260E nedvomno primerna izbira.

Kaj nam je bilo všeč:
- gigabitne hitrosti in večje hitrosti na brezžičnem izhodu (WiFi) odpravljajo omejitve prejšnjih generacij,
- podpora za brezžične povezave WiFi tudi v frekvenčnem območju pet gigahercev, in ne le 2,4 gigaherca, kot je bilo pri predhodnikih,
- preprosta namestitev in zagon,
- možnost učinkovitega oddaljenega nadzora in upravljanja prek spletne in mobilne aplikacije MyFRITZ! (v povezavi z usmerjevalnikom FRITZ!Box).
Kaj nam ni bilo všeč:
- funkcionalnost Mesh na voljo le z nadgrajenim operacijskim sistemom usmerjevalnika FRITZ!Box (kar je v Sloveniji praviloma odvisno od internetnega ponudnika).
Ne spreglejte