Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
19. 12. 2015,
17.11

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Huawei pametni telefon Vtisi Vtisi Matic Tomšič ocenili smo

Sobota, 19. 12. 2015, 17.11

2 meseca, 1 teden

Če odpravijo napake, bomo dobili pametni telefon leta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Igrali smo se s pametnim telefonom Huawei P8. Če kitajski proizvajalec ne bi preveč spreminjal in brkljal po Androidu, bi P8 kandidiral za najboljši telefon leta 2015.

Eden najlepših telefonov na trgu Huawei P8 ob prvem prijetju v roke nekoliko spomni na Applov pametni telefon iPhone 6(S) Plus, saj je približno istih dimenzij, kovinski in ima podobno umeščene zvočnike in priključek za polnilni kabel. Kopiranja oblike si Huawei vendarle ni privoščil, saj je P8 precej bolj škatlast, kar nam je bolj všeč kot zaobljeni robovi nekaterih novejših pametnih telefonov (tega je ob Applu med drugim kriv tudi Samsung).

Naprava sicer daje občutek, da je izdelana zelo kakovostno in robustno, kljub malce večjim dimenzijam (po dolžini meri skoraj 15 centimetrov) pa nikoli nismo imeli občutka, da bo P8 zdrsnil iz dlani. Telefon je sicer eden najtanjših na trgu, debelina znaša komaj 6,4 milimetra.

Lep zunanji videz telefona P8 dopolnjuje zelo dober zaslon. Po diagonali meri 5,2 palca oziroma 13,2 centimetra, osvetljuje ga matrika IPS-NEO. V praksi to pomeni, da je zaslon, če tako želi uporabnik, zelo zelo svetel. Obenem je tudi precej odziven in ob predvajanju videa ali pregledovanju fotografij prikazuje zelo žive barve in globoke kontraste (razlika med najtemnejšim in najsvetlejšim delom zaslona).

Zmogljivost najdražjih za malce nižjo ceno Pametni telefon Huawei P8 poganja procesor HiSilicon Kirin z osmimi jedri, ki ga je Huawei razvil sam. Procesor se lahko s hitrostjo meri z najboljšimi sodobniki in lanskimi modeli, kot sta Qualcommov Snapdragon 801 in Exynos 7420 (uporabljamo ju v pametnih telefonih OnePlus One in Samsung Galaxy S6). P8 je opremljen tudi s tremi gigabajti pomnilnika RAM, kar ga postavlja ob bok večini najboljših letošnjih pametnih telefonov.

Med tehničnimi lastnostmi velja izpostaviti še dve reži za kartico nanoSIM. Ena je večnamenska, kar pomeni, da lahko v njo namesto kartice SIM vstavimo spominsko kartico, s katero razširimo razpoložljivi prostor za shranjevanje podatkov.

Tega je privzeto sicer 16 ali 64 gigabajtov (odvisno, katero različico kupimo – cena 16-gigabajtne v prodaji brez vezave je 480 evrov), P8 pa podpira spominske kartice s kapaciteto do 128 gigabajtov.

Huawei, zakaj Androida ne moreš pustiti pri miru? Na pametnem telefonu Huawei P8 je naložen operacijski sistem Android (privzeto različica 4.4 KitKat, zdaj je že mogoča nadgradnja na 5.0 Lollipop). Ker se je Huawei vanj vtikal preveč in po nepotrebnem spreminjal uporabniški vmesnik, ki je malce zmeden, saj ne pozna ločenega menija za nastavitve in aplikacije, temveč so vse kar na namizju, se pojavljajo občasne težave pri delovanju.

Kar nekajkrat smo namreč doživeli nekajsekundno zatikanje, pri čemer se telefon ni odzival na tapkanje po zaslonu, trikrat ali štirikrat v približno dvotedenskem obdobju testiranja pa celo popoln kolaps sistema, ki mu je sledil ponoven zagon naprave. To ni dobro, Huawei!

Baterija presenetljivo uporabna, a se polni po polžje Podatek o pametnem telefonu Huawei P8, ki nas pred preizkusom ni navdajal z zaupanjem, je bila kapaciteta baterije. A 2680 miliamperov se je v praksi kar izkazalo, saj je P8 v povprečju zdržal cel dan in še malo obremenjevanja, pri katerem smo uporabljali povezavo LTE, poganjali igre in videe na YouTubu ter fotografirali, svetlost zaslona pa je bila nastavljena na približno 50 odstotkov maksimalne.

Nas je pa razočarala hitrost polnjenja, saj je podpovprečna. Telefon je za polnjenje baterije od 20 do sto odstotkov potreboval več kot štiri ure, kar je v primerjavi z napravo, kot je Samsung Galaxy S6, ki se od nič do sto napolni v približno eni uri, katastrofalno. Krivec za to je Huaweijev lastni procesor, ki ne podpira tehnologij hitrega polnjenja (kot je standard Quick Charge 2.0 proizvajalca procesorjev Qualcomm).

Fotoaparat – kljukica, videokamera – nekaj vmes Komponenta kamere na zadnji strani telefona Huawei P8 je majhna, skoraj neopazna, a zna zajeti precej dobre posnetke. Senzor ima 13 milijonov slikovnih pik, fotoaparat pa uporabniku ponuja tudi optično stabilizacijo slike – ta poskrbi, da tresenje roke, ki drži telefon, ne vpliva na razmazanost fotografije –, samodejno ostrenje in dvojno bliskavico. Kakšne rezultate proizvaja pritisk na sprožilec, preverite v spodnji galeriji slik.

Manj možnosti od sodobnikov P8 ponuja na področju zajema videoposnetkov. Najvišja ločljivost videa je 1080p (4K ni na voljo), najvišja hitrost zajema pa 30 slik na sekundo.

Nekaj popravkov in postal bi eden velikih Če Huawei Androida ne bi poskusil preveč spreminjati in posegati v njegov ustroj, bi bila ocena telefona P8 višja, tako pa nam je uporabniško izkušnjo malce pokvarilo zatikanje, ki sicer ni zelo pogosto, a ga pri telefonu višjega cenovnega razreda pravzaprav ne bi smelo biti. Če Huawei to odpravi (oziroma poskusi ne brkljati po Androidu in se držati kar zanesljive tovarniške različice) in omogoči še hitrejše polnjenje baterije, se bo naslednik modela P8 uvrstil med najboljše pametne telefone svoje generacije.

Ocena: 8

Tehnične lastnosti: Dimenzije in teža: 144,9 x 72,1 x 6,4 milimetrov, 144 gramov Procesor: HiSilicon Kirin 930/935, štiri jedra s frekvenco 2 gigaherca in štiri jedra s frekvenco 1,5 gigaherca Delovni pomnilnik (RAM): 3 gigabajti Razpoložljiv prostor za shranjevanje podatkov: 16 ali 64 gigabajtov, možnost razširitve s spominsko kartico kapacitete do 128 gigabajtov Operacijski sistem: Android 5.0 Lollipop Fotoaparat: 13 milijonov slikovnih točk, optična stabilizacija slike, dvojna bliskavica LED Videokamera: zajem videoposnetkov v ločljivosti 1080p s 30 slikami na sekundo Možnosti povezave: Wi-Fi, 4G/LTE, NFC, USB-C, Bluetooth, Wi-FI Direct, DLNA Biometrija: ne Baterija: 2680 miliamperov Cena brez vezave pri operaterju: 480 evrov (podatek: Telekom Slovenije) Drugo: kartica nanoSIM

Ne spreglejte