Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 10. 2022,
6.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ocenili smo Vtisi Vtisi iPhone 14 Pro Telekomov Tehnik

Sobota, 8. 10. 2022, 6.00

2 meseca, 1 teden

Test na dlani: Apple iPhone 14 Pro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Telekomov Tehnik / iPhone 14 Pro | Foto Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Rahla kozmetična osvežitev zaslonske zareze, hitrejši procesor in 48-milijonsko tipalo glavne kamere so glavne odlike letošnjega iPhona Pro. Drugo je bolj kot ne pretežno nespremenjeno – kar pa ni nujno slabo.

Tehnični podatki

  • Barva: črna, vijoličasta, srebrna, zlata
  • Dimenzije: 147,5 x 71,5 x 7.65 mm (iPhone 14 Pro), 160,7 x 77,6 x 7,9 mm (iPhone 14 Pro Max)
  • Teža: 206 gramov (iPhone 14 Pro), 240 gramov (iPhone 14 Pro Max)
  • Povečana odpornost: IP68 (30 minut do globine 6 m)
  • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE in 5G
  • SIM-kartica: nano SIM in eSIM
  • Povezljivost: WiFi 6, Bluetooth 5.3, NFC, GPS (A-GPS, GLONASS), USB (Lightning)
  • Procesor: 6-jedrni Apple A16 Bionic (2-krat 3,46 GHz Everest in 4-krat 2,02 GHz Sawtooth), proizveden na 4-nanometrski tehnologiji
  • Grafični procesor: Apple GPU (5 jeder)
  • Delovni pomnilnik: 6 GB
  • Notranji pomnilnik: 128, 256, 512 GB ali 1 TB
  • Zaslon: 15,5 cm (6,1 palca) LTPO OLED, ločljivost 1.179 x 2.556 slikovnih pik z gostoto 460 pik na palec (iPhone 14 Pro),17 cm (6,7 palca) LTPO OLED, ločljivost 1.284 x 2.778 slikovnih pik, z gostoto 458 slikovnih pik na palec (iPhone 14 Pro Max), razmerje stranic 19,5 : 9, zaščiten s keramičnim steklom, svetilnost 1000, največ 2000 nit, dinamična hitrost osveževanja do 120 Hz, podpora za HDR10 in DolbyVision
  • Kamera zadaj: glavna, 48 MP, f/1.8, velikost tipala 1/1.28", fazno ostrenje, velikost pike 1,22 µm, optična stabilizacija slike, goriščnica 24 mm; širokokotna, 12 MP, f/2.2, vidni kot 120˚, goriščnica 13 mm, velikost tipala 1/2.55", velikost pike 1,4 µm; kamera z optično povečavo, 12 MP, f/2.8, velikost tipala 1/3.5", fazno ostrenje, optična stabilizacija slike, 3-kratna optična povezava, goriščnica 77 mm; tipalo globine
  • Kamera spredaj: 12 MP, f/1.9, velikost tipala 1/3,6 palca, goriščnica 23 mm; biometrično in tipalo globine
  • Video zadaj: 4K 2160p s 24, 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30, 60, 120 ali 240 sličicami na sekundo, 10-bitni HDR, Dolby Vision HDR (do 60 sličic na sekundo), stereo zajem zvoka
  • Video spredaj: 4K 2160p s 24, 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30, 60 ali 120 sličicami na sekundo
  • Baterija: Li-ion 3.200 mAh (iPhone 14 Pro), Li-ion 4.323 mAh (iPhone 14 Pro Max)
  • Tipala: prepoznava obraza (Face ID), tipalo pospeška, žiroskop, kompas, tipalo bližine, barometer
  • V škatli: podatkovni kabel, ključ za odpiranje reže za kartico SIM in kratek priročnik z navodili za uporabo
  • Garancijska doba: 12 mesecev

Ni se še zgodilo, da bi Apple skočil v bazen in šele nato preveril, ali je v njem voda. (Skoraj) nikdar zato ne uporabijo tehnologije, ki bodisi po njihovem še ni preizkušena bodisi je ne morejo »prodati« kot svoje. Spomnimo se, kako dolgo so zavračali zaslonsko tehnologijo OLED, preden so jo uporabili in skoraj takoj pozabili na vse, kar so prej o njej govorili. Zdaj podobno ignorirajo prepogljive zaslone. Za Apple ne obstajajo, čeprav bi model z njim gotovo popestril letošnjo predstavitev. Tako pa niso imeli veliko novitet, s katerimi bi se lahko hvalili. Vedno vključen zaslon kot najbolj izpostavljena programska funkcija ali 48-milijonsko tipalo in združevanje slikovnih pik sta zadevi, ki jih tekmeci v taboru Androida uporabljajo že vrsto let.

Še najbolj zanimivi sta si mi zdeli varnostni funkciji, ki bi ju moral imeti vsak mobitel. Prva je zaznava prometne nesreče in samodejni klic na številko za pomoč. Apple tudi v tem primeru ni oral ledine, kajti že pred meseci jo je Google vključil v svoje mobitele Pixel. Druga je klic v sili prek satelita. Funkcija, ki je večina nikdar ne želi uporabiti, a bi je bili veseli, ko bi jo nujno potrebovali. Iz tega razloga bi morala biti v vsakem mobitelu, brez geografskih omejitev in predvsem brezplačna. Nič od tega ne drži. Dve leti je sicer brezplačna, kakšna bo cena potem, ne ve nihče, medtem ko je delovanje za zdaj omejeno na Severno Ameriko. Verjamem, da bodo postopno širili področje delovanja na druge dele sveta. Čeprav so verjetno izkoristili obstoječe zmogljivosti radijskega sprejemnika in spisali razumljiv programski vmesnik, saj je nujno, da zaradi razdalje med satelitom in mobitelom tega držimo v pravi smeri, je klic v sili prek satelita v mojih očeh najpomembnejša novost, ki so jo sposobni iPhoni 14.

Telekomov Tehnik / iPhone 14 Pro | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Smo priča prvi lastovici »preoblikovanja«?

Apple je vsekakor poskrbel, da so njegovi mobiteli prepoznavni tudi na stilizirani skici. Najprej je bila to zasluga domače tipke sredi spodnjega roba in pozneje prepoznavna zaslonska zareza z elementi za prepoznavo obraza. Pri običajnih »štirinajsticah« ostaja, medtem ko je pri modelu »Pro« manjša, ovalne oblike in odmaknjena od zgornjega roba. Okrog nje so oblikovali črno okno prilagodljive velikosti, ki mu rečejo dinamični otok in v katerem sistem prikazuje različne informacije. Novost je presenetljivo elegantna, in če nič drugega, daje možnost hitrega dostopa do nečesa, kar teče v ozadju (denimo glasbe ali podkasta).

iPhone 14 Pro je oblikovno enak lanskemu. Izbirate lahko med večjim (iPhone 14 Pro Max) in manjšim zaslonom (iPhone 14 Pro), pri čemer je pomembno, da se razen v različno velikih baterijah pri drugih strojnih komponentah prav nič ne razlikujeta. Če vam je bolj všeč manjši in za odtenek priročnejši mobitel, zato ne boste prikrajšani oziroma vam ni treba sklepati kompromisov. Še vedno pa gre tudi v tem primeru za veliko napravo, daleč od obvladljivosti modelov »mini«, ki jih je Apple letos preprosto ukinil. Čeprav nekateri pravite, da si želite manjših, se zanje v praksi preveč poredko odločate. Velikosti primerno je udobje enoročne uporabe, ki kljub izjemnemu delovanju sistema prepoznave obraza ni najboljše. Verjetno bo bolje, če rečem, da je enako kot v primeru drugih enako velikih mobitelov.

Odsotnost večjih oblikovnih sprememb pomeni, da nam bo Apple vsaj še eno leto nudil prepoznano estetiko ob pregovorno visoki kakovosti izdelave. To velja tako za izbor materialov (iz vsem razumljivih razlogov se nisem odločil za test vzdržljivosti zaščitnega stekla) kot za kakovost izdelave. Z nakupom enega od iPhonov 14, ki so, mimogrede, približno za stotaka dražji od lanskih modelov, natančno veste, kaj dobite.

Hitreje kot lani, a zavora ostaja

Procesor A16 Bionic je glede na uradne podatke za 15 odstotkov zmogljivejši, a bolj kot to je pomembna višja energijska učinkovitost. Kot vedno se to pozna na življenjski dobi baterije, ki je kakšno uro ali dve daljša. Veliko je odvisno od načina uporabe, toda že nekaj časa opažam trend, da iPhoni tudi med zahtevnejšo uporabo vse lažje zdržijo do večera, ko je na vrsti priporočljiv ritual polnjenja. Priporočam brezžično, saj je to udobneje od priklapljanje vtičnika. Apple tudi tega še ni zamenjal s hitrejšim standardom. Med drugim to pomeni »mukotrpno« prenašanje velikih datotek s pomočjo kabla kabla, če iz tega ali onega razloga brezžični prenos ni primeren.

Telekomov Tehnik / iPhone 14 Pro | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Medtem ko je procesor nadgrajen, druge strojne komponente niso. Realno gledano za kaj takšnega niti ni večje potrebe. Zaslona samodejno spreminjata hitrost osveževanja od 1 Hz do 120 Hz in sta izjemno svetla, saj nudita do 1600 kandel pri vsebinah visokega dinamičnega razpona in 2000 kandel na soncu. Zadnji podatek je še kako razveseljiv za vse, ki se veliko zadržujete na prostem. 128 GB velik notranji pomnilnik se mi zdi za osnovno različico premajhen, saj, kot vemo, Apple niti v sanjah ne razmišlja o reži za pomnilniško kartico. Za manj stresno življenje se raje odločite za še enkrat večjega, pa čeprav boste zaradi tega plačali približno stotaka več. Glede na visoke cene Applovih naprav sem pravzaprav začuden, da niso 256 GB določili kot najmanjši možni polnilnik. Spodobilo bi se zaradi vse večjih datotek.

Kakovost zvočnikov, kakovost telefonskega pogovora, hitrost prenosa podatkov v omrežju 5G in še nekatere druge lastnosti so na ravni, ki jo od Applove naprave pričakujemo. Ravno tako skladnost delovanja komponent in njihova optimizacija s sistemom in aplikacijami, kar je edini pravi razlog, zakaj so Applovi iPhoni v marsičem daleč pred tekmeci s sistemom Android.

Telekomov Tehnik / iPhone 14 Pro | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Ponavljam, dokler se me ne naveličajo

Applu je popolnoma vseeno, da sistem ni preveden v slovenščino. Preveden je celo v islandščino, čeprav je Islandcev manj kot nas. Neuradno so mnenja, da so s prevodom v hrvaščino zadostili vsem potrebam držav nekdaj skupne države. Kar je seveda kapitalna neumnost, toda dokazuje jo siljenje tega jezika (poleg angleščine) pri postopku aktivacije novega iPhona. Bojim se, da se bo Apple prevoda, ki zanj ne pomeni nikakršnega stroška, lotil šele, ko bo v to tako ali drugače prisiljen. Kar je svojevrstna škoda. Nenazadnje je govora o izrednem uporabniškem vmesniku, ki je vsakemu (skoraj) takoj razumljiv. Verjetno govorim v imenu večine, ko pravim, da si želimo prevoda!

Prvič ima iPhone tudi možnost vedno vključenega zaslona. Tu je izvedba nekoliko drugačna kot pri tekmecih, saj se celotna vsebina zaslona zatemni. Nekaterim bo to všeč, meni se zdi primernejša klasična izvedba s prikazom informacij na črnem zaslonu. Kot vsako leto so še druge novosti, tudi več možnosti poosebljanja vmesnika, ki pa so bile znane že spomladi, ko je Apple predstavil novo različico operacijskega sistema.

Telekomov Tehnik / iPhone 14 Pro | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Večje tipalo za večjo občutljivost na svetlobo

Za marsikoga najpomembnejša je nadgradnja tipala glavne kamere. Fizično je večje, po združevanju štirih v eno je pika velika 2,44 µm. Ker so fotografije še vedno standardno 12-milijonske, to pomeni večjo občutljivost na svetlobo, kar se pozna predvsem med nočnim fotografiranjem, in dvakratno digitalno povečavo skoraj brez izgube kakovosti. A bistvo je nekaj druge. V preprostosti uporabe. Že v samodejnem načinu mobitel ustvarja čudovite fotografije in videoposnetke, medtem ko ročni način omogoča zahtevnejšim, da iz tipal in objektov iztisnejo največ, kar je možno. To je glavna prednost iPhonov v primerjavi s tekmeci. So mobiteli s sistemom Android, ki so sposobni celo boljše fotografije (redkeje videoposnetkov), toda pot do njih je težja, zamudnejša ali pa doslednost fotografiranja in snemanja ni vedno enaka.

iPhone 14 Pro foto | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Prav je, da Apple vztraja pri trojni konfiguraciji kamer, ki so se izkazale kot najbolj vsestranske. Fotografije širokokotne, v kakovosti izstopajoča glavna in kamere z optično povečavo so konstantno podobne, naravnih barv, z dobro dinamiko in obiljem podrobnosti. Za odtenek slabše se izkaže širokokotna, kajti pri določenih prizorih je na robovih zaradi širokega videnega kota opazno geometrijsko popačenje.

iPhone 14 Pro foto | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Prednost 48-milijonskega tipala glavne kamere so izrezi dvakratne digitalne povečave skoraj brez izgube kakovosti. Možnost doda nekaj k fotografski vsestranskosti mobitela, čeprav ni absolutno nujna. Kamera z optično povečavo namreč ravno tako daje odlične rezultate.

iPhone 14 Pro foto | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Večje razlike opazite v nočnih razmerah, v katerih se najbolje obnese glavna kamera (na sredini). Fotografije so svetle, jasne in brez pretirano veliko šuma, barve pravilne in dinamika solidna. Najslabše se obnese širokokotna kamera, saj ne morete zgrešiti nejasnosti, opazno več pa je tudi šuma. V popolni temi so sicer rezultati vseh treh kamer slabši.

iPhone 14 Pro | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Mobiteli iPhone nimajo namenske kamere za bližinsko fotografijo, saj jih zlahka posnamete z obstoječimi. Rad imam tovrstno fotografijo in priznati moram (to je razvidno tudi v zgornjih primerih), da je z malo truda in v dobrih svetlobnih razmerah mogoča dobiti zelo dobre rezultate.

Še bolj kot pri fotografiji blestijo iPhoni v snemanju videa. Še sam sem se že spraševal, kako to, da dobršen del tekmecev močno zaostaja. Ali, kot sem že dejal, da snemanje zahteva več znanja in veščin, da so posnetki primerljivi. Toda tudi Apple občasno dodaja nove snemalne načine. Lani je bil to »kinematografski način«, ko je oseba izostrena in ozadje filmsko zatemnjeno, za katerega sem tedaj ugotovil, da deluje, toda da odlične rezultate dobite šele, ko prizor pametno režirate. V tem načinu lahko po novem snemate v razločljivosti 4K. Popolna novost pa je akcijski način snemanja z elektronsko umiritvijo slike. Deluje do razločljivosti 2,8K in to dokaj učinkovito, brez pretiranega vpliva na barve in podrobnosti v kadru.

Sklepna beseda

Štirinajstice so 'čistokrvne' Applove naprave, ki nudijo visoke zmogljivosti in izjemno preprosto uporabo. Napredek je morda res manjši, kot smo ga bili vajeni, a oba iPhona 14 Pro si vseeno zaslužita novo modelno številko. Apple pa je spet dokazal, da zanje svet ni enovit. Na predstavitvi so dejali, da jim je kljub inflaciji uspelo obdržati cene na lanski ravni. V Ameriki morda. Tukaj ne, saj so občutno višje. Prehod z lanskega in še eno leto starejšega modela zato ni pretirano gospodaren, saj nadgradnje, ki jih ta ne moreta pridobiti z novo različico operacijskega sistema, ne upravičujejo višje kupnine. Drugače je, če ste do zdaj uporabljali osnovni iPhone, kajti v tem primeru boste dobili napravo, ki bo uporabna dlje. A se vam vseeno splača preveriti še ceno za iPhone 13 Pro.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

 

Ne spreglejte