Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2022,
20.04

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

slušalke pametni telefon Huawei

Petek, 24. 6. 2022, 20.04

1 leto, 9 mesecev

Huawei ne počiva: Predstavili nov zložljiv telefon, tablico z e-črnilom in sveže 16-palčne prenosnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Huawei | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

 

Drži, da je Huawei utrpel kar nekaj ran zaradi ameriške blokade poslovanja s tamkajšnjimi podjetji. Poleg tega je enega največjih globalnih tehnoloških podjetjih, tako kot seveda tudi konkurente, z zamiki v proizvodnji in dobavi komponent po prstih udarila tudi pandemija. A veliki kitajski zmaj se nikoli ni predal in se očitno tudi v prihodnje ne namerava kar tako ukloniti. Polena, ki jih dobivajo pod noge preskakujejo uspešno kakor je le mogoče. Tudi z osredotočanjem na širši spekter naprav poleg telefonov. Tako so v največjem turškem mestu, Istanbulu, danes predstavili pester nabor novih naprav, vse od sveže generacije prenosnikov in zanimive »papirnate« tablice, do novih brezžičnih slušalk in seveda različnih telefonov.

Slednji sicer, poleg visokokakovostne mrežne opreme, še vedno ostajajo rdeča nit njihovega poslovanja. Kljub strahu potencialnih uporabnikov, da na njih ni mogoče uporabljati priljubljenih storitev, kot so Google, Facebook ipd. Mogoče kar najprej to razčistimo: strah je odveč, na Huaweievih mobilnih napravah je mogoče uporabljati domala vse aplikacije in storitve, tudi omenjene, rešitev pa je kar nekaj (in niso komplicirane ter rezervirane zgolj za »hekerje«). Najbolj preprost dostop verjetno nudi storitev Gspace, prek katere zlahka dostopate do Googlove trgovine Play, če vam to okolje ni povšeči, pa ostajajo še druge poti, v srediču katerih sta Huaweieva trgovina AppGallery in iskalnik Petal Search, ki vas popeljeta do namestitvenih datotek želenih aplikacij. Ampak mogoče o tem kakšen namenski članek, da ne bi preveč zašli. Vrnimo se raje k novitetam, ki jih je pokazal Huawei v Turčiji.

Huawei | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Zložljiv telefon Huawei Mate Xs 2: Dve napravi v eni

Začnimo kar s poslastico, zložljivim telefonom Mate Xs 2. Huawei je že pri prejšnjih zložljivih inkarnacijah, bodisi s predhodnikom bodisi sorodnikom P50 Pocket, dokazal, da resnično razume koncept zložljivih naprav. Na tem področju je vsaj kakšen, če ne kar dva koraka pred tekmeci. Mate Xs 2 to le še potrjuje. Je še tanjši in še lažji, kar ga naredi priročnejšega za praktično uporabo, prav tako pa je tudi zmogljiv. Ima velik zaslon na zunanji strani in še večjega v razprti obliki, v kateri sta mu delo in zabava naravnost pisana na kožo. Skoraj, kot da bi imeli v žepu miniaturni računalnik. Ob tem pa niso skoparili niti pri kameri. Ta ima namreč ločljivost 50 MP, čemur dodaja še veliko baterijo s kapaciteto 4600 mAh in hitrim polnjenjem SuperCharge z močjo 60 W.

Huawei pa ni naredil le novih telefonov za tiste z debelejšimi denarnicami, ampak tudi za širši krog uporabnikov. Združili so serji Huawei nova in Y, iz česar sta se »rodila« telefona Huawei nova Y70 in Huawei nova Y90. Gre za telefona srednjega cenovnega razreda, ki v prvi vrsti prepričata z velikostjo zaslona in velikostjo baterije. Huawei nova Y70 ima tako npr. baterijo s kapaciteto izjemnih 6000 mAh, ki jo je treba polniti le dvakrat na teden (skoraj kot v dobrih starih časih Nokie in Ericssona), Huawei nova Y90 pa odlikuje hitro polnjenje z močjo 40 W, kjer se baterija do 50 odstotkov od ničle napolni v pičlih pol ure. Oba telefona po zaslugi velikega 6,75 (17,16 cm) oziroma 6,7-palčnega (17 cm) zaslona zagotavljata udobno uporabo in uživanje v igrah, videih in slikah. Seveda pa, kot se za Huawei spodobi, niso izpustili niti fotografskih zmogljivosti.

Huawei | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

S tablico MatePad Paper boste lahko imeli knjige, časopise in revije ves čas pri sebi

Z naslednjo napravo je Huawei kar nekoliko presenetil udeležence dogodka. Predstavili so namreč povsem novo tablico MatePad Paper, ki deluje na zasnovi elektronskega črnila. Prevedeno v preprost jezik: tehnologija e-črnila kolikor se le da simulira papir. Tako pri branju, ki je na ta način veliko bolj prijazno očem, kot pisanju (digitalno pisalo je priloženo), ki daje bolj pristen povratni učinek. Podobno torej kot Amazonov e-bralnik Kindle, ki je obče znan. MatePad Paper je tako super pripomoček za vse, ki jim je blizu pisana beseda. Knjižni molji tako ne boste več rabili namenskega kovčka za vse knjige, ko boste odšli na dopust, nadobudni pisci pa boste prihranili na papirju in s tem naredili še nekaj dobrega za naravo. Huaweieva nova tablica je sicer zelo lahka, saj tehta vsega 360 gramov, kar je še dodaten plus pri daljših bralnih seansah, pozdravljamo pa tudi velik 10,3-palčni (16,6 cm) zaslon, ki je hkrati tudi prvi tovrstni, torej z e-črnilom, ki je prejel certifikat TÜV Rheinland Paper Like Display.

Za vse, ki potrebujejo malce bolj resno napravo za svoje delo ali zabavo, pa je Huawei naredil nova prenosnika MateBook D 16 in MateBook 16s s 16-palčnim (40,46 cm) zaslonom. Morda nekoliko neobičajna velikost, s čimer podirajo trdno zasidrane koncepte industrije, a pri Huaweiu so opazili, da si uporabniki želijo večjih zaslonov, saj je na njih delo precej lažje. Po njihovem mnenju je 16 palcev ravno pravšnji kompromis, ki na račun velikosti ne ogrozi prenosljivosti in kompaktnosti. Oba prenosnika sicer poganja procesor Intel Core 12. generacije serije H s skupno termično močjo 40 W, prav tako pa se lahko pohvalita z dvokanalnim delovnim pomnilnikom RAM in hitrimi pogoni SSD.

Huawei | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Slušalke, ki vas bodo ponesle v koncertno dvorano

Za konec pa je Huawei pokazal še nekaj za avdiofile – nove brezžične slušalke FreeBuds Pro 2. Že predhodnice so bile izjemne, te pa obljubljajo še bolj doživeto zvočno izkušnjo. FreeBuds Pro 2 imajo dvojni zvočni sistem z dvema digitalno-analognima pretvornikoma (DAC) ter dinamičnima gonilnikoma s štirimi magneti in napredno tehnologijo digitalnega frekvenčnega križanja. S tem je omogočeno razlikovanje med visokimi in nizkimi frekvencami, kar skupaj s kodekom visoke ločljivosti LDAC zagotavlja najvišjo možnost kakovost zvoka. Opremljene so tudi s trojnim sistemom mikrofonov za aktivno zmanjševanje hrupa, zato v primerjavi s predhodnim modelom zagotavljajo 15 % učinkovitejše delovanje.

Huawei | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Huawei | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte