Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 3. 2021,
6.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Telekom Slovenije

Nedelja, 14. 3. 2021, 6.00

3 leta, 1 mesec

Do interneta čisto v vsakem kotičku Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Telekomov Tehnik / Telekom | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Navadili smo se (ali pa so nas navadili), da imamo (skoraj) povsod kakovosten dostop do interneta. Za primere, ko ne potrebujemo drugih mobilnih storitev, je Telekom Slovenije oblikoval še pakete mobilnega interneta, ki bodo razveselili marsikaterega sodobnega nomada.

Veliko se vas bo strinjalo, da se počutimo "bosi", kadar nam je povezava zaradi takšnih ali drugačnih razlogov odtegnjena. Ne trdim, da je to prav, a tudi ne, da je karkoli narobe. Tako pač je. Tehnologija nam je omogočila, da so informacije in storitve ves čas na voljo, medtem ko je od nas odvisno, kako jih uporabljamo. Med nami so uporabniki, ki ne potrebujejo nobene druge sodobne komunikacijske ali zabavne storitve, dovolj jim je stabilna in dovolj hitra povezava v internet. Doma in (ali) ko so zunaj. Tem so namenjeni paketi mobilnega interneta, saj nudijo popolno svobodo gibanja in so neodvisni od uporabljene narave. Kartico SIM lahko kadarkoli prenesete v drugo napravo, če vam prva ne zadošča. Tako je pravzaprav vseeno, kje ste. Doma, na oddihu v počitniški koči ali na počitnicah. Povsod je izkušnja uporabe bolj kot ne enaka – z izjemo, če zapustite okolje lastne države.

Pestra ponudba paketov mobilnega interneta

Ponudba paketov Mobilni Net je pestra in pokriva različne potrebe. Vsem štirim je skupno petsto vključenih sporočil SMS, ki so bolj kot ne na voljo kot komunikacijski izhod v krizi, ko nič drugega ne deluje. Hitrost dostopa v internet prek mobilnega omrežja je namreč odvisna od kakovosti signala v radijskem delu in tozadevno oddaljenosti od stolpa bazne postaje, za prenos kratkega sporočila pa je na merilniku moči signala dovolj že "ena sama črtica".

Paket Mobilni Net Enostavni je namenjen manj zahtevnim ali pa uporabnikom, katerih potreba po prenesenih podatkih ni več čas enaka. Naročnina ne vključuje podatkovnih količin. Odločamo se med neomejenim prenosom v enem dnevu in mesečnimi količinami 2, 15 ali 50 GB. Kot tak je morebiti primeren še kot rezerva drugim oblikam dostopa do interneta za vse tiste, ki si nikakor ne moremo privoščiti, da bi nekaj časa ostali odrezani od digitalnega sveta. Mobilni Net Napredni že vključuje 15 GB podatkovnih količin vsak mesec, od tega dobrih 8 GB v območju EU-tarife, medtem ko nudi Mobilni Net Brezskrbni neomejene podatkovne količine v omrežju Telekoma Slovenije. Se samo meni zdi, da je zato odličen nadomestek fiksnega priključka, če je omrežje tam, kjer ga želimo uporabljati, dovolj dobro? Hitrosti vseh treh paketov so omejene do največ 20/5 Mbit/s. Dovolj za manj zahtevne, vendar pa velja, ker je odtočna hitrost za sodobno rabo interneta vsaj malce prenizka, razmisliti o povečanju na 50/20 Mbit/s. Mesečna naročnina za paket bo sicer nekoliko višja, vendar boste veliko zadovoljnejši.

Telekomov Tehnik / Telekom | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Najbolj zahtevni oziroma ljubitelji vsega najnovejšega boste verjetno raje posegli po paketu Mobilni Net Neomejeni 5G, saj poleg odlične hitrosti do 150/50 Mbit/s 'dovoli' vstop v svet mobilnih omrežij pete generacije. Prenos podatkov je tudi v tem primeru v omrežju Telekoma Slovenije neomejen, zato pa ta paket ne vključuje prenosa podatkov v območju EU-tarife.

Izbira dodatnih naprav

Pakete mobilnega interneta lahko uporabite v vsaki napravi, ki se lahko poveže v omrežje in ima ležišče za kartico SIM. Prav gotovo lahko svoje mesto najde kot druga kartica pametnega mobitela, čeprav je verjetnejša uporaba s tabličnim ali celo prenosnim računalnikom oziroma z modemom za mobilno omrežje, kajti vanj lahko brezžično ali žično povežemo vse svoje naprave. Zanimiv je predvsem Huawei CPE Pro 2 5G, saj, kakor pove že ime, podpira tudi mobilno omrežje 5G in obenem vse novejše tehnologije brezžičnega omrežja WiFi. Zahvaljujoč standardu WiFi 6 namreč dopušča nazivno hitrost v domačem brezžičnem omrežju vse do 3,6 Gbit/s in sočasen priklop do 16 naprav.

Telekomov Tehnik / Telekom | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Paketi mobilnega interneta so lahko zamenjava fiksnega priključka ali pa ga imamo za vsak slučaj, če je s prvim kaj narobe, dopušča prenizke hitrosti prenosa podatkov in (ali) preprosto želimo, da je vsa »hitrost« na voljo samo nam. Dostop do interneta je namreč v sodobnem življenju postal tako pomemben, da moramo imeti vedno na voljo rezervo. Nič nas namreč ne sme presenetiti!

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte