SiolNET. Digisvet Novice
6,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zvit način, kako ljudem preprečiti glasovanje na referendumu

6,25

termometer

Preprečitve glasovanja o neodvisnosti Katalonije se španske oblasti niso lotile le z gumijevkami, temveč tudi malce bolj taktično, saj so v zakulisju dogajanja izvedle kibernetsko operacijo in blokirale dostop do katalonskih spletnih strani z navodili, kje in kako glasovati na včerajšnjem referendumu.

Racija španske policije v eni od prokatalonskih organizacij v Barceloni, 21. september 2017. Racija španske policije v eni od prokatalonskih organizacij v Barceloni, 21. september 2017. Foto: Reuters

Španska policija je teden dni pred referendumom o neodvisnosti Katalonije vdrla v prostore organizacije PuntoCat, ki upravlja katalonske spletne domene .cat.

Oblasti so zasegle njihove računalnike, aretirale šest uslužbencev, ki so se policiji upirali, in - kar je najpomembneje - onemogočile dostop do spletnih strani, ki so volivce obveščale o prihajajočem referendumu.

Več spletnih strani, med drugim referendum.cat in ref1oct.cat, zdaj prikazuje sporočilo španske vojaške policije, da je bila ta spletna domena zasežena:

Katalonija Foto: zajem zaslona

Neodvisne skupine aktivistov za odcepitev Katalonije od Španije so v odziv na akcijo španske policije postavile nove spletne strani z informacijami o referendumu, kot je referendum.party.

Španske oblasti so jih nekaj dni pred referendumom blokirale, kar pomeni, da jih povprečni katalonski uporabnik brez naprednega računalniškega znanja ne more več videti. 


Preberite še:

-> Podobnosti in razlike med slovensko in katalonsko potjo do samostojnosti
-> Kaj bi odcepitev gospodarsko močne Katalonije pomenila za gospodarstvo Španije?
-> Kdo vse si v Evropi želi neodvisnosti #video
-> Se bo Španija razletela na kose?


Katalonci Špance obtožujejo vmešavanja v delo telekomunikacijskih operaterjev

Katalonska vlada je v odziv na blokirane spletne strani z domeno .cat na Evropsko komisijo naslovila odprto pismo, v katerem špansko vlado obtožuje, da je telekomunikacijskim operaterjem naročila, naj določenim katalonskim uporabnikom nezakonito omejijo dostop do svetovnega spleta.

Zasežena je bila tudi spletna domena katalonske nacionalne skupščine (assembly.cat), a so jo nemudoma znova postavili na evropski domeni assembly.eu.  Zasežena je bila tudi spletna domena katalonske nacionalne skupščine (assembly.cat), a so jo nemudoma znova postavili na evropski domeni assembly.eu.  Foto: zajem zaslona

Španska vlada to zanika, a neodvisni internetni opazovalci so res naleteli na sledi blokiranja določenih domen, ki naj bi ga izvajalo nekaj španskih telekomunikacijskih operaterjev, ne pa vsi. 

Španija je pritisnila tudi na veliki Google

Dan pred katalonskim referendumom je ameriško veliko internetno podjetje Google prejelo odlok španskega vrhovnega sodišča, naj iz digitalnega servisa Google Play nemudoma umakne aplikacijo z imenom On Votar 1-Oct (vir). 

Šlo je za katalonskim uporabnikom namenjeno aplikacijo z informacijami, kako in kje lahko glasujejo na nedeljskem referendumu o neodvisnosti Katalonije. Šlo je za katalonskim uporabnikom namenjeno aplikacijo z informacijami, kako in kje lahko glasujejo na nedeljskem referendumu o neodvisnosti Katalonije. Foto: zajem zaslona

Google je moral na zahtevo španskega sodišča blokirati e-poštni naslov razvijalca sporne aplikacije Onvotar1oct@gmail.com, da ne bi v prihodnosti objavil še kakšne podobne. 


Podobnosti in razlike med slovensko in katalonsko potjo do samostojnosti

Kaj bi odcepitev gospodarsko močne Katalonije pomenila za gospodarstvo Španije?

Kdo vse si v Evropi želi neodvisnosti #video

Se bo Španija razletela na kose?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin