Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
15.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

računalniška varnost Ryanair Michael O'Leary Travis Kalanick Tim Cook App Store Apple pametni telefoni Uber

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 15.25

6 let, 7 mesecev

Zakaj je Tim Cook skoraj odstranil Uber iz Applove tržnice z aplikacijami?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Travis Kalanick | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ali je Uber res imel (ne)skrite nečedne namene, kar je razjezilo Apple, ali gre zgolj za varovalo proti zlorabam ukradenih kreditnih kartic in mobilnih telefonov?

Prvi mož Appla Tim Cook je Uberju zagrozil, da bo odstranil njihovo aplikacijo iz svoje tržnice z aplikacijami Apple Store. O dogodku iz leta 2015 je poročal ameriški časnik The New York Times.

Apple je namreč ugotovil, da je Uber iznašel način, kako posamično identificirati posamezne iPhone (fingerprinting) in jim slediti – celo takrat, ko bi uporabnik odstranil Uberjevo aplikacijo iz svojega pametnega telefona ali svojo napravo ponastavil na tovarniške nastavitve.

Uber podobno kot Ryanair

Prav drzne poteze so značilnost prvega moža Uberja Travisa Kalanicka, zaradi česar je Uber hitro rasel – a ne brez konfliktov na poti. Ne gre le za sodne spore, kjer se lomijo kopja, ali je Uber prevozniška storitev ali storitvena platforma, temveč tudi za druge očitke. Na Kitajskem mu na primer očitajo tudi finančne nepravilnosti, ki naj bi jih zagrešil, ko je želel (agresivneje) krepiti Uberjevo poslovanje na Kitajskem.

Njegov odnos bi lahko primerjali tudi s prvim možem nizkocenovnega prevoznika Ryanair Michaela O'Learyja, ki z drznim neomajnim pristopom ustvarja uspeh svoji družbi, a zagotavlja tudi veliko snovi za poročila in včasih tudi vzbuja nezadovoljstvo uporabnikov. Pojavljajo se tudi obtožbe, da Uber s tajnimi programi skuša prelisičiti državne organe in slediti konkurenčnim voznikom, je pa tudi v sporu v zvezi z intelektualno lastnino z enim od razvijalcev samovozečih avtomobilov.

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je verjetno eden od redkih, ki je prvega moža Uberja v svoj prav lahko prepričal v zelo kratkem času. | Foto: Reuters Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je verjetno eden od redkih, ki je prvega moža Uberja v svoj prav lahko prepričal v zelo kratkem času. Foto: Reuters

Trk dveh silakov

Apple prepoveduje zgoraj opisani fingerprinting, a naj bi Uber skušal to obiti tako, da je v aplikaciji spremenil kodo in zemljepisno izločil Applov sedež v kalifornijskem kraju Cupertino, zaradi česar Applovi uslužbenci te prakse ne bi zaznali.

A so jo, zaradi česar sta Applov in Uberjev prvi mož hitro sedla za skupno mizo. Cook je bil jasen: ali boste to ustavili ali ne boste več del Applovega App Stora. Kalanick, ki sicer redkokdaj priznava ovire na svoji poti, je bil tako močno presenečen nad Cookovo odločnostjo, da je nemudoma pristal na Applovo zahtevo, še poroča The New York Times.

Uber: Ni sledenje, temveč preprečevanje zlorab

Uber je medtem v odgovoru za spletni medij The Verge zatrdil, da uporabnikom, ki so izbrisali njihovo aplikacijo, ne sledijo. "Imamo varovalne mehanizme, s katerimi prevarantom preprečujemo nalaganje aplikacije in podatkov ukradenih kreditnih kartic na ukradene pametne na telefone, ki po dragih vožnjah pobrišejo podatke s telefonov in tako v nedogled."

Ne spreglejte