Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
26. 7. 2019,
18.05

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

3

Natisni članek

kriptovaluta Hrvaška bitcoin pošta

Petek, 26. 7. 2019, 18.05

4 leta, 9 mesecev

Velika novost hrvaške pošte: na obali Jadrana do kun že brez evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

3

Hrvatska pošta, Hrvaška pošta | Promocijska grafika Hrvatske pošte, ki prikazuje postopek menjave kriptovalut za kune, uporabnikom storitve želi vesele počitnice. To najverjetneje pomeni, da želi Hrvaška s postopnim uvajanjem kriptovalut na bolj "vsakdanje" lokacije privabiti tudi kakšnega turista več.  | Foto Hrvatska pošta

Promocijska grafika Hrvatske pošte, ki prikazuje postopek menjave kriptovalut za kune, uporabnikom storitve želi vesele počitnice. To najverjetneje pomeni, da želi Hrvaška s postopnim uvajanjem kriptovalut na bolj "vsakdanje" lokacije privabiti tudi kakšnega turista več.

Foto: Hrvatska pošta

V več kot tisoč poštnih poslovalnicah na Hrvaškem bo v prihodnje mogoče kune kupiti tudi s kriptovalutami, je oznanila Hrvatska pošta. Pilotni projekt je že v teku na obali Jadrana, bitcoin in še štiri druge kriptovalute je za kune mogoče zamenjati na treh lokacijah v Zadru. Poteza Hrvatske pošte ni presenetljiva, saj hrvaške oblasti naklonjenosti kriptovalutam oziroma z njimi povezani tehnologiji ne skrivajo. 

Slovenija kripto
Novice Hvalnica Sloveniji: To je država, po kateri se je treba zgledovati

Od 15. julija lahko lastnik kriptovalut bitcoin, ether, ripple, stellar in EOS vstopi v tri od štirih poslovalnic Hrvatske pošte v obalnem mestu Zadar in z njimi kupi kune.

Ena od poslovalnic Hrvatske pošte, kjer je mogoče kriptovalute zamenjati za kune, je tudi v turistično zelo obiskanem starem mestnem jedru Zadra.  | Foto: Google Street View Ena od poslovalnic Hrvatske pošte, kjer je mogoče kriptovalute zamenjati za kune, je tudi v turistično zelo obiskanem starem mestnem jedru Zadra. Foto: Google Street View

Postopek je preprost: lastnik kriptovalute prek obrazca pošti pove, kaj in koliko bi rad zamenjal za kune, prek svoje digitalne denarnice s kriptovalutami na pametnem telefonu skenira kodo QR za izvedbo transakcije in pošto zapusti z gotovino.

Hrvatska pošta kriptopreobrazbo svojih nekaj več kot tisoč poslovalnic izvaja v sodelovanju s podjetjem Electrocoin, ki na Hrvaškem že pet let upravlja menjalnico kriptovalut Bitcoin mjenjačnica

Odzivi na nov korak Hrvatske pošte, ki je na spletu pogosto tarča ostrih kritik zaradi počasnosti določenih osnovnih storitev, so večinoma pozitivni. "Ali je to konec sveta? Kapo dol Hrvatski pošti, končno en pameten projekt," je na Facebooku pošto pikro pohvalil eden od uporabnikov.

Elipay, Eligma, Tuš 1
Novice Novost v slovenskih trgovinah: "Verjetno ste prvi, ki je plačal tako"

Poteza Hrvatske pošte nastavlja ogledalo pripravljenosti hrvaških oblasti za vpeljavo tehnologije, na kateri temeljijo kriptovalute, oziroma tako imenovanega blockchaina v državno infrastrukturo. 

Hrvatska pošta je v 100-odstotni lasti države. Novosti, ki jih prinaša uporabnikom, so zato lahko tudi neposreden odsev interesov hrvaške vlade. | Foto: STA , Hrvatska pošta je v 100-odstotni lasti države. Novosti, ki jih prinaša uporabnikom, so zato lahko tudi neposreden odsev interesov hrvaške vlade. Foto: STA ,

Pred oznanilom Hrvatske pošte, da bo postala tudi menjalnica kriptovalut, se je eden največjih premikov na tem področju na Hrvaškem zgodil konec januarja letos, ko so oblasti v Zagrebu razkrile strategijo za selitev celotne mestne birokracije na blockchain.

Pri tem ni šlo zgolj za osnutek načrta, ki bi bil uresničen v daljni prihodnosti, saj je Zagreb že iskal izvajalca del, za posel pa se je med drugim potegoval tudi Deloitte, največja revizijska hiša na svetu. 

Preberite tudi:

Bitcoin, kriptovaluta, kriptovalute
Novice Trgu kriptovalut se obeta ena največjih sprememb do zdaj
Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov
Novice Je niti v ozadju novačenja Slovencev v ljubljanskih hotelih vlekla mafija?
Libra
Novice Vse, kar morate vedeti o novi valuti libra, ki prihaja leta 2020

 

 

 

Ne spreglejte