Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
15.16

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametna ura izdelek

Četrtek, 30. 1. 2014, 15.16

1 leto, 8 mesecev

Vašega izdelka ni med ponaredki? Slabo za vaš posel.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekoč je veljalo, da ponaredki izdelkov uglednih blagovnih znamk predstavljajo veliko težavo proizvajalcev. Bodo podjetja v bodoče razočarana, če njihove stvaritve ne bodo na dnevnem redu "piratov"?

Naslednja velika stvar v svetu zabavne elektronike naj bi bile pametne ure, nekakšni križanci med mobilnimi telefoni in zapestnimi urami. Tako vsaj menijo tržni analitiki in velika podjetja, kot je na primer Samsung, ki je že razvil takšne napravice. Kljub vsemu pa nad omenjeno novotarijo ni opaziti pretiranega navdušenja med kitajskimi ponarejevalci. Prav to pa bi moralo skrbeti uveljavljene proizvajalce, menijo nekateri.

Ponarejevalci imajo "dober nos" za nove trende Kitajska podjetja, ki so specializirana za izdelavo ponaredkov, imajo po poročanju spletne strani CNN "dober nos" za nove trende in proizvode, ki bi se pri potrošnikih lahko "prijeli". Poznavalec kitajskega trga je za omenjeno spletno stran dejal, da tam trenutno ni opaziti ponaredkov pametnih ur.

"Za zdaj na trgu ni nobenih kopij pametnih ur. Na voljo so samo originali," pravi neimenovani direktor veletrgovca, ki je v tej azijski državi specializiran za področje zabavne elektronike. "Morda bomo dobili ponaredke v roku nekaj mesecev. Ne vem, za zdaj zanje ni dovolj zanimanja," pravi.

Čeprav je kitajski trg ponaredkov že večkrat povzročal glavobole uveljavljenim tehnološkim igralcem, kot so Apple, Samsung in HTC, pa nekateri analitiki svarijo, da obstaja slabša stvar kot to, da nekdo kopira tvoje izdelke – to je, da jih povsem ignorira.

Ni zanimanja, ni ponaredkov Alf Rehn, profesor s finske univerze Abo, ki se že dalj časa ukvarja s fenomenom piratstva, svari, da je pomanjkanje ponaredkov resno opozorilo. "Piratstvo je dokaz, da je za določen proizvod veliko zanimanje. Tisti, ki sicer zanj niso pripravljeni plačati polne cene, vseeno želijo proizvod imeti, četudi ne originalnega," pravi Rehn in dodaja: "Brez zanimanja tudi ni potrebe po ponarejanju. Očitno za Samsungovo pametno uro še ni takšnega zanimanja."

V primerih velikega zanimanja se tako pogosto zgodi, da ponaredki na trg pridejo še pred originali. "Ponarejeni iPhoni so bili na trgu mesece, preden je Apple tja poslal svoj original," doda Rehn.

Na takšne navedbe se je za CNN sicer že odzval Samsung, ki je zapisal, da je njihova pametna ura Gear "globalno gledano prejela dober odziv potrošnikov". Podjetje poudarja, da so samo v prvih dveh mesecih prodali 800 tisoč primerkov. Predstavnik podjetja David Eun je dejal, da gre še za "zelen" proizvod, ki "še ni dozorel v nekaj posebnega".

Ne spreglejte