Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
9.13

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

iPhone 7 iPhone Apple iOS USB-C Andrej Pirnat

Četrtek, 3. 12. 2015, 9.13

5 let, 1 mesec

Vas zanima, kakšen bo iPhone 7?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na dan so začele prihajati prve informacije o telefonu iPhone 7. Prvič po več letih naj bi bil ta deležen bolj drastičnih sprememb, Apple pa naj bi trenutno testiral kar pet različnih modelov.

Do informacij o novem iPhonu se je dokopala kitajska spletna stran Weibo, ki si je v zadnjih nekaj letih zgradila sloves zanesljivega informatorja. Prenova iPhona je pričakovana, saj nanjo kaže že Applov vzorec pri izdelavi prejšnjih različic. Vsak iPhone, ki je v imenu nosil samo številčno oznako, je namreč prinesel kakšno večjo spremembo, medtem ko so različice z oznako S navadno izboljšale le malenkosti. Kljub temu naj bi sedmica, katere izid je napovedan za drugo polovico leta 2016, pošteno stopila iz okvirov svojih predhodnikov in prinesla radikalne novosti, ki jih je pričakoval le malokdo.

Nasvidenje, Lightning, pozdravljen, USB-C Med petimi modeli, ki naj bi jih imel Apple na svojem testnem poligonu, bo na uporabnike najverjetneje najbolj vplival tisti, ki odpravlja priključek Lightning in ga nadomešča z novim vhodom USB-C. Tega so pri Applu že uporabili na novem prenosniku MacBook, kjer je pravzaprav edini priključek, ki ga računalnik ima. Prehod na novi USB-standard je pričakovan tudi pri telefonih z operacijskima sistemoma Android in Windows Phone, v praksi pa bi to pomenilo poenoten način polnjenja pametnih telefonov.

Ali bo iPhone 7 najtanjši telefon na svetu? V skladu s svojo minimalistično filozofijo želijo pri Applu narediti tudi najtanjši telefon na trgu. Da bi to lahko dosegli, naj bi odstranili 3,5-milimetrski priključek za slušalke in s tem znatno zmanjšali debelino naprave. Če se bi to zgodilo, bi nalogo prenosa zvoka po slušalkah prevzela omenjena priključka USB-C ali Lightning (če se odločijo, da ga obdržijo).

Apple naj bi paketu seveda priložil slušalke z novim priključkom, bi pa to po pisanju Forbesa pomenilo precejšnjo zmešnjavo za druge proizvajalce slušalk, ki se držijo standarda 3,5 milimetra. Tega namreč uporabljajo praktično vse preostale naprave, od telefonov in tablic do računalnikov.

Ga bomo lahko polnili brez nadležnih kablov? Glede na potencialne spremembe priključkov se veliko govori tudi o podpori brezžičnega polnjenja. Natančnejših informacij, ki bi razkrivale, ali bo Applov izdelek uporabljal obstoječe standarde brezžičnega polnjenja ali so pri Applu morda izdelali svojo rešitev, še ni.

Glede na njihovo vodilo "pozno, vendar pravilno", ki se ga držijo skoraj pri vseh svojih izdelkih, pa gre pričakovati, da bodo brezžične standarde podprli šele, ko bodo ti ponudili primerljivo hitrost polnjenja kot ožičen način.

Kaj je bolje od enega fotoaparata? Dva fotoaparata. Kamera iPhona je bila od nekdaj svetlobna leta pred konkurenco, v zadnji generaciji pa so jo telefoni drugih proizvajalcev (LG, Sony) že začeli dohitevati. Vprašanje je, ali bo ta tekma še naprej izenačena. iPhone 7 naj bi bil namreč opremljen s kar dvema visokoločljivostnima kamerama, glavna pridobitev tega pa naj bi bil optični zum namesto dokaj neuporabnega digitalnega, ki ga pri svojih kamerah uporabljajo današnji telefoni.

Ker so pri Applu nameravali dve kameri vgraditi že v iPhone 6S, a so si v zadnjem trenutku premislili, je verjetnost, da ju bomo videli v sedmici, zelo velika.

Prstne odtise bo bral kar zaslon Senzorji za branje prstnih odtisov so zadnji trend pametnih telefonov. Proizvajalci jih vgrajujejo na bolj (tipka za prižig telefona) in manj (hrbtna stran telefona) posrečena mesta, njihov namen pa je poleg varovanja podatkov čim hitrejše odklepanje telefona. Kot pišejo na strani G for Games, nameravajo pri Applu stopiti še stopničko više.

Vgraditi jih namreč želijo naravnost v zaslon. Če bi jim to uspelo, bi se lahko znebili osrednje tipke za domači zaslon, ki je zaščitni znak iPhona že vse od njegovega začetka, prav tako pa bi pridobili kakšen centimeter pri velikosti ohišja, saj bi se zaslon tako razprostiral po vsej sprednji ploskvi. To bi pomenilo, da bi bila površina zaslona lahko še večja oz. da bi se mere telefona zmanjšale in bi postal primernejši za nošenje v žepu.

Ali je takšna tehnologija že pripravljena za splošno uporabo, še ni znano, je pa znano, da ima Apple v rokah patente zanjo.

Ne spreglejte