Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
12. 9. 2017,
18.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Twitter družbena omrežja Android mobilna aplikacija

Torek, 12. 9. 2017, 18.22

6 let, 6 mesecev

Udobje za nekatere uporabnike ali konformistično popuščanje?

Vam na Twitterju za sporočilo ni dovolj 140 znakov? Potem boste kmalu morda bolj zadovoljni.

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Twitter | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na družbenem omrežju Twitter pripravljajo možnost, da bi daljša besedila samodejno razdelili v več zaporednih (in oštevilčenih) objav po 140 znakov.

Twitter se je od drugih družbenih omrežij od začetka ločil po tem, da je dolžino posameznih sporočil omejeval na 140 znakov in tako spodbujal hipno izmenjavo kratkih (in relevantnih) sporočil.

Toda uporabnikom je marsikdaj težko strniti misel v 140 znakov, zlasti ker so vajeni vseh drugih družbenih omrežij, kjer te omejitve nikoli ni bilo. Še toliko težje je bilo, ko je Twitter v to omejitev štel tudi znake iz citirane spletne povezave ali omenjenega uporabniškega imena.

Poskusen vklop za nekatere

Pri tem niti ne mislimo na vse tiste uporabnike, ki bi želeli v posamezni čivk (tvit) stlačiti cele romane in s tem praktično izničiti glavno značilnost družbenega omrežja Twitter – posredovanje kratkih in hitrih (največkrat prvih) informacij.

Upravitelji omrežja Twitter so opazili, da kar nekaj uporabnikov lomi svoje daljše objave v več zaporednih in ustrezno oštevilčenih objav. Nekateri to počnejo na roke – najlažje je tako, da je vsak naslednji del odgovor na predhodno objavljeni del dolgega sporočila, pri čemer omejitev praktično ni (razen čisto uporabn(išk)e, da so predolge in preveč razkosane objave v Twitterju težko berljive in neprijazne).

Včasih 140 znakov preprosto ni dovolj za sporočilo. | Foto: Thinkstock Včasih 140 znakov preprosto ni dovolj za sporočilo. Foto: Thinkstock

V ta namen so na voljo tudi posebne aplikacije, tako za operacijski sistem Android kot tudi za Applov iOS, ki to naredijo samodejno. Ne glede na način izvedbe se je za to početje uveljavil pojem Tweetstorm.

Zato so, kot poročajo nekateri uporabniki uradne aplikacije Twitter za operacijski sistem Android, poskusno in postopoma začeli odpirati možnost ustvarjanja daljših sporočil. Te aplikacija sporočilo razreže v več čivkov, ki posamezno ne presegajo 140 znakov – a ne gre za javno preizkušanje nove funkcionalnosti.

Manj je lahko več

Za zdaj ni še nobenih namigov, kdaj bi ta funkcija lahko postala del neke od prihodnjih nadgradenj uradne aplikacije za Twitter.

Ko se to zgodi, bo marsikomu, ki ob vsaki objavi prehitro napolni 140 znakov, odleglo. Če bodo nekateri to izkoristili za res dolge objave (in če ne bo nobenih omejitev glede dolžine), Twitter gotovo ne bo več tisto, kar je od nekdaj bil in kar ga še vedno loči od vseh drugih družbenih omrežij.

Twitter sicer ima algoritme, ki spodbujajo avtorje, katerih tviti imajo več odziva, in kaznujejo tiste, ki utrujajo z dolgimi kačami, a ravno to, da sistem določa, kaj bodo videli in kaj ne, nekatere uporabnike zelo moti.

Ne spreglejte