Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 12. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

21

Natisni članek

picerija pica digizgodbe Dodo Pizza

Ponedeljek, 24. 12. 2018, 4.00

5 let, 3 mesece

V Slovenijo prihaja uspešna veriga picerij: kaj je njena posebnost?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

21

Dodo Pizza | Z verigo picerij Dodo Pizza se dogaja ravno nasprotno kot z izumrlo neletečo ptico, od katere so si izposodili ime. V samo sedmih letih od odprtja prvega lokala so se razširili na 433 lokacij po vsem svetu, do leta 2020 pa bodo odprli že 2.000 restavracij, napovedujejo. | Foto Dodo Pizza / Facebook

Z verigo picerij Dodo Pizza se dogaja ravno nasprotno kot z izumrlo neletečo ptico, od katere so si izposodili ime. V samo sedmih letih od odprtja prvega lokala so se razširili na 433 lokacij po vsem svetu, do leta 2020 pa bodo odprli že 2.000 restavracij, napovedujejo.

Foto: Dodo Pizza / Facebook

Januarja v Ljubljani vrata odpira prvi lokal s hitro prehrano Dodo Pizza. Gre za zelo uspešno rusko franšizo picerij, ki ima kljub mladosti, ustanovljena je bila šele leta 2011, že več kot 430 poslovalnic v 11 državah. Posebnost Dodo Pizze je, da ne pečejo zgolj pic, temveč so tudi tehnološko podjetje z napredno računalniško infrastrukturo, ki jim omogoča edinstveno poslovanje in odpiranje novih restavracij. 

Prvo slovensko picerijo Dodo Pizza bo od januarja 2019, točen datum odprtja bodo na družbenem omrežju Facebook sporočili v kratkem, mogoče obiskati na Ilirski ulici 4 v Ljubljani v gostinskem lokalu, ki ga je pred časom prodajala družba Mercator, d. d.

Kje bo Dodo Pizza v Ljubljani: 

Prihod na slovenski trg je že 21. maja letos napovedal direktor in ustanovitelj Dodo Pizze Fedor Ovčinikov, a podrobnosti sklenitve dogovora s partnerjem, ki bo v Sloveniji kot prvi prevzel franšizo, takrat še niso bile znane. 

Računalniška grafika ljubljanskega lokala Dodo Pizza:

Dodo Pizza | Foto: Dodo Pizza / Facebook Foto: Dodo Pizza / Facebook

Dodo Pizza je širitev v Slovenijo sicer načrtovala že zelo kmalu po ustanovitvi. Podatki o spletnih straneh na portalu register.si namreč razkrivajo, da je podjetje domeno dodopizza.si registriralo že leta 2013. 

picerija Verace, neapeljska pica
Trendi Poplava picerij v Ljubljani: so burgerji že preteklost?

Picerija, katere glavna ponudba sploh ni pica

Ustanovitelj Dodo Pizze Fedor Ovčinikov je v blogu, ki ga redno dopolnjuje na spletni strani dodopizzastory.com, večkrat poudaril, da je Dodo Pizza hkrati picerija in tehnološko podjetje

Dodo Pizza je v domači Rusiji po priljubljenosti zelo hitro izpodrinila prepoznavni ameriški Pizza Hut. Tam imajo tudi daleč največ restavracij, franšize pa so do zdaj odprli tudi v Estoniji, Belorusiji, Kazahstanu, Kirgiziji, Litvi, Romuniji, Uzbekistanu, Veliki Britaniji, na Kitajskem in v Združenih državah Amerike.  | Foto: Dodo Pizza Dodo Pizza je v domači Rusiji po priljubljenosti zelo hitro izpodrinila prepoznavni ameriški Pizza Hut. Tam imajo tudi daleč največ restavracij, franšize pa so do zdaj odprli tudi v Estoniji, Belorusiji, Kazahstanu, Kirgiziji, Litvi, Romuniji, Uzbekistanu, Veliki Britaniji, na Kitajskem in v Združenih državah Amerike. Foto: Dodo Pizza

Čeprav pečejo dovolj dobre pice, da so v zelo kratkem času postali največja veriga picerij v Rusiji in po vsem svetu odprli 433 poslovalnic, je glavni izdelek Dodo Pizze v resnici zmogljiva računalniška infrastruktura.

Razvili so jo sami, sestavljajo pa jo različne aplikacije, ki omogočajo učinkovitejšo pripravo in dostavo pic ter upravljanje poslovnega vidika vodenja picerije. Celotna računalniška infrastruktura je v oblaku, kar pomeni, da je do nje mogoče dostopati kjer koli na svetu. 

pica, picerija,
Trendi Italijan v Ljubljano pripeljal pico, kakršne pri nas še ni bilo #foto

Ta sistem je eden od razlogov, zakaj ima Dodo Pizza po vsem svetu toliko podružnic. Odprtje franšiznega lokala je z uporabo oblaka Dodo Pizze, ki ga je mogoče preprosto prilagoditi načrtovani velikosti restavracije, namreč izredno nezahtevno.

Vsak, ki želi odpreti franšizo, se mora sicer najprej udeležiti enomesečnega usposabljanja v Siktivkarju v Rusiji, ki je rojstni kraj Dodo Pizze. Na fotografiji prvi lokal Dodo Pizza v Siktivkarju in ustanovitelj verige Fedor Ovčinikov, ki je v ta posel vstopil zelo mlad.  | Foto: Dodo Pizza Vsak, ki želi odpreti franšizo, se mora sicer najprej udeležiti enomesečnega usposabljanja v Siktivkarju v Rusiji, ki je rojstni kraj Dodo Pizze. Na fotografiji prvi lokal Dodo Pizza v Siktivkarju in ustanovitelj verige Fedor Ovčinikov, ki je v ta posel vstopil zelo mlad.  Foto: Dodo Pizza

Restavracija, v kateri nihče ne skriva ničesar: picopeka lahko med pripravo pice gledate prek spletne kamere

Še ena posebnost Dodo Pizze je, da vodstvo podjetja vsakemu, ki bi ga to zanimalo, brez težav razkrije vse informacije o poslovanju verige picerij. Na uradni spletni strani je vsem na voljo pregled podatkov o tem, kakšne prihodke ima katera koli restavracija Dodo Pizze na svetu, na primer.

Podatki o dnevnih prihodkih za zdaj edine britanske restavracije Dodo Pizza. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Podatki o dnevnih prihodkih za zdaj edine britanske restavracije Dodo Pizza. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

K čim večji preglednosti poslov že od samega začetka teži ustanovitelj Fedor Ovčinikov, ki je prepričan, da s takšnim pristopom Dodo Pizza utrjuje status zaupanja vredne blagovne znamke. 

Odprtost ne velja le pri poslovnih številkah, temveč tudi pri najosnovnejši dejavnosti Dodo Pizze, se pravi pri peki pic. Ena od značilnosti naročanja pic prek spleta, ki je eno najmočnejših področij Dodo Pizze, je namreč, da lahko na spletni strani, na kateri je bilo oddano naročilo, kupec picopeka prek spletne kamere gleda med pripravo njegove pice. Kako je to videti, si lahko ogledate na slovenski spletni strani Dodo Pizze.

Fedor Ovčinikov, ustanovitelj podjetja Dodo Pizza. | Foto: Dodo Pizza Fedor Ovčinikov, ustanovitelj podjetja Dodo Pizza. Foto: Dodo Pizza
Še dve zanimivosti o Dodo Pizzi:

- Če si stranka zaželi dostavo na dom, se Dodo Pizza obvezuje, da bo pico dostavila v eni uri. Če se to ne bo zgodilo, bo stranka prejela kupon za brezplačno pico

- Dodo Pizza zdaj išče 300 slovenskih prostovoljcev za preizkušanje pice s suho salamo. Prijavite se lahko tukaj

Preberite tudi:

Trendi Picomat na Koroškem je postal prava atrakcija #video
Verace, neapeljska pica
Trendi Prava neapeljska pica pod Ljubljanskim gradom
Ne spreglejte