Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
13.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

2

Natisni članek

iOS pametni telefon iPhone 7S Plus iPhone 7S iPhone Apple

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 13.32

6 let, 6 mesecev

Ne pozabite Applove septembrske zvezde iz druge vrste

V senci novega silaka tudi iPhone 7S in 7S Plus: S prinaša steklo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

2

Apple Store, iPhone | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poleg nove generacije Applovih pametnih telefonov septembra pričakujemo tudi prenovo trenutno najbolj aktualnih: sedmica in 7 Plus bosta dobila bratca 7S in 7S Plus.

Medtem ko še vedno ne vemo, ali bo glavna zvezda septembrske Applove predstavitve imela oznako 8, Pro, Edition ali morda kar 10 ali X v čast desete obletnice prvega Applovega pametnega telefona, lahko pričakujemo, da bomo takrat spoznali tudi pametna telefona iPhone 7S in 7S Plus.

Tudi o njiju počasi curljajo namigi in podatki – kot kaže, bosta 7S in 7S Plus obdržala enako celotno obliko in velikost zaslona kot sedmici, to je 4,7 palca (11,9 centimetra) za manjšega in 5,5 palca (14,0 centimetra), a bosta nadgrajena s steklenim ohišjem na hrbtni strani.

O tem steklenem ohišju je prva poročala japonska tiskovna agencija Nikkei. Razvijali naj bi ga že od leta 2015, in sicer pri dolgoletnem Applovem partnerju Foxconn.

Zaslon OLED samo na paradnem iPhonu

Toda spremembe od 7 od 7S ne bodo samo zunanje: skladno s tradicijo se pričakuje, da bosta v primerjavi z lanskima sedmicama 7S in 7S Plus imela močnejši procesor in nekaj več pomnilnika, morda celo možnost brezžičnega induktivnega polnjenja. Toda zaslon OLED bo, kot kaže, ostal ekskluzivni privilegij za najnovejši iPhone naslednje generacije.

Applovim navdušencem ni težko čepeti ure in ure pred trgovinami samo zato, da bi čim prej dobili novega iPhona. Pripravite se, september prihaja!
 | Foto: Reuters Applovim navdušencem ni težko čepeti ure in ure pred trgovinami samo zato, da bi čim prej dobili novega iPhona. Pripravite se, september prihaja! Foto: Reuters

7S in 7S Plus bosta morda ostala tudi brez domače tipke na sprednji strani, njeno funkcijo pa bodo prevzeli zdaj že dobro razviti in veliko bolj zanesljivi optični bralniki prstnih odtisov, je poročal časnik New York Times, ki se sklicuje na svojega dobrega poznavalca razmer v Applu. Tako bi se zaslon tudi pri iPhonu lahko razširil na še večji del sprednje strani telefona, kot si za to prizadevajo tudi Applovi tekmeci.

Datum predstavitve bo lažje uganiti kot datum začetka prodaje

Če upoštevamo, da bo Apple ostal zvest svoji tradiciji, lahko pričakujemo, da bo svoje nove pametne telefone letos predstavil v torek, 12. septembra, ali sredo, 13. septembra, prodaja pa bi lahko stekla v petek, 22. septembra, ali v soboto, 23. septembra.

Točni datumi bodo znani šele, ko bo Apple razposlal vabila na dogodek, letos pa se, kot poroča portal 9to5Mac, lahko zgodi, da bi začetek prodaje prestavili za nekaj tednov, če se uresničijo namigi o začetku množične proizvodnje 7S in 7S Plus šele oktobra.

Temu nasprotuje poročanje časnika China’s Economic Daily News, ki je poročal, da vsi dobavitelji komponent pravočasno izpolnjujejo naročila in da vse teče skladno z načrti za septembrski začetek prodaje.

Apple svoje nove pametne telefone iPhone tradicionalno predstavlja septembra in jih dober teden pozneje začne tudi prodajati. To so bili datumi zadnjih treh generacij:

• iPhone 7: objava v sredo, 7. septembra 2016, začetek prodaje v petek, 16. septembra 2016,
• iPhone 6S: objava v sredo, 9. septembra 2015, začetek prodaje v soboto, 19. septembra 2015,
• iPhone 6: objava v torek, 9. septembra 2014, začetek prodaje v petek, 19, septembra 2014,
• iPhone 5S: objava v torek, 10. septembra 2013, začetek prodaje v petek, 20. septembra 2013,
• iPhone 5: objava v sredo, 12. septembra 2012, začetek prodaje v petek, 21. septembra 2012.

Cena?

Med neodgovorjenimi vprašanji o novincih 7S in 7S Plus, ki bosta zapolnila vrzel do superpremijske osmice, desetice ali kakorkoli ji bo ime, je tudi cena. Nobenega namiga, še manj pa objave.

Gotovo pa lahko z veliko stopnjo zanesljivosti ugibamo, da 7S ne bo cenejši od sedmice in da 7S Plus ne bo cenejši od sedmice s plusom. Mogoče je, da bo cena enaka kljub novostim in izboljšavam, ki jih 7S in 7S Plus prinašata, ne moremo pa izključiti, da se bodo dobrote poznale tudi na ceni.

Po spletu in tradicionalnih medijih sicer mrgoli še več namigov, med njimi so tudi takšni, ki so si popolnoma nasprotujoči. Kateri se bodo uresničili in kateri ne, bo najbrž znano že čez poldrugi mesec.

Ne spreglejte