SiolNET. Digisvet Novice
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Nemčiji v prihodnje dovoljene videoigre z nacističnimi simboli

0,14

termometer

Računalniška igra, ešport
Foto: Reuters

V računalniških in videoigrah v Nemčiji se lahko v prihodnje pojavljajo tudi nacistični simboli, je danes sporočilo nemško združenje, ki nadzoruje področje videoiger. Protiustavni simboli se namreč lahko pojavljajo, če so ti del umetnosti ali so namenjeni uprizarjanju zgodovinskih dogodkov, poročajo nemški mediji.

Nemško združenje igričarske industrije Game po novi ureditvi samonadzora računalniške in videoigre v celoti prepoznava kot kulturni medij. Nemški organ za samonadzor zabavne programske opreme (USK) lahko zdaj dovoli vstop na trg tudi igram, ki vsebujejo simbole protiustavnih organizacij.

Pred novo uredbo je namreč več iger v originalni podobi kršilo nemški kazenski zakonik, ki prepoveduje protiustavne simbole, med katerimi so tudi nacistični kljukasti križi. Igre so morali tako, preden so lahko prišle na nemški trg, spremeniti. Med drugim priljubljeno igro Wolfenstein, kjer so morali nacističnemu voditelju Adolfu Hitlerju zbrisati značilne brke, svastike so spremenili v trikotnike. Pri nekaterih igrah pa so morali popolnoma spremeniti zgodbo.

Želeli so isto obravnavo kot v filmih

Številni so se pritoževali nad poseganjem v avtorsko delo in zahtevali, da se igre obravnava tako kot filme. Te se razume kot umetnost in zato so v njih dovoljeni protiustavni simboli.

USK, ki sicer med drugim določa starostno omejitev za igre, bo tako v prihodnje tudi pregledoval, ali so igre v skladu z novo uredbo. Po novem bodo tako pri določanju starostne omejitve upoštevali tudi, kakšen je namen protiustavnih simbolov. Še naprej bodo prepovedani takrat, ko so namenjeni poveličevanju ali oglaševanju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin