Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
22. 11. 2013,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ciper univerza valute evro

Petek, 22. 11. 2013, 10.53

8 let

Univerza v Nikoziji sprejema Bitcoin kot plačilno sredstvo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Največja ciprska zasebna univerza je tako postala prva akreditirana univerza na svetu, kjer bodo od pomladi študentje lahko svoje obveznosti poravnali tudi s to digitalno valuto.

Za to se niso odločili, ker bi tudi sami poskusili špekulirati z valutnimi posli, temveč zato, da bi nekaterim študentom omilili transakcijske težave in da bi razvili svoje praktično znanje na tem področju, so pojasnili predstavniki univerze, ki šteje okoli pet tisoč študentov. Prvi finančnik največje ciprske univerze Christos Vlachos je ob tem dodal, da se še kako zavedajo, da je digitalna valuta del neizogibnega tehnološkega razvoja, ki bo pripeljala do pomembnih inovacij v spletnem poslovanju, finančnih sistemih, mednarodnih plačilih in globalnem ekonomskem razvoju. Takoj jih bodo zamenjali v evre Bitcoin bo veljavno plačilno sredstvo tudi pri ustanovah zunaj ciprskega glavnega mesta, ki so povezane z Univerzo v Nikoziji, vključno z medicinsko fakulteto v Londonu, ki je skupen projekt z londonsko univerzo St. George, fakultetami v ciprskih mestih Limassol in Larnaca ter oddelkom, ki ponuja programe v Grčiji, Romuniji in tudi prek interneta kakor tudi za mednarodne programe izmenjave, kot je Erasmus. Prejete Bitcoine bodo sicer takoj ob prejemu zamenjali v evre, je še pojasnil, kar mu ne gre zameriti, saj je Bitcoin, kot kažejo tudi dogodki prejšnjih tednov, zelo podvržen valutnim nihanjem.

Vlachos meni, da bo novica o sprejemu Bitcoinov za plačilo šolnin zanimiva predvsem za študente iz Afrike, ki študirajo na daljavo v internetnih programih in zanje plačujejo mesečno, saj so v teh državah stroški mednarodnih nakazil izjemno visoki, celo do deset odstotkov vrednosti plačila. Podiplomski program digitalnih valut Spomladi, ko bodo začeli sprejemati Bitcoine, bo Univerza v Nikoziji predstavila podiplomski program, ki bo vodil do naziva magistra znanosti digitalnih valut. Osnovni uvodni predmet tega programa bodo dodatno brezplačno ponudili javnosti v obliki študija na daljavo. "Prav tako bomo ciprsko vlado poskušali prepričati, da bo Ciper uveljavil kot pomembno vozlišče za trgovanje in bančno poslovanje z Bitcoini," je še povedal prorektor Univerze v Nikoziji, Andreas Polemitis.

Ne spreglejte