Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
3. 10. 2017,
18.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

lažne novice Facebook SPÖ FPÖ ÖVP Christian Strache Christian Kern Sebastian Kurz volitve Avstrija

Torek, 3. 10. 2017, 18.07

6 let, 6 mesecev

Avstrijski predvolilni škandal

Umazana predvolilna vojna z lažnimi Facebook stranmi

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Sebastian Kurz in Christian Kern | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dva tedna pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji tamkajšnje politično ozračje zastrupljajo manipulacije prek lažnih strani na družbenem omrežju Facebook in odkriti medsebojni napadi dveh velikih strank.

Za stranmi "Resnica o Sebastianu Kurzu" in "Mi za Sebastiana Kurza" na družbenem omrežju Facebook, ki celo z rasističnimi in antisemitskimi vsebinami odkrito blatijo glavnega kandidata stranke ÖVP Sebastiana Kurza, stoji marketinški strokovnjak Tal Silberstein in njegovo marketinško podjetje, ki je do srede avgusta vodilo del predvolilne kampanje njihovih tekmecev, socialdemokratske stranke SPÖ, sta odkrili avstrijski časnik Die Presse in časnik Profil.

Vzajemno obmetavanje z obtožbami

Silbersteina naj bi osebno najel avstrijski kancler in predsednik stranke SPÖ Christian Kern, a tako Kern kot vodstvo stranke vpletenost v njegova početja zanikata. Zatrjujejo, da je stranka prekinila sodelovanje s Silbersteinom, ko so ga v Izraelu zaslišali zaradi domnevne vpletenosti v več korupcijskih afer.

Še več, SPÖ zdaj obtožuje ÖVP, češ da so prav oni ustvarili te strani na družbenem omrežju. "Imate spoznanja, ki jih ima lahko samo nekdo, ki zelo dobro ve, za kaj gre," je Kern povedal Kurzu na nedavnem televizijskem soočanju.

Največ koristi od tega škandala vlečejo svobodnjaki

Ta umazana vojna še najbolj koristi tretjim – desni stranki FPÖ, katere prvi mož Christian Strache odlična izkorišča razprtije dveh glavnih avstrijskih strank za svojo politično in predvolilno promocijo. "To je absolutno dno politične nekulture," je komentiral Strache in tako pristavil mnenju mnogih Avstrijcev.

Avstrijci gredo 15. oktobra na predčasne parlamentarne volitve, ker je avstrijski zunanji minister in predsednik stranke ÖVP maja napovedal izstop iz koalicije v vladi kanclerja Kerna. Razlog: nezadovoljstvo javnosti nad delom velike koalicije in velike razlike med koalicijskima partnerjema.

Zadnje raziskave javnega mnenja prednost dajejo konservativni ljudski stranki ÖVP, ki bi lahko dobila tretjino glasov, sledijo pa jim skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) z dobro četrtino. Socialdemokratom (SPÖ) raziskave napoveduje dobro petino glasov, za prestop štiriodstotnega praga pa se še borijo Zeleni.

Ne spreglejte