Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
24. 3. 2015,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Samsung Android Google

Torek, 24. 3. 2015, 11.46

8 let

Tudi prednameščeni programi bodo odstranljivi

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Samsungovih mobilnih napravah je že ob nakupu nameščeno veliko programov, ki jih uporabniki redkokdaj uporabljajo, a jih ni mogoče odstraniti. Obeta se sprememba ...

Samsung je eden od tistih proizvajalcev mobilnih naprav, ki v upanju na čim večje število kupcev med drugim namešča kar zajeten kup programov na vsako svojo novo mobilno napravo. Toda pri večini uporabnikov je učinek prav nasproten: le redki se odločijo za uporabo teh programov, poglaviten razlog za nezadovoljstvo je, da teh programov, podobno kot Googlovih programov, ki naj bi bili sistemski del operacijskega sistema Android, ni mogoče odstraniti. Lahko se jih skrije, lahko se jih ustavi, a brez sistemskih posegov v napravo in njen operacijski sistem ("rootanje") jih ni mogoče odstraniti in tako sprostiti dragocenega dela shrambe na mobilni napravi. Prisluhnili uporabnikom ali zgolj spoštujejo zakon? Samsung je na svojem uradnem blogu sporočil, da bosta najnovejša Samsungova paradna konja Galaxy S6 in Galaxy S6 Edge omogočala preprosto odstranitev vseh neželenih programov, torej tudi tistih, ki jih je namestil proizvajalec, brez kakršnihkoli dodatnih posegov v operacijski sistem. Na spletni strani Phone Arena ugibajo, da je ta Samsungova odločitev posledica novega južnokorejskega zakona, ki narekuje preprosto možnost odstranitve vsake aplikacije, ki bi bila lahko že nameščena ob nakupu mobilne naprave.

Toda ravno v tem je zanka, ki bi lahko razočarala uporabnike na našem delu sveta. Ni namreč nujno, da bo Samsung spoštoval določila tega južnokorejskega zakona tudi na drugih trgih, kar bi pomenilo, da bomo pri nas in še marsikje še vedno ostali talci prednameščenih programov. Toda če bodo prisluhnili željam uporabnikov in podatkom o (ne)uporabljanju njihovih prednameščenih programov, bo edino logično, da možnost odstranjevanja vseh neželenih programov ponudijo vsem.

Ne spreglejte