SiolNET. Digisvet Novice
1,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump: Prodaja TikToka v šestih tednih, sicer bo prepovedan

1,46

termometer

Donald Trump
Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je dal kitajskemu lastniku priljubljenega kitajskega spletnega družbenega omrežja za deljenje videoposnetkov TikTok šest tednov časa, da proda svojo ameriško enoto ameriškemu podjetju. Če se za to ne bo odločil, bo omrežje v ZDA prepovedano, je napovedal v ponedeljek.

"To mora biti ameriško podjetje ... lastništvo mora biti naše," je dejal Trump in dodal, da nočejo nobenih težav z varnostjo. Ob tem je potrdil, da je ameriški tehnološki velikan Microsoft že v pogajanjih za TikTok. Ta je še posebej priljubljen med mladimi, ki ustvarjajo in spremljajo kratke videe, ter ima po vsem svetu okoli milijardo uporabnikov, piše STA.

Presenetljivi pogoji za ameriškega kupca

Predsednik je ob roku za prodajo, 15. septembru, postavil še presenetljive nove pogoje morebitnemu ameriškemu kupcu. Kot je dejal, bo moralo namreč pri nakupu priti do "pomembnega izplačila" ameriški zakladnici, ki je posel spodbudila oziroma ga bo omogočila. "Podjetja nimajo nobenih pravic, če jim jih mi ne damo," je bil jasen.

Lastnik TikToka je sicer podjetje Bytedance, ki ga je leta 2012 ustanovil Zhang Yiming. Ta je v ponedeljek opozoril, da obstaja resna možnost prisilne prodaje ameriške veje.

TikTok Novice Trump: ZDA bodo prepovedale TikTok

Prodaja naj bi se zgodila po tem, ko je več visokih predstavnikov ZDA zatrdilo, da TikTokova aplikacija na pametnih telefonih predstavlja grožnjo ameriški nacionalni varnosti, saj naj bi omogočala delitev na milijone osebnih podatkov Američanov s kitajskimi obveščevalnimi službami.

Na Kitajskem so to v ponedeljek zanikali in opozorili, da bi morale ZDA prenehati zlorabljati argument nacionalne varnosti, na katerega se sklicujejo, da upravičujejo svojo diskriminatorno politiko zoper tuje države.

Ali Peking pripravlja protiudarec?

Danes medtem kitajski državni mediji poročajo, da Peking ne bo privolil v ameriško "krajo" kitajskega tehnološkega podjetja, in omenjajo protiukrepe zoper ameriške pritiske. Peking bo najverjetneje previden pri uvajanju primerljivih omejitev za ameriška podjetja na Kitajskem, a ima na voljo številne možnosti za maščevanje, piše časnik China Daily.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin