Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
13. 11. 2020,
11.31

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 epidemija ukrepi Francija

Petek, 13. 11. 2020, 11.31

3 leta, 5 mesecev

Potrpljenje in razumevanje jih minevata

Tri petine Francozov krši epidemiološke ukrepe

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Francija, ukrepi, policija, epidemija | Policisti na ulicah francoskih mest preverjajo resničnost navedb na izjavah, ki upravičujejo izhod iz bivališč med ponovnim zaprtjem države. | Foto Reuters

Policisti na ulicah francoskih mest preverjajo resničnost navedb na izjavah, ki upravičujejo izhod iz bivališč med ponovnim zaprtjem države.

Foto: Reuters

Raziskava francoskega inštituta za preučevanje javnega mnenja Ifop je pokazala, da ukrepe jesenskega zaprtja države oziroma tako imenovanega "lockdowna" Francozi spoštujejo veliko manj kot ob spomladanski zapori družbe.

Kar 60 odstotkov Francozov je tokratne epidemiološke ukrepe kršilo vsaj enkrat, je pokazala raziskava. Največkrat je šlo za navajanje lažnega razloga na izjavi za upravičenost gibanja, ki jo morajo v Franciji izpolniti podobno, kot je v Sloveniji zahtevana pisna izjava za prehajanje med občinami, pa tudi za srečanja in druženja s prijatelji ter člani (širše) družine.

koronavirus covid test
Novice Tudi na Zahodu ponarejajo negativne rezultate testov na koronavirus

Ta delež je za polovico večji kot spomladi, ko je v podobni raziskavi v prvih šestih tednih strogih epidemioloških ukrepov kršenje priznalo 40 odstotkov Francozov, je še poročala tiskovna agencija AFP.

Kar tri petine Francozov je v raziskavi priznalo, da so vsaj enkrat kršili omejitve tokratnih ukrepov proti epidemiji covid-19. | Foto: Reuters Kar tri petine Francozov je v raziskavi priznalo, da so vsaj enkrat kršili omejitve tokratnih ukrepov proti epidemiji covid-19. Foto: Reuters

Vseh prekrškov več kot spomladi

Napačne oziroma neutemeljene razloge je na svoje izjave vsaj enkrat napisalo 24 odstotkov vprašanih, enak odstotek pa se jih je v nasprotju z ukrepi srečalo s kakšnim članom (širše) družine.

Ugur Sahin, Özlem Türeci, BioNTech
Novice Zakonca, ki bosta svet odrešila karantene

Vsak peti v tej raziskavi je priznal, da se je v obdobju tokratnih ukrepov vsaj enkrat srečal s prijatelji, zaradi česar je kršil preventivne ukrepe.

Vsak enajsti je ukrepe kršil zaradi zmenka z zdajšnjim ali potencialnim novim partnerjem oziroma partnerico, kar je ravno tako za polovico več kot v obdobju spomladanskih ukrepov, ko je ta delež znašal šest odstotkov.

Švedska koronavirus
Novice Tudi na Švedskem rast koronaštevilk povzroča skrbi

Drugi val ukrepov sproža več depresije

Raziskava je potrdila, da so jesenski ukrepi, za katere še ne moremo biti prepričani, da se ne bodo zavlekli v zimo, veliko večje psihično breme kot spomladanski – vsaj za Francoze, ki so odgovarjali na vprašanja v raziskavi.

V spomladanskem času je delež tistih, ki so se počutili depresivno, znašal 20 odstotkov, med zdajšnjimi ukrepi pa je poskočil na 28 odstotkov.

Francoski premier Jean Castex in francoski minister za zdravje Olivier Veran na redni tiskovni konferenci o stanju epidemije covid-19 v Franciji | Foto: Reuters Francoski premier Jean Castex in francoski minister za zdravje Olivier Veran na redni tiskovni konferenci o stanju epidemije covid-19 v Franciji Foto: Reuters

V Franciji skoraj dvakrat večja skupna smrtnost zaradi covid-19 kot pri nas

V Franciji, ki ima 67 milijonov prebivalcev, je do zdaj umrlo več kot 42 tisoč ljudi zaradi bolezni covid-19 ali z njo – to je preračunano okrog 1.280 življenj na število prebivalcev Slovenije, kjer je umrlih s covid-19 okrog 720.

Francija je ostre epidemiološke ukrepe, s katerimi želi ukrotiti tokratni drugi val epidemije bolezni covid-19, znova uvedla 30. oktobra, potem ko so jih postopoma zaostrovali v najbolj prizadetih delih države.

Koronavirus v Franciji
Novice Francija uvaja policijsko uro za Pariz in druga mesta

Vidijo luč na koncu predora, a ukrepi morajo še ostati

Podobno kot drugod po svetu tudi v Franciji drugi val odnaša več življenj kot prvi spomladanski – v ponedeljek je v Franciji s covid-19 umrlo 551 ljudi, kar je najbolj črna številka v tej državi od začetka pandemije.

V Franciji tako ostajajo veljavni vsi ukrepi kljub upanju trgovcev, da bodo zaradi majhnih znakov potencialnega izboljšanja vendarle odprli tudi trgovine z nenujnimi potrebščinami in tako preprečili njihovo nadaljnje propadanje, poroča francoski časnik Le Monde. Prezgodaj je še za sprostitev, sta prepričana tako francoski premier Jean Castex kot francoski minister za zdravje Olivier Veran.

Ne spreglejte