SiolNET. Digisvet Novice
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Evropa od Severne Amerike prevzema neslavno prvo mesto

Tega bi se Evropa res morala sramovati

1,58

termometer

otrok, zloraba, internet, strah
Foto: Thinkstock

Evropa postaja glavno svetovno stičišče grafičnih in video vsebin s spolno zlorabo otrok.

V najnovejšem letnem poročilu britanske ustanove za ugotavljanje in odpravljanje nedopustnih vsebin Internet Watch Foundation (IWF) ugotavljajo, da je 60 odstotkov vseh nedopustnih spletnih vsebin s spolno zlorabo otrok doma v Evropi (kamor za namene te raziskave prištevajo tudi Rusijo in Turčijo). Prešteli so jih nekaj več kot 34 tisoč.

Glede na prejšnje leto je to povečanje za skrb vzbujajočih 19 odstotnih točk.

Nizozemska na vrhu sramotilnega stebra

V istem poročilu še ugotavljajo, da je na vrhu evropskih držav, kjer so na strežnikih spravljene omenjene nezakonite vsebine, Nizozemska.

Kot poglavitni razlog za tak velik premik izpostavljajo izboljšane načine poročanja in ukrepanja severnoameriških ponudnikov interneta, kar je nedopustne vsebine pregnalo drugam – očitno predvsem v Evropo. Pred tem je namreč neslavni primat pripadal severnoameriški celini.

V poročilu za leto 2015 so ugotovili, da je bilo 57 odstotkov vseh spletnih vsebin z otroškimi zlorabami na severnoameriških strežnikih, a se je v enem letu ta delež zmanjšal na 37 odstotkov.

Nadzor učinkuje, a povpraševanje kljub temu močno narašča

Ameriška zakonodaja internetnim ponudnikom narekuje, da morajo obvestiti oblasti, ko na svojih strežnikih najdejo uporabniške vsebine z zlorabami in drugo nedopustno vsebino. Čeprav učinkovitejši nadzor preganja takšne vsebine na strežnike drugod po svetu, število prijav, ki jih prejmejo ameriške oblasti, iz leta v leto narašča.

Leta 2015 so tako prejeli več kot 4,4 milijona prijav, lani pa dobrega 8,2 milijona. Letos bo, če se bo trend nadaljeval, ta številka še večja, saj so že do sredine marca prejeli dva milijona prijav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin