Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
1. 11. 2019,
19.44

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

5

Natisni članek

okolje drevesa digizgodbe nedeljska znanost Slovenija zna Slovenija zna

Petek, 1. 11. 2019, 19.44

4 leta, 5 mesecev

Neobičajen spopad za prestiž svetovnih bogatašev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

5

Elon Musk | Elon Musk, prvi mož električnih avtomobilov Tesla in proizvajalca vesoljskih plovil SpaceX, je Zemlji prek iniciative #TeamTrees kot prvi "kupil" milijon novih dreves. | Foto Reuters

Elon Musk, prvi mož električnih avtomobilov Tesla in proizvajalca vesoljskih plovil SpaceX, je Zemlji prek iniciative #TeamTrees kot prvi "kupil" milijon novih dreves.

Foto: Reuters

Velepodjetnik Elon Musk, ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey, direktorica YouTuba Susan Wojcicki, DJ Alan Walker in nekateri drugi svetovno znani posamezniki so se znašli v boju "kdo da več", katerega končni izid pa bo našemu planetu prinesel nekaj dobrega. Udeležili so se namreč okoljskega izziva Team Trees, katerega cilj je do 1. januarja 2020 financirati posaditev 20 milijonov novih dreves. 

Dobrodelnega izziva Team Trees, o katerem se glas na spletu trenutno bliskovito širi prek ključne besede #TeamTrees, se je na pobudo gledalcev svojih videoposnetkov domislil Američan Jimmy Donaldson, ki je bolj znan po vzdevku MrBeast.

Gre za internetnega superzvezdnika, čigar kanalu na spletni strani YouTube, kamor Donaldson zvečine objavlja poljudnoznanstvene in duhovite videoposnetke, sledi več kot 25 milijonov ljudi. 

Jimmy Donaldson oziroma MrBeast je malo za šalo in malo zares med drugim dejal, da je iniciativa #TeamTrees tudi njegovo opravičilo naravi, ker "sem včasih rad zažigal stvari". | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Jimmy Donaldson oziroma MrBeast je malo za šalo in malo zares med drugim dejal, da je iniciativa #TeamTrees tudi njegovo opravičilo naravi, ker "sem včasih rad zažigal stvari". Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Namen izziva #TeamTrees, kar v neposrednem prevodu pomeni Ekipa za drevesa, je do 1. januarja zbrati dovolj sredstev za posaditev 20 milijonov dreves po vsem svetu.

Donaldson pri financiranju saditve dreves sodeluje z neprofitno okoljevarstveno organizacijo Arbor Day Foundation, eno največjih tovrstnih na svetu, ki iniciative na področju pogozdovanja organizira že skoraj pol stoletja. Z vsakim podarjenim dolarjem bodo posadili eno drevo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Repost @mrbeast - Me and the boys spent days planting trees!! GO WATCH THE NEW VIDEO! #teamtrees

A post shared by #TeamTrees (@teamtreesofficial) on

Izziva #TeamTrees, ki ga je Jimmy Donaldson v posebnem videoposnetku predstavil pred natanko enim tednom, 25. oktobra, so se udeležili tudi nekateri svetovno znani posamezniki, ki so za nameček začeli tekmovati, kdo bo dal več. 

Superjahte
Novice Pri naših sosedih tudi letos skrivno srečanje svetovne superelite

Milijarderji in milijonarji želijo prvo mesto na seznamu največjih donatorjev

Največ denarja, in sicer za milijon in eno drevo, kar pomeni 1.000.001 ameriški dolar (okrog 898.000 evrov), je v sredo primaknil Tobias Lütke, nemško-kanadski ustanovitelj trgovske spletne platforme in milijarder s premoženjem blizu treh milijard evrov. 

Lütke je s svojim prispevkom z vrha seznama radodarnežev vrgel velepodjetnika Elona Muska, ki je svojo donacijo v višini okroglega milijona dolarjev prav tako v četrtek oznanil na Twitterju in si uporabniško ime celo spremenil v Treelon

Elon Musk
Novice Genij ali norec? Po Muskovi najnovejši objavi marsikdo ni več prepričan.

Šestmestno število dolarjev in s tem tudi dreves so med drugim že prispevali tudi glasbenik Alan Walker, ki je prejšnjo soboto nakazal 100.001 dolar in si s tem začasno zagotovil prvo mesto med donatorji, direktorica YouTuba Susan Wojcicki (250 tisoč dreves), ustanovitelj družbenega omrežja Twitter Jack Dorsey (350 tisoč dreves), sodelavec Tobiasa Lütkeja v podjetju Shopify Jean-Michel Lemieux (150 tisoč dreves) in nenazadnje tudi oče projekta MrBeast (100 tisoč in nato še 100.002 drevesi, s čimer je na lestvici ponovno skočil pred Alana Walkerja).

Če bo šlo tako naprej, bo končni cilj dosežen veliko pred rokom

Do danes je uspelo iniciativi #TeamTrees zbrati že več kot 11 milijonov ameriških dolarjev. Organizacija Arbor Day Foundation namerava s sajenjem dreves pričeti takoj 1. januarja 2020, 20 milijonov pa jih bodo po vseh celina sveta z izjemo Antarktike posadili najkasneje do decembra 2022, napovedujejo

Udeležba se zaradi bliskovitega širjenja izziva po spletu povečuje izredno hitro. Osvežitev seznama najnovejših donacij namreč vsako minuto razkrije od deset do petnajst novih nakazil. Kdor želi, lahko prispeva s kreditno kartico ali prek plačilnega servisa PayPal. Najnižja mogoča donacija je eno drevo oziroma en ameriški dolar.

Drevesa
Novice Nenavaden pojav: če se v gozdu začnejo premikati tla, raje odidite

Drevesa sadi tudi slovensko podjetje

Lastno akcijo zbiranja sredstev za pogozdovanje je pred časom zagnalo tudi slovensko družinsko podjetje Mizarstvo Hrovat.

Gre za iniciativo Treecelet, prek katere je mogoče kupiti istoimenske zapestnice. Kupnina od vsake zapestnice, te stanejo od 20 do 25 evrov, je namenjena saditvi do petih dreves. Do danes so jih posadili že več kot 70 tisoč, navajajo na uradni spletni strani.

Projekt Treecelet pri pogozdovanju sodeluje z organizacijo Eden Reforestation Project, ki drevesa sadi na območjih, ki posledice zaradi krčenja gozdov trenutno čutijo najbolj, kot sta Madagaskar in deli Indonezije. 

Preberite tudi:

Evegreen
Novice Rekli so jim: "Tega ni mogoče narediti." Zdaj se zanje zanimajo po vsem svetu.
Bazeni Poolbox
Novice Slovenec gradi svojevrstne bazene, ki jih je mogoče postaviti na vsak vrt
Igračko
Novice Mladi slovenski oče iznašel rešitev za veliko težavo marsikaterega starša
Elipay, Eligma, Tuš 1
Novice Novost v slovenskih trgovinah: "Verjetno ste prvi, ki je plačal tako"
XLAB
Novice Slovenskemu podjetju sekira padla v med: postali so partnerji velikanov
Ne spreglejte