Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 8. 2020,
9.58

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča LG Electronics

Video: Jack on the Box

Foto: Osebni arhiv

Natisni članek

Gaming in zabava Gaming in zabava advertorial LG gaming računalniške igre računalnik monitor

Torek, 18. 8. 2020, 9.58

2 meseca

Štajerski "gamer", ki osvaja družbena omrežja

Vsebino omogoča LG Electronics

Video: Jack on the Box

Foto: Osebni arhiv

Jaka Krčovnik, znan tudi pod vzdevkom "Jack on the Box", je zanimiv, zgovoren najstnik in priljubljen vloger iz Maribora, ki živi novodobne tehnologije ter utrip vsakdana rad deli tudi z drugimi. Tudi svoje navdušenje nad igranjem računalniških iger. Mnogokrat se zgodi, da uporabniki varčujejo pri izbiri monitorja, kar je velika napaka, saj prav ta ne nazadnje določa končno uporabniško izkušnjo. Jaka je preveril, kako se monitorji serije LG Ultragear, konkretneje - model 27GL650F obnese v praksi.

Znamka LG že od nekdaj slovi po svojih monitorjih, še posebej po vrhunski kakovosti slike in funkcijah za višjo storilnost. Monitorji LG UltraGear za računalniške igre prinašajo najvišjo zmogljivost, potrebno za zabavo z računalniškimi igrami. Z visoko kakovostjo slike in izjemno hitrostjo so ti monitorji najboljša izbira za vse žanre iger. Ponudba modelov LG UltraGear igralcem zagotavlja konkurenčno prednost za igre na najvišji ravni, kjer lahko prav monitor pomeni razliko med zmago in ponovnim začetkom.

ODKRIJTE MONITORJE LG ULTRAEAR – USTVARJENE ZA PRAVE IGRALCE

LG Ultragear
Novice Ustvarjeno za prave igralce: vrhunski monitorji za izboljšano igralno izkušnjo

Jaka Krčovnik ima na različnih družbenih omrežjih skupaj več deset tisoč naročnikov, sledilcev, od tega največ na spletni platformi YouTube. Številka vseskozi narašča.

"Na svojem gamerskem YouTube kanalu, ki ga imam od leta 2016 in kjer predstavljam svoje življenje, v katerem ne manjka naprednih izdelkov in norih idej, imam trenutno 27.300 naročnikov," pove. Njegovi videoposnetki dosegajo tudi več kot 160 tisoč ogledov.

Vlogati je začel čisto po naključju, ko sta s sošolcem, ki je pri njem počitnikoval, za šalo posnela kratki video in ga nato objavila na YouTubu. Odziv na video je bil izredno dober, prav tako pa so nad njim bili navdušeni v šoli, kar ga je navdihnilo za ponovno snemanje. Dodaten zagon mu je dajalo število ogledov njegovih videov, ki se je le večalo. V začetku lanskega leta se je odločil, da bo začel snemati redno, vsaj enkrat na teden.

Ideje za vloge črpa iz vsakdanjega življenja in pripetljajev, včasih pa dobi kakšno čisto mimogrede ... V takem primeru si jo zapiše kar na telefon. Svojim gledalcem želi predstaviti poglede na svet, jih zabavati, hkrati pa opozoriti na – po njegovem mnenju – pravo pot.

Jack on the box | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

S konzole na računalnik

Kot pravi, igre na konzolah igra, odkar ve zase. "Računalniške igre pa sem začel igrati zelo pozno, pravzaprav šele pred letom in pol, ko sem ugotovil, da zgolj Playstation več ne zadošča mojim potrebam," poudarja in razloži, od kod umetniško ime Jack on the Box: "Nanaša se na igračko - klovna, ki skoči iz škatle. Pri meni je ravno nasprotno. Odprt sem do gledalcev, vse jim povem, zato sem "on the box", in ne "in the box". Z imenom se nisem pretirano ukvarjal, saj si nisem mislil, da bom pritegnil toliko ljudi." Pa se je motil.

Pri igranju računalniških iger mu je najbolj všeč večja izbira najboljših iger, predvsem tistih, ki so njemu še posebno pisane na kožo. "Pri konzolah si omejen z močjo naprave in z določeno grafiko, pri dobrih gamerskih računalnikih pa je vse to na najvišji ravni," izpostavlja.

Najprej šola, nato igre!

Pri igranju iger ima šestnajstletnik iz Štajerske strogo pravilo. "Vedno ima prednost šola. Ko uredim vse za šolo, so na vrsti računalniške igre. Je pa tega precej več kot nekoč. Danes pravzaprav ne mine dan, ko ne bi vsaj dve uri igral iger, včasih tudi po več ur," omeni.

Za zdaj na celostno poslanstvo še vedno gleda kot na hobi. Trenutno se Jaka z vloganjem ne more preživljati, a je kljub njegovi mladosti na njegovem kanalu kar nekaj sponzorskih sodelovanj. Ponudbo zavrne, če gre za nekaj, kar bi njegovim gledalcem škodovalo. "A vendarle sem na račun igranja iger v kombinaciji z vloganjem oziroma streamanjem že nekaj zaslužil," priznava.

Jack on the box | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Igrati z glavo in razmišljati tri korake vnaprej

Katere žanre iger pa ima najraje in kakšne so odlike dobrega "gamerja"? "Najraje imam battle royale, first person shooter, ko je dobra družba, pa tudi kakšne športne," odgovarja. In kakšni njegovi triki, nasveti za uspeh pri igranju iger? "Moja taktika je čim manj mirovanja in hitro napadanje, da se čim prej znebim nasprotnika. Treba je igrati z glavo, saj ti polno orožja ne pomaga nič, če nisi ob pravem času na pravem mestu. Dober gamer vztraja in se ne preda ob prvi oviri. Razmišlja tri korake vnaprej. Med igro nikoli ne "zadrema", saj je ves čas pri stvari," pove Jaka Krčovnik, ki se doslej še ni udeležil gaming tekmovanj, vendar pa se namerava kakšnega od njih v prihodnje udeležiti. Njegov največji vzornik na tem področju je Tfue, ki je eden izmed najboljših igralcev Fortnita.

Gaming - nezdrava navada: je res tako?

Gaming mnogi razumejo kot nezdravo, nesocialno navado. Pa je res tako? Kaj o tem meni sogovornik? "Kot pri vsaki stvari tudi pri gamingu ni dobro pretiravati. Poznamo primere, ko so strastni gamerji umrli zaradi dehidracije po večdnevnem igranju iger. To so ekstremni primeri. Dobri gamerji morajo biti bistrih misli, saj se morajo odločati bliskovito hitro, veliko morajo taktizirati, tako da gre pri tem za same pozitivne lastnosti. Gamerji, ki pa zaradi pretiravanja z igranjem iger zanemarijo svoje telo, lahko razlog za to sicer iščejo v gamingu, a jaz bi rekel, da so za to krivi kar oni sami," razmišlja mladi Mariborčan.

Kako pa ocenjuje priljubljenost gaminga, tekmovalnega in ljubiteljskega, ter streaminga pri nas v zadnjih letih v primerjavi z drugim državami?

Jack on the box | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

"Gaming pri nas je v zadnjih letih zelo napredoval. Poseben zagon so mu vsekakor dali streamerji, ki gaming sceno neprestano popularizirajo in s tem razvijajo neko novo sceno. Streaming je po mojem mnenju tako popularen, ker ljudje radi spremljajo, kako igrajo njihove priljubljene igre tisti, ki jih na gaming področju najbolj cenijo," razloži. Kdaj pa se je sam odločil za streamanje iger (prenašanje iger v živo op. p.)? "Za streamanje iger sem se odločil na prigovarjanje gledalcev mojih vlogov na YouTubu, to pa je bilo pred nekaj več kot letom dni," odgovori.

Pomen kakovostne opreme

Jaka Krčovnik se, jasno, zaveda pomena kakovostne opreme pri igranju računalniških iger. Tudi ko gre za izbiro monitorja. Kakšen pa je njegov nasvet za kakovosten monitor za igranje iger?

"Ne sme biti ne prevelik in ne premajhen, saj v monitor gledamo relativno od blizu. Meni najbolj ustreza 27-inčni. Ločljivost mora biti vsaj Full HD, najboljše pa je seveda kar 4K. Frekvenca osveževanja naj bo 144 Hz ali več," pove.

Po kakšnih parametrih se sam odloča za nakup? "Meni je ključni parameter frekvenca osveževanja, saj to pomeni, da bo slika tekoča. Seveda ob dovolj dobri ločljivosti. Velikost monitorja je še najmanj pomembna. Začetnik naj ima 24- do 27-inčnega s Full HD ločljivostjo in vsaj 144 Hz frekvenco osveževanja. Parametri pri naprednem gamerju pravzaprav večinoma niso kaj dosti drugačni, le da se pričakuje, da ima ločljivost zaslona 4K, pa tudi frekvenco tam do 200 Hz. Seveda obstaja še veliko drugih parametrov, a meni se ti trije zdijo najpomembnejši," meni sogovornik.

Igričarski monitorji LG UltraGear so ustvarjeni za zmagovanje. Odlikujejo jih raznolike integrirane funkcije z najboljšo zmogljivostjo, ki omogočajo igralcem, da se lahko popolnoma osredotočijo na tisto, kar je najbolj pomembno – igro.

ODKRIJTE MONITORJE LG ULTRAGEAR – USTVARJENE ZA PRAVE IGRALCE


IZPOSTAVLJAMO:

LG Ultragear | Foto: LG 27GL650F

kupi zdaj | Foto:


Ne spreglejte