SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sony in Panasonic vsak po svoje

1

termometer

Zgolj poldrugo leto je trajalo zavezništvo japonskih proizvajalcev potrošniške elektronike pri razvoju televizorjev z zasloni OLED.

Sony in Panasonic bosta verjetno še do konca tega meseca prekinila sodelovanje pri razvoju tenkih televizorjev z velikimi zasloni OLED (Oganic Light-Emitting Diode). Zasloni teh televizorjev zagotavljajo boljšo kakovost prikaza, svetlejšo sliko in varčnejšo uporabo energije kot današnji zasloni LCD ali LED, vse to še v bistveno tanjšem ohišju. Morda kdaj pozneje … Japonska proizvajalca, ki sta sicer velika tekmeca na svetovnih trgih, sta zavezništvo sklenila pred približno letom in pol v upanju, da bosta tako zmanjšala razvojna tveganja in znižala stroške razvoja in proizvodnje. Konec zavezništva med njima sicer ne izključuje možnosti, da bi pozneje poiskala nove možnosti sodelovanja v proizvodnji televizorjev OLED, pravijo neuradni viri, ki jih povzema svetovni tisk.

Prvi televizor z zaslonom OLED je Sony predstavil še leta 2007, takrat je diagonala zaslona televizorja merila zgolj 11 palcev (slabih 28 centimetrov). Na zadnjem sejmu CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegasu januarja lani (čez nekaj dni bo že naslednji) sta tako Sony kot Panasonic predstavila prototip televizorja OLED z diagonalo zaslona, ki meri 56 palcev (dobrih 142 centimetrov).

Zaradi drage proizvodnje cena ostaja visoka Južnokorejska proizvajalca Samsung in LG sta že letos trgu ponudila televizorje OLED z diagonalo zaslona 55 palcev (skoraj 140 centimetrov) in s tem usmerila trg tovrstnih naprav. Cena pa ostaja visoka, ker proizvajalci še niso našli načina za učinkovito nižanje stroškov proizvodnje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin