Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
20. 8. 2022,
15.47

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

70

Natisni članek

Meta Facebook proticepilci

Sobota, 20. 8. 2022, 15.47

1 leto, 8 mesecev

Šok za največjega proticepilca na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

70

Robert F. Kennedy mlajši | Roberta F. Kennedyja je zaradi širjenja dezinformacij že februarja lani s platforme vrgel Instagram, kjer je imel okrog četrt milijona sledilcev. | Foto Guliver Image

Roberta F. Kennedyja je zaradi širjenja dezinformacij že februarja lani s platforme vrgel Instagram, kjer je imel okrog četrt milijona sledilcev.

Foto: Guliver Image

Meta, krovna družba družbenih omrežij Facebook in Instagram, je dokončno odstranila uporabniški račun organizacije Children's Health Defense, verjetno najvplivnejšega proticepilskega združenja na svetu, ki ga vodi Robert F. Kennedy mlajši, nečak nekdanjega predsednika Združenih držav Amerike Johna F. Kennedyja. 

Sherri Tenpenny
Novice Zdravnica z napadi na cepivo zaslužila 1.400 povprečnih slovenskih plač

V podjetju Meta so kot glavni razlog za blokado Children's Health Defense na družbenih omrežjih navedli širjenje dezinformacij, povezanih s cepljenjem in drugimi ukrepi proti širjenju bolezni covid-19. CHD je nenehno kršil pravila Facebooka in Instagrama o deljenju lažnih informacij, zato so bili primorani ukrepati, so sporočili iz podjetja Meta.

Children's Health Defense Force je upravljavca največjega družbenega omrežja na svetu medtem obtožil cenzure in v izjavi za medije izrazil šok nad ugotovitvijo, ker naj bi bili njihovi profili odstranjeni brez predhodnega opozorila. 

Ostali so brez tako rekoč vseh največjih megafonov

Gre za hud udarec organizaciji, katere ustanovitelja Roberta F. Kennedyja mlajšega, nekdanjega okoljevarstvenega odvetnika, ki je svojo kariero pred skoraj dvema desetletjema posvetil sejanju dvomov v učinkovitost cepljenja, je ameriški Center za boj proti digitalnemu sovraštvu lani uvrstil med osebe, ki zaradi razpihovanja dezinformacij ogrožajo prizadevanja za končanje epidemije bolezni covid-19

Lažne novice, covid-19
Novice Dezinformacijski odred: to so osebe, ki ovirajo konec epidemije

Children's Health Defense je imel na spletu namreč daleč največjo skupnost med vsemi organizacijami in združenji, ki nasprotujejo cepljenju proti nalezljivim boleznim. Na vseh profilih skupaj so dosegali blizu milijon sledilcev. Njihove vsebine s proticepilsko propagando so v zadnjih letih na spletu sicer dosegle več desetkrat toliko uporabnikov. 

Organizacija ob tem, da nima več ogromnega dosega na Facebook in Instagramu, sicer že nekaj časa nima tudi dostopa do YouTuba. Še vedno so sicer aktivni na Twitterju, kjer imajo okrog 127.000 sledilcev, bolj obrobno prisotnost pa imajo tudi na nekaterih drugih platformah. 

Covid-19, cepivo, cepljenje
Novice Kdo ima v resnici velik finančni interes, da se nas cepi čim manj

Na spletu je sicer mogoče najti tudi kritike s strani tistih, ki vseeno podpirajo odločitev družbe Meta, da odstrani profile organizacije Children's Health Defence. Podjetju namreč očitajo, da je to potezo storilo prepozno, saj naj bi bila škoda že povzročena. "Zaklenili so vrata skednja po tem, ko je konj že pobegnil," se je pridušal eden od uporabnikov foruma Reddita. 

Od Kennedyjevih prizadevanj za zmanjšanje zaupanja javnosti v katero koli cepljenje se distancirajo tudi njegovi najožji družinski člani, ki menijo, da je "popolnoma zabluzil", je lani poročal ameriški medij The New York Times.   | Foto: Reuters Od Kennedyjevih prizadevanj za zmanjšanje zaupanja javnosti v katero koli cepljenje se distancirajo tudi njegovi najožji družinski člani, ki menijo, da je "popolnoma zabluzil", je lani poročal ameriški medij The New York Times. Foto: Reuters
Robert F. Kennedy mlajši si na čelu organizacije Children's Health Defense med drugim sicer pripisuje zasluge, da novopečeni starši zaradi njihovega nasprotovanja cepljenju proti bolezni covid-19 vedno manj zaupajo tudi rednim programom cepljenja proti nalezljivim boleznim za otroke in da posledično tudi manj zaupajo zdravnikom. To organizacija praznuje v času, ko so v ZDA in Veliki Britaniji ponovno potrdili primer okužbe z otroško paralizo (oziroma vzorce našli v odpadnih vodah), zelo nevarno otroško bolezen, ki je zaradi cepljenja veljala za izkoreninjeno tako rekoč po vsem svetu z izjemo peščice držav. 

Kennedy se je lani decembra sicer znašel na tnalu, ker se je izkazalo, da o cepljenju sicer ne posluša relevantnih strokovnjakov oziroma splošnega znanstvenega konsenza, upošteva pa svojo ženo, igralko Cheryl Hines. Ta je namreč zahtevala, da so morali biti vsi gostje, ki so se udeležili zabave na njunem domu, cepljeni proti bolezni covid-19. 

 

Ne spreglejte