Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
19. 9. 2019,
20.06

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

8

Natisni članek

digizgodbe Apple Disney Steve Jobs

Četrtek, 19. 9. 2019, 20.06

4 leta, 7 mesecev

Smrt Steva Jobsa je morda preprečila največji posel vseh časov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

8

Bob Iger, Steve Jobs | Bob Iger (levo) in Steve Jobs (desno) 12. septembra 2006 na dogodku, med katerim je Apple predstavil nov predvajalnik glasbe iPod in ponudbo Disneyjevih filmov na Applovi platformi za digitalno distribucijo vsebin iTunes. | Foto Reuters

Bob Iger (levo) in Steve Jobs (desno) 12. septembra 2006 na dogodku, med katerim je Apple predstavil nov predvajalnik glasbe iPod in ponudbo Disneyjevih filmov na Applovi platformi za digitalno distribucijo vsebin iTunes.

Foto: Reuters

Bob Iger, dolgoletni direktor medijske multinacionalke The Walt Disney Company, bo 1. oktobra izdal svojo avtobiografijo. V njej Iger med drugim opisuje svoj tako poslovni kot osebni odnos z velikim prijateljem Stevom Jobsom, ustanoviteljem tehnološkega podjetja Apple in filmskega studia Pixar, ki je umrl 5. oktobra 2011. Iger verjame, da bi z Jobsom, če bi bil danes še živ, dosegla dogovor o izpeljavi morda celo največjega posla v zgodovini - združitvi Appla in Disneyja v eno megakorporacijo. 

Steve Jobs
Novice Laž o zadnjih besedah Steva Jobsa, ki jo širijo tudi Slovenci

Bob Iger je direktor Disneyja postal oktobra 2005, ena prvih njegovih potez na čelu družbe pa je bilo popravljanje skrhanih odnosov s filmskim studiem Pixar, ki ga je leta 1986 ustanovil Steve Jobs.

Steve Jobs je januarja 2010 med predstavitvijo nove tablice iPad na njenem zaslonu predvajal z dvema oskarjema nagrajeni Pixarjev animirani film V višave (Up!).  | Foto: Reuters Steve Jobs je januarja 2010 med predstavitvijo nove tablice iPad na njenem zaslonu predvajal z dvema oskarjema nagrajeni Pixarjev animirani film V višave (Up!). Foto: Reuters

Disney je bil namreč dolgoletni distributer Pixarjevih celovečernih filmov. A ker se Jobsu kot šefu Pixarja in prejšnjemu direktorju Disneyja ni uspela dogovoriti o podaljšanju pogodbe, je Disneyju grozilo, da bo izgubil dostop do Pixarjeve čarobne paličice za ustvarjanje animiranih izrednih uspešnic, kot so Svet igrač, Iskanje malega Nema, Ratatouille, Wall-E. 

Novi direktor Disneyja Iger in Jobs sta januarja 2006 nato sklenila bolj dolgoročno partnerstvo: družba Disney je za 7,4 milijarde dolarjev (danes 8,5 milijarde evrov ob upoštevanju inflacije) preprosto kupila Pixar, Steve Jobs pa je postal član uprave Disneyja in tudi njegov največji delničar. 

Jobsov sedemodstotni lastniški delež v družbi The Walt Disney Company je po njegovi smrti leta 2011 podedovala njegova žena Laurene Powell-Jobs.  | Foto: Getty Images Jobsov sedemodstotni lastniški delež v družbi The Walt Disney Company je po njegovi smrti leta 2011 podedovala njegova žena Laurene Powell-Jobs. Foto: Getty Images

Laurene Powell Jobs
Novice Ena najbogatejših Zemljank: vsi poznajo njen priimek, kaj pa njo?

"Lahko sva si rekla karkoli, pa ni bilo zamer"

Po Disneyjevem prevzemu Pixarja Jobs in Iger nista postala le poslovna partnerja, temveč tudi velika prijatelja, je v odlomku svoje prihajajoče avtobiografije, ki ga je objavil ameriški medij Vanity Fair, poudaril Iger.

Jobs in Iger sta se namreč zelo pogosto družila zunaj pisarn, skupaj sta tudi dopustovala na Havajih. "To je bilo prijateljstvo, v katerem je lahko drugemu vsak rekel karkoli ali ga kritiziral, a se zaradi odkritosti nikoli nisva zares sprla," je razkril direktor Disneyja.

Ena prvih stvari, ki jih je Bobu Igerju (desno) leta 2006 povedal Steve Jobs (levo), je bilo dejstvo, da se mu je rak trebušne slinavke razširil na jetra. Po Jobsovem mnenju je Iger moral vedeti, v kaj se podaja z nakupom Pixarja,s katerim je Jobs postal tudi največji delničar Disneyja. | Foto: Reuters Ena prvih stvari, ki jih je Bobu Igerju (desno) leta 2006 povedal Steve Jobs (levo), je bilo dejstvo, da se mu je rak trebušne slinavke razširil na jetra. Po Jobsovem mnenju je Iger moral vedeti, v kaj se podaja z nakupom Pixarja,s katerim je Jobs postal tudi največji delničar Disneyja. Foto: Reuters

Lisa Brennan-Jobs
Novice Nova razkritja o največji "črni piki" legendarnega Steva Jobsa

Največji posel v zgodovini

Iger še danes verjame, da bi, če Jobs 5. oktobra 2011 ne bi izgubil dolgoletnega boja z rakom trebušne slinavke, skupaj sprejela odločitev, ki bi pretresla poslovni svet.

"Če bi bil Steve danes še vedno živ, bi združila podjetji Apple in Disney oziroma se o tej možnosti vsaj zelo resno pogovarjala," je Iger zapisal v svoji avtobiografiji. 

Iger tega najverjetneje ne piše samo zato, da bi prodal več knjig. Tržni analitiki so namreč res že večkrat ugibali o možnostih za združitev obeh podjetij pod eno streho oziroma o Applovem nakupu Disneyja. 

Vprašanje je, ali bi bila izvedba takšnega posla danes sploh mogoča. Velika tehnološka podjetja so v ZDA v zadnjem času pogosto tarča nadzora regulatorjev, implikacije nastanka potencialne bilijonske megakorporacije ob združitvi Appla in Disneyja pa bi si verjetno prislužile posebno pozornost ameriških oblasti.  | Foto: Reuters Vprašanje je, ali bi bila izvedba takšnega posla danes sploh mogoča. Velika tehnološka podjetja so v ZDA v zadnjem času pogosto tarča nadzora regulatorjev, implikacije nastanka potencialne bilijonske megakorporacije ob združitvi Appla in Disneyja pa bi si verjetno prislužile posebno pozornost ameriških oblasti.  Foto: Reuters

Če bi se takšen posel zgodil danes, bi šlo za najdražji prevzem v zgodovini

Apple bi moral za Disney plačati 246 milijard ameriških dolarjev (222 milijard evrov), kolikor trenutno znaša tržna kapitalizacija Disneyja.

Zanimivo je, da je imel Apple v začetku tega leta pri roki skoraj toliko gotovine: januarja so v objavi četrtletnih finančnih rezultatov razkrili, da razpolagajo z 245 milijardami dolarjev. 

Steve Jobs, Mercedes
Novice Direktorjev mercedes vedno na mestu za invalide, imel je poseben razlog

Zgodovinskega prevzema najverjetneje (še) ne bo, a ne le zato, ker je Steve Jobs mrtev
Apple TV Plus | Foto: Apple Foto: Apple Iger se je pred kratkim oddaljil od Appla. Ko je ta z napovedjo začetka delovanja platforme za predvajanje filmov in TV-serij Apple+ postal neposreden tekmec Disneyja in njegove prihajajoče podobne storitve Disney+, sta podjetji postali neposredna tekmeca.

Apple je skorajšnji zagon Apple+ oznanil 10. septembra ob predstavitvi novih iPhonov, na isti dan pa je Bob Iger tudi odstopil s položaja člana Applove uprave, v kateri je imel pomembno vlogo od leta 2011. Ali je Igerjev odstop povezan z Apple+, uradno ni znano, se je pa zaradi Disney+ zagotovo pojavilo navzkrižje interesov. 

Preberite tudi:

Jeff Bezos
Novice Svet se smeji nenavadni vojski najbogatejšega Zemljana
Novice Pred 40 leti je odklonil priložnost, da postane milijarder. Kje je danes?
Superjahte
Novice Pri naših sosedih tudi letos skrivno srečanje svetovne superelite
Jan Koum
Novice Jan Koum: odraščal je brez tekoče vode, zdaj živi in zapravlja kot kralj
Ne spreglejte