Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
21. 9. 2020,
14.12

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

9

Natisni članek

OneCoin Ruja Ignatova FinCEN

Ponedeljek, 21. 9. 2020, 14.12

3 leta, 7 mesecev

Slovenski tajkun in kriptokraljica v mednarodni aferi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

9

Deutsche Bank | V aktivnosti, ki sicer niso eksplicitni dokazi pranja denarja, a nanj močno namigujejo, so bile vpletene nekatere največje banke na svetu, je razkrila dolgotrajna analiza dokumentov Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev. Na fotografiji sedež Deutsche Bank v Frankfurtu. | Foto Reuters

V aktivnosti, ki sicer niso eksplicitni dokazi pranja denarja, a nanj močno namigujejo, so bile vpletene nekatere največje banke na svetu, je razkrila dolgotrajna analiza dokumentov Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev. Na fotografiji sedež Deutsche Bank v Frankfurtu.

Foto: Reuters

V finančnem svetu odmeva afera, podobna Panama Papers iz leta 2016. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je razkril za poldrugi bilijon evrov sumljivih bančnih transakcij med letoma 2000 in 2017 ter vplivne posameznike v ozadju (domnevnega) pranja denarja. Med tistimi, ki jih posebej navajajo, je tudi ženska, ki je dobro znana nekaj tisoč Slovencem, saj je v piramidni shemi ukradla njihov denar. Dokumenti razkrivajo tudi vpletenost slovenskega tajkuna Darka Horvata.

Volk iz Kijeva, Jakob Keselman
Novice "Volk iz Kijeva": obraz velike operacije, ki meri tudi na Slovence

Sveženj poročil o denarnih transakcijah FinCEN Files vsebuje 2.657 zaupnih dokumentov o nekaj več kot 2.100 sumljivih bančnih aktivnostih, o katerih so uslužbenci bank širom sveta v obdobju med letoma 2000 in 2017 obveščali ameriški urad za preprečevanje pranja denarja (ali krajše FinCEN). 

Uslužbenci bank so uradu ZDA za preprečevanje denarja prijavljali samo sumljive transakcije v ameriških dolarjih. | Foto: ICIJ Uslužbenci bank so uradu ZDA za preprečevanje denarja prijavljali samo sumljive transakcije v ameriških dolarjih. Foto: ICIJ

Dokumenti razkrivajo, da so banke gledale stran, ko so vplivne osebe iz sveta organiziranega kriminala, oligarhi in politični veljaki prek njih prenašali ali pa pri njih polagali denar sumljivega izvora. 

Daleč največ "umazanega" denarja, 1,1 bilijona evrov oziroma 1.300 milijard ameriških dolarjev, se je med letoma 2000 in 2017 prelilo prek računov nemške Deutsche Bank, sledijo ameriške JPMorgan Chase, Standard Chartered in Bank of New York Mellon, britanski Barclays in HSBC, kitajska Bank of Chinna in znova ameriške Bank of America, Citibank in Well Fargo. 

Vloga Slovenije

Slovenija pranje denarja | Foto: ICIJ Foto: ICIJ
Iz dokumentov je razvidno, da je bilo 71 morebitnih sumljivih transakcij zabeleženih tudi v Sloveniji. Na račune pri slovenskih bankah je bilo položenih 2,87 milijona dolarjev, v tujino pa z njih poslanih 11,23 milijona dolarjev. 

Slovenski neodvisni preiskovalni medij Oštro, ki je sodeloval pri analizi dokumentov FinCEN Files, je danes sicer razkril, da je s sumljivim pretakanjem denarja prek svetovnih bank, šlo je za 48 milijonov ameriških dolarjev, povezan tudi pidovski tajkun in nekdaj eden od najbogatejših Slovencev Darko Horvat. Njegov denar ni potoval prek slovenskih, temveč prek tujih bank.

Darko Horvat od leta 2012 živi v Londonu. | Foto: Mediaspeed Darko Horvat od leta 2012 živi v Londonu. Foto: Mediaspeed
Darko Horvat je sicer bil ustanovitelj in predsednik uprave poslovnega sistema Aktiva Naložbe, ki je za sabo pustila pravo razdejanje - opeharjene slovenske državljane in stomilijonski dolg do slovenskih bank. Horvat se je pred leti preselil v London, informacije o tem, s čim se ukvarja danes, pa so zelo skope

Zloglasna kriptokraljica med vplivneži, ki so od bank dobili "posebno" pomoč

Ruja Ignatova, OneCoin | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Foto: YouTube / Posnetek zaslona

V elitni družbi vplivnih posameznikov in posameznic, ki jih je Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev v povezavi s sumljivimi transakcijami navedel posebej, je tudi Ruja Ignatova, samooklicana kriptokraljica iz Bolgarije.

Ignatova je pod pretvezo izuma nove kriptovalute zgradila piramidno shemo OneCoin in od več milijonov ljudi po vsem svetu, med njimi je bilo tudi več tisoč Slovencev, iztržila več kot tri milijarde evrov. 

Dokumenti FinCEN Files razkrivajo, da je Ignatova, ki je sicer pogrešana že od oktobra 2017, v obdobju med letoma 2015 in 2016 med 13 bankami prenesla okrog 116 milijonov evrov.

Bolgarka, ki je bila na vrhu hierarhije OneCoina, naj bi od vplačil žrtev osebno zaslužila skoraj pol milijarde evrov. 

Ruja Ignatova
Novice Pravljic je konec: razkrita resnica o kriminalnem imperiju "kriptokraljice"

Med mednarodno znanimi imeni, ki jih navaja arhiv FinCEN Files, so še Paul Manafort, nekdanji svetovalec in vodja volilne kampanje predsednika ZDA Donalda Trumpa, Muktar Abljazov, nekdanji predsednik kazahstanske banke BTA Bank, ki je bila leta 2009 vpletena v eno od največjih bančnih goljufij v zgodovini, Oleg Deripaska, nekdaj najbogatejši Rus, Isabel dos Santos, angolska milijarderka, Dmitro Firtaš, vplivni ukrajinski poslovnež z domnevnimi povezavami z organiziranim kriminalom, in Atiku Abubakar, nekdanja podpredsednica Nigerije.

Preberite tudi:

Novice Zloglasno piramidno shemo rešujejo z jahto izginule "kriptokraljice"
Ne spreglejte