Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
27. 2. 2021,
13.21

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

46

Natisni članek

Siol plus kriptovaluta kriptovalute Gramatik Denis Jašarević

Sobota, 27. 2. 2021, 13.21

2 leti, 11 mesecev

Slovenski glasbenik v petih minutah zaslužil 1,3 milijona evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

46

Gramatik, Denis Jašarević | Portorožan Denis Jašarević - Gramatik je računalniško glasbo začel ustvarjati že pri trinajstih letih, leta 2008 pa se je po podpisu pogodbe z glasbeno založbo preselil v New York. Izdal je že dvanajst studijskih albumov. | Foto Facebook/Gramatik

Portorožan Denis Jašarević - Gramatik je računalniško glasbo začel ustvarjati že pri trinajstih letih, leta 2008 pa se je po podpisu pogodbe z glasbeno založbo preselil v New York. Izdal je že dvanajst studijskih albumov.

Foto: Facebook/Gramatik

"Še vedno težko opišem, kako se počutim glede tega, kar se je zgodilo," je Denis Jašarević, svetovno znani ustvarjalec elektronske glasbe, poznan pod imenom Gramatik, v petek zapisal na družbenem omrežju na Facebooku. Na inovativen način, ki je veliki večini glasbenikov še vedno povsem tuj, je namreč pokril izpad dohodka v letu 2020, ko je bila zaradi bolezni covid-19 po vsem svetu onemogočena organizacija koncertov.

Denis Jašarević oziroma Gramatik velja za enega od glasbenih pionirjev v svetu kriptovalut in blockchaina, tehnologije veriženja podatkovnih blokov, na kateri so zasnovane kriptovalute, kot je bitcoin.

Leta 2017 je kot prvi glasbenik na svetu izdal lastni kriptožeton GRMTK in nanj vezal svoje prihodke od glasbenega ustvarjanja. Kupci, ki so GRMTK dobesedno razgrabili, so kriptožeton lahko porabili za nakupe Gramatikove glasbe in vstopnic za njegove koncerte. 

Damian Merlak
Novice Edinstven vpogled v življenje osmega najbogatejšega Slovenca

Gramatikov poziv glasbeni industriji: skočite na vlak, to je prihodnost 

Jašarević trende zdaj narekuje tudi v vse bolj vroči kriptopanogi, tako imenovani NFT.

Kaj pa je pravzaprav NFT? Gre za kratico za non-fungible tokens, ki pomeni nenadomestljive kriptožetone. V primerjavi z bitcoinom ali katero drugo kriptovaluto, ki je zamenljiva, lahko npr. en bitcoin prodamo in kupimo drugega, pa smo na istem. Zaradi tega je NFT edinstven. Če bitcoin prodamo, ga lahko nazaj dobimo le na tak način, da kupimo istega. Ob dejstvu, da ga je kupec, seveda, pripravljen prodati.

 Vrednost dveh bankovcev za deset evrov je na trgu povsem enaka. Če en bankovec za deset evrov zamenjamo z drugim bankovcem za deset evrov, nismo izgubili ali pridobili ničesar. Enega NFT medtem ne moremo zamenjati z drugim, saj ni dveh, ki bi si bila enaka.  | Foto: Unsplash Vrednost dveh bankovcev za deset evrov je na trgu povsem enaka. Če en bankovec za deset evrov zamenjamo z drugim bankovcem za deset evrov, nismo izgubili ali pridobili ničesar. Enega NFT medtem ne moremo zamenjati z drugim, saj ni dveh, ki bi si bila enaka. Foto: Unsplash

Nenadomestljivi kriptožetoni so zaradi svoje unikatnosti in redkosti v zadnjem času namreč postali zelo priljubljeni pri zbirateljih, ki so zanje pripravljeni plačati tudi več tisoč evrov.

Nekateri ustvarjalci digitalnih vsebin, ko sta grafična umetnost ali glasba, na nenadomestljive kriptožetone vežejo tudi lastništvo svojih izdelkov. Če kdo kupi tak NFT, se lastništvo umetnine ali pesmi prenese nanj. To je postal tudi vir prihodkov za nekatere avtorje.

Ena prvih demonstracij, kako delujejo nenadomestljivi kriptožetoni, imenovani NFT, je bila priljubljena igra CryptoKitties, v kateri so igralci zbirali sličice muck. Vsaka od njih − kriptomucka − je imela lasten NFT in ni bila enaka drugi. Z muckami so lahko igralci nato trgovali oziroma si jih izmenjevali ali pa jih parili, pri čemer so nastajali novi nenadomestljivi kriptožetoni z novimi edinstvenimi muckami. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Ena prvih demonstracij, kako delujejo nenadomestljivi kriptožetoni, imenovani NFT, je bila priljubljena igra CryptoKitties, v kateri so igralci zbirali sličice muck. Vsaka od njih − kriptomucka − je imela lasten NFT in ni bila enaka drugi. Z muckami so lahko igralci nato trgovali oziroma si jih izmenjevali ali pa jih parili, pri čemer so nastajali novi nenadomestljivi kriptožetoni z novimi edinstvenimi muckami. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na "ta vlak" je kot eden prvih glasbenikov skočil tudi Denis Jašarević, kar se mu je za zdaj obrestovalo. Pretekli konec tedna je v obliki NFT na dražbi ponudil dve svoji še neizdani pesmi.

Kot je zapisal na družbenem omrežju na Facebooku, je bilo vsega konec v "najbolj divjih petih minutah" njegovega življenja, končni izkupiček prodanih nenadomestljivih kriptožetonov pa je znašal 1,54 milijona ameriških dolarjev oziroma nekaj manj kot 1,3 milijona evrov. 

It’s still hard to really put into words how I feel about what happened here, but I made $1.54m with my music on the...

Objavil/a Gramatik dne Petek, 26. februar 2021

"Absolutno neverjetno je, da je petminutna dražba NFT pokrila katastrofalno izgubo prihodkov v preteklem letu, ko nismo mogli imeti turnej (zaradi pandemije bolezni covid-19, op. p.)," je presenečenje v objavi izrazil Gramatik. 

Svoje kolege iz glasbene industrije je tudi pozval, naj se čim prej podučijo o tem, kaj NFT sploh je, in "skočijo na ta vlak", ki pelje v prihodnost. "V tem primeru je znanstvena fantastika dobesedno postala resničnost," je še dodal.

NFT za zdaj predstavlja neznaten del celotnega kriptotrga, a se je obseg trgovanja z njim v zadnjem letu povečal kar za štirikrat, vrednost vseh transakcij pa je znašala več kot 200 milijonov evrov. | Foto: Unsplash NFT za zdaj predstavlja neznaten del celotnega kriptotrga, a se je obseg trgovanja z njim v zadnjem letu povečal kar za štirikrat, vrednost vseh transakcij pa je znašala več kot 200 milijonov evrov. Foto: Unsplash

Preberite tudi:

Nicehash
Novice O njih je pisal ves svet: preživeli so največji rop v zgodovini Slovenije
Jurij Toplak, Slavko Vesenjak
Novice Slovenska pravnika proti korporaciji, ki si je premislila čez noč
Bitcoin
Novice Svarilo strokovnjaka: "Odrasli možje bodo jokali"
Ne spreglejte