Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
25. 3. 2021,
22.02

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,01

8

Natisni članek

grožnje Mark Zuckerberg Facebook facebook

Četrtek, 25. 3. 2021, 22.02

3 leta

Šefi so potihoma odločili: grožnje s smrtjo so dovoljene

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,01

8

Pištola, orožje, grožnja | Na Facebooku lahko uporabniki, dokler jih v svojih objavah ne označijo, v imenu svobode govora nadlegujejo, žalijo ali tudi grozijo igralcem, pevcem, politikom, novinarjem, aktivistom, vplivnežem z več kot 100 tisoč sledilci in še marsikomu drugemu, ki ga Facebook prepoznava kot javno osebo. Tako rekoč kar koli lahko uporabniki napišejo tudi o osebah, ki so umrle pred letom 1900, in o izmišljenih osebah.  | Foto Unsplash

Na Facebooku lahko uporabniki, dokler jih v svojih objavah ne označijo, v imenu svobode govora nadlegujejo, žalijo ali tudi grozijo igralcem, pevcem, politikom, novinarjem, aktivistom, vplivnežem z več kot 100 tisoč sledilci in še marsikomu drugemu, ki ga Facebook prepoznava kot javno osebo. Tako rekoč kar koli lahko uporabniki napišejo tudi o osebah, ki so umrle pred letom 1900, in o izmišljenih osebah. 

Foto: Unsplash

Uporabniku Facebooka, ki bo javni osebi, na primer nekomu iz sveta šovbiznisa, politike ali športa, grozil s smrtjo, na družbenem omrežju načeloma ni treba skrbeti za morebitne sankcije. Interni dokumenti namreč razkrivajo, da je vodstvo Facebooka moderatorjem vsebin v takšnih primerih v splošnem zapovedalo neukrepanje.

Facebooka stara nova prevara
Novice Slovenci panično delijo bizarno laž, nasedla tudi znana novinarka

Na Facebooku lahko uporabniki smrt želijo ali z njo povsem odkrito grozijo lokalnemu politiku, ki je bil izvoljen na volitvah v mestni svet, ali napol pozabljeni pevki, ki se je nekoč potegovala za nastop na Evroviziji, pa jim Facebook komentarja oziroma objave tudi v primeru prijave zelo verjetno ne bo izbrisal, če tarče v svoji grožnji niso označili ("tagali") neposredno.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg je že večkrat nakazal, da v podjetju prednost dajejo času, ki ga uporabniki preživijo na družbenem omrežju - ta čas je za Facebook namreč denar -, varovanje in zasebnost uporabnikov pa sta pogosto manj pomembna oziroma prioriteta postaneta, šele ko "zaropotajo" mediji. | Foto: Reuters Direktor Facebooka Mark Zuckerberg je že večkrat nakazal, da v podjetju prednost dajejo času, ki ga uporabniki preživijo na družbenem omrežju - ta čas je za Facebook namreč denar -, varovanje in zasebnost uporabnikov pa sta pogosto manj pomembna oziroma prioriteta postaneta, šele ko "zaropotajo" mediji. Foto: Reuters

To razkrivajo usmeritve za delo moderatorjev vsebin pri Facebooku, ki so jih pridobili pri britanskem mediju Guardian in iz katerih je razvidno predvsem, da Facebook precej dopušča verbalno zlorabo prepoznavnih oseb tudi do največjih skrajnosti.

Tanja
Novice Nov zdrs Tanje Ribič: je res težko prepoznati to traparijo?

Dokler jih ne označite, jim lahko napišete skoraj kar koli

Spekter oseb, ki jih Facebook prišteva med prepoznavne, je širok in zajema politike na vseh ravneh, "klasično" slavne osebe, kot so igralci, glasbeniki in športniki, pa tudi vidnejše internetne vplivneže s 100 tisoč in več sledilci ter novinarje.  

Eden od tistih, ki so v zadnjih mesecih glasno opozarjali na nadlegovanje na Facebooku, je angleški nogometni zvezdnik Marcus Rashford. Njemu in še nekaterim njegovim soigralcem pri Manchester Unitedu so na družbenih omrežjih Facebook in Instagram uporabniki pošiljali zlobne komentarje in grožnje, v katerih je bilo pogosto omenjena tudi njegova barva kože. Britanski nogometni veljaki so prejšnji mesec zato javno pozvali Facebook, naj čim prej ukrepa. | Foto: Guliverimage/Getty Images Eden od tistih, ki so v zadnjih mesecih glasno opozarjali na nadlegovanje na Facebooku, je angleški nogometni zvezdnik Marcus Rashford. Njemu in še nekaterim njegovim soigralcem pri Manchester Unitedu so na družbenih omrežjih Facebook in Instagram uporabniki pošiljali zlobne komentarje in grožnje, v katerih je bilo pogosto omenjena tudi njegova barva kože. Britanski nogometni veljaki so prejšnji mesec zato javno pozvali Facebook, naj čim prej ukrepa. Foto: Guliverimage/Getty Images

Tem uporabnikom družbenega omrežja Facebook odreka zaščito pred nekaterimi najhujšimi oblikami verbalnih napadov, saj naj bi šlo, tako odločitev za moderacijo vsebin pojasnjujejo pri Facebooku, za javni interes in svobodo govora.

S tem naj bi pri Facebooku želeli spodbujati diskurz, ki pogosto zajema tudi kritike oseb, ki jih vidimo pri poročilih, je med drugim zapisano v navodilih moderatorjem. Na vprašanje Guardiana, zakaj te smernice, ki obsegajo več kot 300 strani, niso javne, pri Facebooku niso znali odgovoriti neposredno.

Ohlapno sankcioniranje nadlegovanja javnih oseb je sicer omejeno na Facebook. Tarče groženj na Facebooku lahko zoper uporabnike, ki so jih zapisali, seveda sprožijo kazenski postopek. Eden je pred kratkim epilog dobil v Sloveniji, ko je okrajno sodišče v Velenju zaradi groženj premierju Janezu Janši na Facebooku Luki Štitiću izreklo pogojno obsodbo, v kateri se mu za kaznivo dejanje grožnje izreče kazen dveh mesecev zapora. | Foto: STA , Ohlapno sankcioniranje nadlegovanja javnih oseb je sicer omejeno na Facebook. Tarče groženj na Facebooku lahko zoper uporabnike, ki so jih zapisali, seveda sprožijo kazenski postopek. Eden je pred kratkim epilog dobil v Sloveniji, ko je okrajno sodišče v Velenju zaradi groženj premierju Janezu Janši na Facebooku Luki Štitiću izreklo pogojno obsodbo, v kateri se mu za kaznivo dejanje grožnje izreče kazen dveh mesecev zapora. Foto: STA ,

Janez Janša
Novice Kazen za grožnje s smrtjo premierju Janši

Obstaja tudi skrivni seznam znanih oseb, ki jih je treba bolj zaščititi

Pri Facebooku naj bi sicer imeli tudi tajni seznam oseb, ki sicer veljajo za prepoznavne, a jih Facebook pred zlorabo in grožnjami v komentarjih ali objavah ščiti bolj rigorozno, torej kot navadne uporabnike.

Gre za osebe, ki so slavne, a ne po lastni volji, na primer žrtve kaznivih dejanj, ali pa posameznike, ki so se neprostovoljno znašli sredi različnih družbenopolitičnih viharjev oziroma bili vpleteni v naključne incidente ali dogodke, o katerih smo lahko na spletu brali novice ali gledali videoposnetke. 

Facebook naj bi med varovane javne osebe po neuradnih informacijah kmalu priključil tudi novinarje in aktiviste. Za zdaj oboji ostajajo na tako imenovanem odprtem seznamu, kar pomeni, da so lažja tarča nadlegovanja, groženj in žaljivk. | Foto: Getty Images Facebook naj bi med varovane javne osebe po neuradnih informacijah kmalu priključil tudi novinarje in aktiviste. Za zdaj oboji ostajajo na tako imenovanem odprtem seznamu, kar pomeni, da so lažja tarča nadlegovanja, groženj in žaljivk. Foto: Getty Images

Strokovnjaki medtem že opozarjajo, da bi lahko tako ohlapna obravnava sovražnega govora proti javnim osebam povzročila splošen upad komunikacijskih standardov v skupnosti uporabnikov, saj bodo nekateri v tem videli priložnost za dodatno zaostritev retorike ali pa bodo zgolj sledili trendom.

Preberite tudi:

Šipa Facebook
Novice Grožnje zaradi razbite šipe, ki je močno razburila številne Slovence
Cepljenje
Novice Facebook prepovedal oglase proti cepivom, uporabniki pa lahko še naprej lažejo
Facebook
Novice Udarna izpoved zaposlene pri Facebooku: "Po rokah imam kri"
Bill Gates, Mark Zuckerberg
Novice Nekoč so se bali Billa Gatesa. Zdaj jih močno skrbi nekdo drug.
Ne spreglejte