SiolNET. Digisvet Novice
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se bo Facebook res kmalu spremenil na slabše?

0,38

termometer

Več spletnih medijev, tudi britanski Mirror, straši s podatkom, da bo Facebook kmalu omogočil anonimno komentiranje objav. Preverili smo, kaj je pravzaprav res, pa tudi, kaj bi anonimno komentiranje pomenilo za Facebook. 

Profil uporabnika iOSAppChanges je na družbenem omrežju Twitter objavil posnetke zaslona s Facebooka, ki prikazujejo možnost objave sponzoriranih in zasebnih komentarjev.

Prvi so namenjeni dodatni promociji strani blagovnih znamk, znanih posameznikov in organizacij. A več prahu so na spletu dvignili drugi. Več medijev, med drugim Mirror in The Lad Bible, piše, da bo Facebook omogočil anonimne, ne zasebne komentarje.

A če uporabimo oči in razum, vidimo, da to najverjetneje ne drži.

Oči: iz posnetka zaslona na Twitterju (spodnja slika) je jasno razvidno, da v okencu za vnos besedila piše Write a private comment (napiši zasebni komentar), ne Write an anonymous comment (napiši anonimni komentar). Zdi se, da bi Facebook lahko omogočil pisanje komentarjev, ki bi jih videle le osebe, ki jim je komentar namenjen.  

Razum: Težko je verjeti, da bi Facebook naredil tako nespametno potezo, kot je uvedba anonimnega komentiranja. Zakaj? Berite naprej. 

Kaj bi lahko se zgodilo, če bi Facebook res omogočil anonimno komentiranje

Facebook je obstoječi recept družbenih omrežij spremenil tako, da se vsak uporabnik predstavlja s svojim imenom in priimkom, ne vzdevkom. Posledica tega je, da uporabnik za vsako svojo na Facebooku zapisano besedo odgovarja z lastno identiteto.

Anonimno komentiranje bi medtem vsakemu uporabniku družbenega omrežja omogočilo, da napiše, kar želi, in za to ne nosi nobene odgovornosti.

Facebook bi zato lahko postal leglo spletnih trolov. Trol je v internetnem žargonu nekdo, ki v spletnih pogovorih, na primer na forumih, z neprimernimi objavami namenoma zahaja z rdeče niti oziroma pod psevdonimi objavlja nesmiselne ali žaljive komentarje. 

Življenjski habitat večine spletnih trolov so največji forumi, kot so Reddit (na fotografiji), 4chan, Something Awful, NeoGAF ... Življenjski habitat večine spletnih trolov so največji forumi, kot so Reddit (na fotografiji), 4chan, Something Awful, NeoGAF ...

Za zdaj ni mogoče najti nobene druge informacije o tem, ali bo Facebook res omogočil anonimno komentiranje. Tudi vodstvo družbenega omrežja na to temo še ni objavilo nobenega obvestila za uporabnike. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin