Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
25. 2. 2014,
21.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefoni HTC Sony LG Lenovo

Torek, 25. 2. 2014, 21.44

8 let

Samsung in S5, Nokia in X – kaj pa preostali?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav sta južnokorejski in finski velikan s svojimi novostmi očarala največ obiskovalcev, to ne pomeni, da so HTC, Sony, LG in preostali na MWC 2014 pripotovali brez pametnih telefonskih adutov.

HTC Tajvanski proizvajalec mobilnih telefonov HTC je že prvi dan tehnološkega kongresa v Barceloni predstavil pametni telefon, ki naj bi ob prihodu na prodajne police prevzel vlogo paradnega konja srednjega cenovnega razreda. Drži, da so strojne specifikacije modela Desire 816 (štirijedrni procesor, fotoaparat s 13 milijoni pik, podrugi gigabajt pomnilnika, LTE) na papirju videti odlično, a morda se bo kdo obregnil ob zaslon, ki z ločljivostjo 720 x 1280 pik ni najmodernejši. No, ker ima Desire 816 vseeno ogromno skupnega z lanskim prvakom HTC One, se Tajvancem za prodajno uspešnost, ki jo podjetje res krvavo potrebuje, ob pravi ceni najbrž ni treba bati. HTC Desire 816 bo na voljo aprila.

O nasledniku telefona One na MWC ni ne duha ne sluha, a to smo pravzaprav pričakovali, saj je HTC za 25. marec napovedal gala dogodek, na katerem bo po vsej verjetnosti razkril vrhunec poslovnega načrta za leto 2014.

V senci modela 816 je HTC sicer premierno predstavil tudi Desire 610, ki je prav tako opremljen s štirijedrnim procesorjem in podporo povezavi LTE, preostale prvine pa so nekoliko okrnjene. Tajvanski proizvajalec mobilnih naprav z njim cilja na tržni delež v spodnjem srednjem cenovnem razredu.

Sony Lani 1, letos 2 – Sony je svoj razstaviščni prostor oplemenitil s supertelefonom Xperia Z2, ki se od predhodnika ne razlikuje le po zaporedni številki, temveč bo sloves gradil na fotoaparatu s kar 20,7 megapiksla in kameri, ki zmore zajeti video v ločljivosti 4K, je pa tudi eden redkih pametnih telefonov s tremi gigabajti delovnega pomnilnika. Kot Z1 je tudi Z2 vodoodporen, poganja pa ga najnovejši Android, 4.4.2 KitKat.

V znamenju številke 2 je minila tudi predstavitev tablice Xperia Tablet Z2, ki je po besedah Japoncev najtanjši (6,4 milimetra), najlažji (426 brez oziroma 439 gramov s sprejemnikom 3G in LTE) in najmočnejši (štirijedrni procesor Krait, grafični čip Adreno 330, Android 4.4.2 KitKat) tablični računalnik na trgu. Ali je to res, sporočimo, ko ga dobimo v roke.

LG Drugi veliki predstavnik "umirjene" Koreje je s phabletom LG G Pro 2 in njegovim 5,9-palčnim zaslonom ter seznamom odličnih komponent v Barceloni segel po samem vrhu ponudbe in ogrozil Galaxy Note 3 ter podobne monolite, z modelom G2 Mini pa pokukal tudi v razdelek premijskih malčkov.

Lenovo in preostala kitajska druščina Tempa na področju mobilnih telefonov ne narekujeta le Samsung in Apple – kitajska Lenovo in Huawei obvladujeta skoraj deset odstotkov trga, kar je glede na to, da največ izdelkov prodata v domovini, kar soliden dosežek. Čeprav je Lenovo pred kratkim "pohopsal" Motorolo, je njegova linija hišnih mobilnikov še vedno zelo živa – na Svetovnem mobilnem kongresu je pod sloganom "nekaj za vsakega" namreč predstavil tri nove mobilne telefone z Androidom, S860, S850 in S660, ki bodo kupce iskali v zgornjem, srednjem in spodnjem srednjem cenovnem razredu. Paradni konj je seveda S860, ki ob zmogljivem štirijedrnem procesorju MediaTek obljublja tudi ekstremno dolgoživost baterije.

Huawei želi tehnologijo 4G s supertelefonom Ascent G6, ki naj bi glede na ceno in zmogljivost tekmoval z Googlovim Nexus 5, približati tudi tistim s plitkejšimi denarnicami, z njim pa bo mogoče povezati tudi pametno uro Huawei TalkBand z vgrajeno slušalko Bluetooth in upogljivim zaslonom tipa OLED.

ZTE, še en veliki Kitajec, je na bojno polje poslal velikana Grand Memo II, ki se bo s šestpalčnim zaslonom boril za naklonjenost kupcev, ki pogledujejo proti Notu 3 in LG G Pro 2, kljub ubogim strojnim karakteristikam pa je zanimiv tudi ZTE Open C, ki je eden prvih telefonov s privzeto nameščenim mobilnim operacijskim sistemom Firefox OS.

NSA, pazi se Črnega telefona Švicarsko podjetje Geeksphone je razvilo Blackphone, pametni telefon, ki uporabnikovo identiteto in občutljive podatke dobesedno zaklene z enkripcijo pogovorov, sporočil SMS, spletnega prometa in shramb podatkov, kot sta notranji pomnilnik in spominska kartica. V prosti prodaji bo za dobrih 450 evrov na voljo junija, to pa bo tudi edini način nakupa, saj so sodelovanje z družbo Geeksphone zavrnili praktično vsi veliki telekomunikacijski operaterji.

Ne spreglejte