Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
6. 9. 2016,
11.24

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Natisni članek

Pokemon Pokemon Go Rusija cerkev ruska pravoslavna cerkev zapor aretacija Pussy Riot

Torek, 6. 9. 2016, 11.24

7 let, 7 mesecev

Rus Pokemone iskal v cerkvi, zdaj ga čaka zapor – morda celo za pet let

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Pokemoni v ruski cerkvi | Foto YouTube

Foto: YouTube

Ruslan Sokolovski ni mogel niti slutiti, da ga bo iskanje Pokemonov v začetku avgusta odpeljalo v Cerkev vseh svetih v Jekaterinburgu.

Samo igranje igre Pokemon Go v cerkvi enaindvajsetletnika najbrž še ne bi spravilo za zapahe, a je ruski vloger (videobloger) svoje početje posnel in ga objavil na omrežju YouTube, kjer si ga je ogledalo več kot milijon ljudi.

Zdaj mu grozi do pet let zapora. 

Videoposnetek na začetku zdaj navaja medijska poročila, s katerimi Sokolovski gledalce opozarja, da jih iskanje Pokemonov v cerkvi lahko spravi v zapor.

"Ne moreš nekoga aretirati zaradi idiotizma!"

Župan Jekaterinburga Evgenij Roizman je bil ogorčen že ob aretaciji. "To je nezaslišano. Saj ne morete aretirati nekoga zaradi idiotizma!"

Sokolovski prav tako ne razume, zakaj so ga aretirali: "Kako je lahko nekdo užaljen, če vstopiš v cerkev s pametnim telefonom? Odločil sem se, da bi zgolj ujel nekaj Pokemonov v cerkvi, ker – zakaj pa ne? Verjamem, da je varno in da ni v nasprotju z zakonom."

Zaradi podobnih obtožbam sta članici Pussy Riot sedeli dve leti

Sokolovski je video objavil 11. avgusta, policija pa je kmalu za tem začela svojo preiskavo. Sklep: Sokolovskega bodo obtožili spodbujanja sovraštva in žalitve verskih objektov. Določili so mu dvomesečni preiskovalni pripor, glede na ti obtožbi pa bi lahko šel v zapor tudi za pet let.

Zaradi istih obtožb sta leta 2012 članici skupine Pussy Riot za zapahi pristali za dve leti.

Ruska pravoslavna cerkev: On deluje kot Charlie Hebdo!

Sokolovski, ki mu na omrežju YouTube sledi skoraj 300 tisoč ljudi, je v svojih objavah že večkrat kritiziral rusko cerkev, zato je predstavnik Ruske pravoslavne cerkve Vladimir Legojda na svojem profilu na Facebooku zapisal, da Sokolovskega niso aretirali zaradi Pokemonov. "Sokolovski je dobro znan mladi bloger, ki deluje v podobnem slogu kot Charlie Hebdo," je še zapisal Legojda.

Rusija sicer ni naklonjena igri Pokemon Go, ki tam uradno ni bila nikoli objavljena. Med številnimi glasnimi kritikami ruskih oblasti je tudi izjava ministra za komunikacije: Nikolaj Nikiforov je za časopis Moscow Times izrazil sum, da so pri razvoju te igre sodelovale obveščevalne službe.

V znak podpore Sokolovskemu aktivisti v Sankt Petersburgu organizirajo iskanje Pokemonov v tamkajšnji katedrali in prek družbenih omrežij iščejo čim več podpornikov.

Ne spreglejte